Wednesday, February 5, 2020

Tesla aktie fortsätter stiga



Förra veckan skrev Investeringsbolag ARK Invest att Tesla borde värderas mellan 700 - 4 000 dollar inom 5 år. När detta släpptes på nyheter gick aktiekurs upp med +18,46% och sedan dess har aktiekursen bara gått upp varje dag. Idag ligger kursen på nästan 1 000 dollar. I jämförelse med oktober 2019 när kursen låg på 250 dollar. På 4 månader har kursen gått upp nästan 300%!

När rapporten släpptes för Tesla omvärderade ARK Invest sina uträkningar och skrev att Tesla i värsta fall borde värderas till 1 500 dollar vid slutet 2024. I vanlig scenario ska kursen stå på närmare 7 000 dollar och i bästa scenario 15 000 dollar. 

Under 2019 sålde Tesla 367 500 bilar och har sagt att det kommer bli över 500 000 bilar sålda under 2020. Just nu finns det extrema förväntningar att Tesla lyckas sälja så pass många bilar som de säger, samt att produktion i Kina går i linje eller bättre att det som meddelats. Den nya fabriken i Kina förväntas producera 1 000 bilar varje vecka och sedan öka tempot till 3 000 bilar per vecka. 

Jag tycker att det låter helt galet. Tesla gör mycket bra inom utveckling och skapar nya trender i världen men det finns gränser på vad en aktie kan kosta. För det första är det stora förväntningar långt fram i tiden. Det kan ändras mycket fram tills dess. Konkurrenter sover inte under tiden och försöker hitta liknande eller bättre lösningar än Teslas. Det räcker att någon uppfinner en ny bränsle som är bättre och billigare än el och då kraschar Tesla till mer rimliga nivåer. 

Bilarna är inte heller billiga och det flesta väljer fortfarande andra alternativ på grund av inköpspris. Elstationer har börjat ta ut en kostnad för att ladda en bil och de kommer säkert höjas varje år, precis som bensinpriset. Samt jag tycker att vissa produkter från Tesla är hur fula som helst. Till exempel denna Cybertruck som finns i bilden. Vad tycker ni?

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment