Monday, February 17, 2020

Är du en trader?Vad är en trader? Det är en person som köper aktier i hopp för att kunna sälja dessa dyrare om några timmar eller dagar. Kan även kallas "daytrader". Det är en fin tanke, men oerhört svårt att köpa vid rätt tidpunkt och sälja vid rätt tidpunkt. Det kräver två rätta beslut. Enligt undersökningar som har gjorts hittills så är det väldigt få som lyckas med det och starka rekommendationer är att inte ens prova daytrading. Anledningen är att man kan förlora mycket pengar på kort tid. Många vill bli rika snabbt och det är din värsta fiende. Börsen är inte kasino. 

När jag bläddrade igenom twitterkonto så såg jag många som håller på att köpa och sälja hela tiden. Ibland blir det vinst, ibland inte. Nu när många av aktiekurser ligger på sina högsta nivåer så kliar det för många i fingrarna att sälja och ta hem vinsten. Man ska inte glömma courtagekostnader vid aktieköp och även sälj. I praktiken blir summan man tjänar mycket mindre. Ett exempel är Fortnox som många vill sälja nu då aktiekursen är på sin högsta på 202 kr. Jag har gjort det misstaget tidigare och nu säljer jag aldrig bra bolag. 

2 augusti 2019 skrev jag min analys om Fortnox att aktiekursen kommer hamna på 202 kr år 2021. Jag hade inte helt fel ändå. Då jag tyckte att värderingen var hög så sålde jag med 100% vinst på 140 kr. Det var helt enkelt en misstag som jag lärt mig. Nu pratas det om samma sak att aktien är dyr, men jag tror att kursen står på 250 kr i början på nästa år. Du kan läsa den gamla analysen här. Idag ligger jag +200% i Fortnox och har inga tankar att sälja. Jag är inte en trader.

Jag är långsiktig investerare i bolagen. När jag köper så tänker jag behålla bolaget i portföljen minst 2 år för små förhoppningsbolag och 10 år eller mer för stora stabila bolag. Jag gjorde små misstag i början men som tur är har jag inte förlorat en enda krona på mina misstag och lärt mig av misstaget. Det är även viktigt att lära sig tidigt och hellre från andras misstag. Istället för att tjäna pengar snabbt är min strategi att behålla bra kvalitetsbolag som garanterat tjänar pengar långsamt. 

Välj en strategi som passar dig så att du kan sova gott om nätterna!

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment