Monday, February 24, 2020

Sämsta börsdagen hittills för mig



Jag kunde inte låta bli att köpa fler Securitas aktier idag. Hela börsen har skakat rejält idag efter coronavirus oro som har spridit sig. Idag är faktiskt den sämsta dagen på börsen i år. Jag tror till och med sedan jag har börjat investera vilket var januari 2018. Aldrig tidigare har det gått ner så mycket på en dag som idag.

OMX30 (30 största och mest omsatta bolag) har gått ner -4,31% och min portfölj totalt gick ner lite mindre med -3,31% idag. Min portfölj klarade sig bättre på grund av defensiva bolag som inte påverkas så mycket av viruset. Det är Axfood, Castellum och Swedbank. Även Billerud klarade sig riktigt bra, den brukar falla mycket i tuffa tider, det kan dock vara för den höga utdelningen som kommer i maj. Kanske få som vill sälja Billerud nu?

Oavsett så har det varit en dålig dag för många, de flesta stora bolag ligger på -5% idag. Då jag brukar göra tvärtom som andra gör så köpte jag lite fler aktier efter 3 veckors paus. Det bästa tillfälle att köpa är när det är billigt. Nu när hela börsen håller på att falla ner, så är det utmärkt läge att fylla på med fina bolag. Viruset är nog bortglömd redan nästa år och full fokus blir då på annat. 

Jag tycker att mina bolag är lite för dyra just nu. Börsen behöver falla -15% till för att jag ska vara intresserad att köpa andra aktier som Skanska, NIBE eller SCA. Efter snabb genomgång av portföljen insåg jag att Securitas är väldigt attraktivt värderad. 

Tidigare P/E visar i genomsnitt 17,5 under senaste 5 åren. Med vinsten på 9,2 kr för 2019 borde aktiekurs stå på 161 kr idag. Försiktigt räknad borde vinsterna landa på minst 9,8 kr i år. Det hade gett en kurs på minst 171 kr nästa år. Jag tycker Securitas är definitivt ett köp när kursen är runt 140 kr som den är idag. För det första så får vi utdelning på över 3% i maj och sedan borde kursen återhämta sig till 170 kr nivå till nästa år. Jag ser en kursökning på 20% inom ett år. Du ska inte lita på min analys till 100% då jag är bara en amatör och inte en professionell rådgivare. Gör din egen analys! 

Två Månadslöner

4 comments:

  1. Hej,

    Ja, jag brukar säga att börsen är som en berg-och-dalbana och de enda som skadas av detta är de som hoppar av i panik mitt i farten. Visst är det trist att se när den går ner men då har jag istället börjat se dessa tillfällen som REA då jag passar på att köpa billigt, för man vet ju att skeppet vänder så småningom och det går uppåt igen.

    Ha en fin dag!

    Mvh, Anneli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Två Månadslöner25 February

      Helt rätt Anneli! När man hoppar av och på många gånger så betalar man även courtage.

      Delete
  2. Ja, ingen höjdarstart på veckan precis :) Men som du skriver bör t ex Axfood och Castellum ha verksamheter som fortsätter ånga på oavsett vad som händer på börsen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Två Månadslöner25 February

      Det gör dom säkert, jag själv handlar på Axfood varje vecka, stabila inkomster för dom :)

      Delete