Saturday, February 15, 2020

Läsarfråga om löneyrket



Har fått en fråga från en av mina läsare som vill gärna lära sig mer om lönekonsult yrket. Hur hamnar man på löneavdelning och hur ser arbetsdagen ut? Är det lätt att hitta jobb?

Det finns flera namn för yrket, lönekonsult, lönespecialist, lönehandläggare, löneadministratör, löneansvarig, payroll specialist, payroll controller och kanske fler som jag inte känner till än. Det enklaste sättet att börja är att ansöka yrkeshögskolans utbildning som varar 1,5 eller 2 år. Jag lägger upp länken här. Utbildningen finns i många olika städer bland annat Malmö, Stockholm, Växjö, Linköping, Västerås.

Under utbildningen går du igenom kurser som ekonomi, redovisning, engelska, löneberäkning, lagar & avtal och liknande kurser. Sedan är det dags för praktik och du får välja mellan en rad olika bolag. Det finns löneavdelning på nästan alla större företag i Sverige även kommuner och regioner har löneavdelningar. När praktiken är avklarad så är det stor sannolikhet att de vill ha dig kvar där. Antingen för sommarjobb, extra jobb eller vem vet, kanske tillsvidare.

Dagarna på jobbet går fort då man har många deadlines. Det viktigaste är att medarbetarna som du kör lön till får rätt lön i rätt tid. Du ansvarar för hela lönekörning, du ska ha bra koll på kollektivavtal, kunna svara på frågor från olika myndigheter och medarbetare, kunna registrera rätt i lönesystem som skatter, ledigheter, lön, överenskommelser, kontrakt, bevakningar, slutlöner, skapa schema, registrera reseräkningar, förmåner och mycket annat.

Vid sidan om alla frågor och ärenden du har tar man även emot samtal via telefon. Det sista som du gör är att du har en lista på allt som ska göras under en månad. Till exempel i början på månaden går du igenom sjuklistan och kodningar i tidssystem och rättar till fel. Längre fram går du igenom frånvaro listor och går igenom bevakningar och många andra listor ska kontrolleras. Ibland kontrollerar man även sina kollegor att de har lagt in rätt lön med mera. Det är mycket som kontrolleras så att det kommer ut rätt lön till medarbetarna. Vissa bolag ansvarar för original som ska arkiveras och mitt på månaden kör man preliminär lönekörning. Efter det rättar man till fel som uppstod och kör den riktiga lönekörning runt den 18:e varje månad. Sedan börjar man om igen.

Det är svårt att hitta jobb i små städer då det brukar vara redan fullt. Mycket lättare att hitta jobb i större städer och större bolag, då många på löneavdelningen byter jobb, går på föräldraledighet eller liknande, det är högre omsättning av personal så det är lättare att få in foten. 

Lönen varierar mellan 22 000 kronor upp till 38 000 kronor. Det lägsta löner är oftast inom kommuner för sommarjobbare och nyanställda. Det högsta löner är oftast inom privat sektor i storstäder och för dom som har jobbat många år inom yrket eller har specialist kompetens. När jag pluggade så tog jag reda på från mina klasskamrater att en lön på 26 000 låter rimligt för en nyexaminerad lönekonsult oavsett vart man hamnar. Är det något du vill lära dig mer är det bara att fråga! 

Två Månadslöner

6 comments:

  1. Intressant att få insyn i lönekonsultsyrket! Hur ser på du möjligheterna att komma in i detta yrket om man har en "vanlig" ekonomexamen från ett svenskt universitet istället för yrkeshögskola?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej, väldigt bra fråga! Vanlig ekonom examen räcker långt om man vill arbeta med lön. På mitt jobb har vi haft personer som har kommit från kundsupport och butik.

      Det är klart förtur för dem med löneutbildning, då det krävs grundläggande kunskaper. Man ska helst kunna tolka regler i kollektivavtal och hur man tolkar lönespecifikationer. Det hade varit lite svårare för extern person att lära sig regler och system, men inte omöjligt! Är du intresserad är det bara att söka tjänster!

      Delete
  2. Tack för insynen, det låter spännande och kul när dagarna är intensiva!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det är kul att se hela bolagets löner! :)

      Delete
  3. Bra sammanfattning!

    ReplyDelete