Friday, October 28, 2022

Nordic Paper - En aktie som analytiker missatNordic Paper aktier har jag börjat köpa i maj 2022, vilket gör att detta är en ganska nytt innehav i portföljen. Jag tyckte mycket om VD på konferenscall och siffrorna var starka. När jag undersökte branschen inom specialist papper stod bolaget ut bland andra. Litet bolag med stor potential till fina vinster kommande decennier. 

Jag har även ett litet edge jämfört med andra, jag känner en person som jobbar på golvet och då får jag en bild om hur bolaget går, om det finns mycket övertid eller inte och andra enklare saker som jag inte hade kunnat veta annars. Det är just såna saker Peter Lynch pratar om, investera i det du förstår.

Vinsten för 2022 trodde jag att den landar på 7,26 kr när jag gjorde analysen i maj. Sedan i juli trodde jag på 4 kr i kommande utdelning nästa år och stark år generellt för skogsbolag. Rapporten för juli - september visar en vinst på 0,57 kr per aktie (-0,25 kr förra året samma kvartal). Försäljning ökade 46% under kvartalet.

Hittills i år har bolaget en stark vinst på 5,43 kr (1,49 kr) samt en försäljning som ökat 42%. Om vinsten är samma sista kvartalet som nu är det totalt 6 kr i vinst i år, men lyckas bolaget prestera bättre så kan det bli en vinst runt 7 kr i år istället. Räknar vi på 6 kr i vinst och 3 kr utdelning vilket dom har råd med så är det 10% i utdelning nästa år (eller mer) på dina investerade pengar på 30 kr per aktie. 

P/E talet just nu är 5 och det är ett fynd. Om bolaget växer kommande åren och ökar vinsten så köper du Nordic Paper riktigt billigt och sannolikheten är stor för fantastisk uppsida. Sen får man 10% utdelning som ökar årligen. Analytiker på DNB har riktkurs på 50 kr. Ungefär 70% uppsida kommande år om inte bolaget tappar vinsterna. För en gångs skull håller jag med denna riktkurs.

Nordic Paper fortsätter genomföra kraftiga prishöjningar i ett stark marknadsläge. Bolaget kom på en energikostnadspåslag på sina produkter för att motverka extra kostnader när elpriserna är höga. Ungefär 30% el tillverkar bolaget själva och resterande köps externt. Nordic Paper arbetar med prissäkringar för den delen. Bolaget står starkt rustat för framtiden, skriver VD.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment