Sunday, September 15, 2024

CSN: Så mycket höjs studiemedlet 2025



Goda och dåliga nyheter idag. När prisbasbelopp ändras så får vi från vissa håll bättre ersättningar och sämre på vissa andra håll. Till exempel CSN höjs för året 2025 och samtidigt mina avgifter som jag betalar till bostadsrättföreningen för att kunna hyra ut. Vad är prisbasbelopp undrar säkert många?

Prisbasbelopp är ett indexbelopp som justeras varje år och som speglar prisutvecklingen i Sverige. Det är Statistiska Centralbyrån (SCB) som räknar fram beloppet och det används för en rad olika beräkningar. Till exempel skatter, studiemedel, föräldra- och sjukpenning, tjänstepensioner och olika avgifter och förmåner.

Från 2025 höjs prisbasbeloppet till 58 800 kr och därmed höjs också studiemedlet. En studerande med fullt studiemedel får 13 500 kr för fyra veckors studier. Fribeloppet höjs också, vilket innebär att en studerande med fullt studiemedel under 20 veckor får tjäna omkring 114 000 kronor det halvåret.

Höjningen för 2025 blir på 344 kr. Bidraget höjs med 104 kr, och lånet med 240 kr. Studiemedlet består till cirka 30 procent av bidrag och till 70 procent av lån. Studiebidraget på gymnasiet påverkas inte av prisbasbeloppet, utan är bestämt av riksdagen ska vara 1 250 kronor per månad.

344 kr är inte mycket pengar. Jag tycker faktiskt att det är för liten höjning. Priserna har gått upp mycket mer än så för en student som bor själv. Gymkort har säkert gått upp med 50 kr, hyra med över 300 kr, mat med 300 kr, internet, försäkringar, telefonabonnemang, el, vatten kostnader, transport och kläder samt böcker med minst 300 kr. Jag ser minst en tusenlapp i höjda kostnader, så studenter har blivit fattigare i år och blir fattigare även nästa år. Trots att man får mer i plånboken.

Prisbasbeloppet höjs varje år och därför kan du räkna med ännu högre ersättning nästa år. På sociala medier skrattar studenter och deras föräldrar. Det är alldeles för låg höjning och de som tar bara bidrag får endast 104 kr. Det räcker inte ens till lunch på stan. Ibland undrar jag varför är inte jag som bestämmer över landets ekonomi. Det finns otroligt mycket som knappt fungerar. Studenter har det tufft, vården, räddningstjänstpersonal får för lite, poliser får för lite och så vidare. Samtidigt går en massa pengar till, ja, ni vet själva till vad.

Glöm inte att när ni betalar tillbaka csn lån, betala det lägsta möjliga eftersom räntan är otroligt låg på 1,23% (för år 2024). Prognosen för 2025 är i dagsläget 2,12% men kan komma att justeras ned något vid nästa prognos. Hellre använda dom lånade pengarna till att spara i fonder som växer 7-10% om året.

Två Månadslöner

Friday, September 13, 2024

Arg på min fru för att hon tjänar mer än jag



Kvinnor i Sverige har fortfarande generellt sett lägre inkomst än de män de lever tillsammans med, även då männen har en lägre utbildningsnivå än de själva. Ännu större blir gapet mellan kvinnor och män om familjen har barn. I bara ungefär var fjärde familj som består av en man, en kvinna och barn har kvinnan mer i lön.

Jag hoppas att det går åt rätt håll och att lönerna blir mer jämställda. Det är erfarenhet, lärdomar och personlighet som borde representera lön, inte vilken kön man har eller hur gammal man är. Såg på nätet att en mans fru tjänar mer pengar än han och han blir arg för att det är mannen som ska försörja familjen och inte tvärtom. Hans fru tjänar ca. 45 000 kr brutto och han tjänar ca. 30 000 kr brutto. Är det en normal reaktion undrar han?

Det är en intressant fråga, jag är inte psykolog och jag vet inte detaljer men jag har samma upplägg hemma. Min fru tjänar mer än jag. Är jag arg på henne? Nej! Tvärtom är jag väldigt glad att hon tjänar mer än jag. Det är ingen tävling och hon har pluggat och slitit för att komma dit där hon är. Det beror helt på bransch, företag och karriärsmöjligheter inom företaget. Det spelar ingen roll att man tjänar olika, det gör man väl alltid? 

Warren Buffett sa själv att man ska hitta en partner som tjänar mer än du gör, då lär du dig något nytt, sträver mer för att utvecklas och ta nästa steg. Samma gäller med vänner, du är vem du umgås med. Är alla dina vänner framgångsrika, intressanta och utvecklas varje år så kommer du också göra det. Våra föräldrar har också alltid sagt att man ska inte umgås med vissa personer för att de påverkar oss negativt. Dålig inflytande helt enkelt. Samma gäller åt andra hållet. Positiv inflyttande.

Ingenting är permanent, familjesituation ändras, man får barn, man tar tjänstledigt, blir sjuk, byter jobb eller blir uppsagd. Lönen ändras hela tiden och i en familj borde enligt mig allt vara gemensamt. En familj gör allt tillsammans och har allt tillsammans. Det är bara bra att frun tjänar mer än du gör, hon förtjänar det! Det är inte 1950 längre, det är bara bra att kvinnor tjänar mer och vill utvecklas i karriären. 

Två Månadslöner 

Wednesday, September 11, 2024

3 anledningar till att inte ha ett vanligt sparkonto



Anledning nummer 1: Det första är att räntan man får är otroligt lågt. Nu när riksbanken sänker styrräntan på varje möte så kommer bankerna sänka räntan på sina sparkonton. Jag tycker att jag fick en bra ränta på 3,25% men många glömmer skatten på 30%. Varför gör staten så mot oss? Egentligen får jag 2,27% i handen. Det hänger knappt med inflation och riksbanken planerar att sänka räntan 3 gånger till under resterande 2024. 

"Inflationen är på väg att stabiliseras vid målet och konjunkturen är svag. Direktionen har beslutat att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,5 procent. Om inflationsutsikterna står sig kan räntan sänkas ytterligare två eller tre gånger i år, vilket är något snabbare än i direktionens bedömning i juni."

Så lät det hos riksbanken i augusti och om det stämmer så blir min ränta 0,75% lägre. Så jag kommer få 2,5% och det räknas som högt jämfört med storbankerna som har ännu lägre ränta på sina sparkonto. Som sagt, glöm inte skatten. I handen hade jag fått 1,75%. På ett år! Pengarna över tid hade kunnat jobba mycket bättre i en indexfond som växer 7-11% i snitt per år. ISK skatten på 1,086% ska dras också från det, men ändå. Mycket mer kvar.

Anledning nummer 2: Om du ska binda sparkonto till 1 år eller längre får du lite mer pengar, men pengarna är låsta och det vill man inte ha. Tänk om du behöver komma åt dom snabbt? Det kan hända mycket i livet som gör att du behöver ta ut pengarna snabbt.

Anledning nummer 3: Du förlorar pengar på att ha dom på sparkontot. Om inflationen är 2%, betyder det att generellt har priserna stigit 2% under året, får du 1,75% på sparkontot (ännu mindre hos storbanker) så förlorar du pengar på det. Har du dina pengar på vanlig bankkonto så förlorar du 2% varje år. Har du på sparkontot så förlorar du 0,25% varje år (på ett ungefär). Därför säger jag relativt ofta, investera på börsen, det är där pengarna växer. Dock finns det volatilitet, men det är priset man ska betala för att få dom växa.

Såklart finns det positiva saker kring sparkontot men det kan jag ta upp i ett annat inlägg. Idag är det fokus på negativa saker kring sparkontot. 

Två Månadslöner

Monday, September 9, 2024

Undvik aktiva fonder med höga avgifter



Jag tycker att det är otroligt kul att jämföra sig med andra profesionella fondförvaltare. Dom gör massor med reklam, har all kunskap och verktyg man kan tänka sig behöva, dom har kollegor att diskutera med, dom gör analyser dagligen och förvaltar pengarna på bästa sättet. Ofta träffar dom VD på företaget och ofta har dom en edge. Kan man tycka eller hur?

Sedan kommer du eller jag, med amatörkunskaper och vilja att vara rik. Vi läser på om olika bolag, väljer dom vi tycker om och fyller på vid dippar, när aktierna faller. Kan man slå professionella fondförvaltare då? Svaret är såklart ja! Vem som helst kan prestera bra på aktiemarknaden! Hade du haft bara USA indexfond hade du slagit 90% av fondförvaltare! Härligt, va? Varför ska man då köpa aktiva fonder med höga avgifter? Det undrar jag med ibland.

Mina aktier som jag har valt själv och fyllt på i flera år visar att jag ligger bland top 14% av alla fonder som finns. Jag hade varit på plats 191 av 1 396 befintliga fonder. Det betyder att jag är bland dom bästa fondförvaltare. Jag ser mina aktier som en liten fond. Vad tycker jag om det? Är jag så pass duktig som professionella förvaltare?

Nej. Jag är bara en vanlig människa som tänker logiskt med sunt förnuft, investerar i stora bolag som jag förstår vad dom säljer, jag tittar på vanlig P/E tal, tittar så att vinsterna stiger över tid, värderingen är rimlig och att framtiden ser ljus ut. Jag tänker oftast inte för mycket, att djupanalysera ett bolag behöver jag inte. Ju mer jag läser på desto mer förvirrad jag blir av alla nyckeltal. Att investera ska vara enkelt.

Klart kan det finnas bättre aktier att äga, men jag vill inte investera mina pengar i stålindustri, direktäga oljebolag eller satsa på fiskeindustri. Klädbranschen är inte heller intressant och flygbolag är bland de sämsta man kan köpa tycker jag. För vissa bolag kan det gå bra, men jag avstår branscher jag inte tycker om. Det ska vara enkelt att investera. Jag vill äga fina bolag som gör bra saker och som tjänar mer och mer pengar för varje år. Vissa år kan vara tuffare än andra men över tid ska vinsterna stiga.

Efter 7 år på börsen har jag lärt mig ett och annat. Att lyssna mindre på andra och göra precis som jag vill, som jag har lärt mig från miljardärer via böcker och Youtube. Nästan alla aktier jag äger idag är samma aktier jag haft sedan 2018. Jag är ingen trader, jag hoppar inte på trender och skrattar åt dom som håller på med trading. Att titta på grafer och försöka förutspå framtiden är ett skämt. Det räcker med en nyhet från bolaget och kursen kan vända direkt. Jag är långsiktig i mina innehav och det verkar fungera för mig. Jag är top 14% bland alla fonder som finns. Det är ett kvitto att jag gjort bra. Trots rejäla fall i vissa innehav.

Två Månadslöner

Saturday, September 7, 2024

Asien saknas oftast i globala indexfonder



När man köper en global indexfond så behöver man titta utöver avgiften även vad fonden innehåller. Att avgiften ska vara nära 0,2% är vi nog alla överens om, den ska vara så låg som möjligt. Frågan är om global indexfond innehåller alla bolag i alla branscher i alla länder? Svaret är nej. Det gör den inte.

Globala indexfonder ser lite olika ut, oftast har dom exponering mellan 60 - 74% i USA. Resten skiljer sig åt och ibland mycket. Vissa globala indexfonder har asien med, vissa inte. Till exempel Öhman Global A har Sydkorea, Taiwan, Indien och Indonesien. Länsförsäkringar Global Index har inte dessa.

Vad ska man ha i en portfölj om man vill åt allt? Ja, en global indexfond som innehåller även asien såklart. Samtidigt finns det många sämre ekonomier som går trögt och då äger du även dessa. Utvecklingen blir såklart något sämre. Men samtidigt vet man ju inte hur framtiden ser ut, dessa globala indexfonder som innehåller asien kanske överpresterar andra index.

Av det jag ser idag så syns det tydligt att USA går riktigt bra jämfört med andra länder. Jag ser även att Indien går riktigt bra. Det har dom gjort länge och jag tycker att dessa två länder är tillräckligt i min portfölj för att överprestera en global indexfond. 

Tittade på 5 populära globala indexfonder och ser uppgångar på upp till 105% senaste 5 åren. Indien har gått upp lite blandad, men många ligger över 105%. USA ligger över 120%. Därför tycker jag att man inte ska ha en global indexfond om man vill maximera avkastning. Det räcker med bara USA till exempel så kommer du överprestera många andra investerare. 

Därför äger jag själv bara USA fond och Indien fond. Jag tror dessa två kommer prestera riktigt bra kommande 20-40 åren. Jag tror även att dessa två blir största ekonomier i världen. Risken är såklart mindre med global indexfond, men samtidigt även avkastningen. Det du behöver fundera över är om du vill maximera avkastningen från dina fonder eller vill du ha trygg tillväxt som är något lägre? 

Ett bra tips är även att fundera på att lägga till spiltan investmentbolag fond, både Sverige och global är bra fonder med +100 och +120% senaste 5 åren. Likt USA. Småbolag pratar många om men det var en temporär hajp under pandemin, nu är fonderna tillbaka till 80 - 100% senaste 5 åren och det är svagare utveckling jämfört med USA. Jag avstår småbolag eftersom dom flesta innehåller bara stora Large Cap bolag. Småbolag för mig är små, inte som Nordnet, Lifco, AAK, Addtech, Trelleborg och Sagax. 

Sist vill jag nämna energi fonder som var otroligt populära. Temporärt. Senaste 5 åren Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK visar 80%. Svagare än vanlig USA fond. Proethos Fond 34%, dåligt. Minns även Swedbank Robur Ny teknik som var superpoppis i några år. Nu? 43%, dåligt. Tin Ny Teknik? 36%, dåligt. Om du ska köpa väldigt populär fond, sälj den om ett år är mitt tips. Sedan går dom dåligt. Hur har min portfölj gått? +86%. Helt okej med tanke på alla aktier som gått riktigt dåligt som Nibe, Castellum och Embracer. 

Två Månadslöner

Friday, September 6, 2024

Varför faller Celcius aktie?



Celsius är ett bolag verksamt inom livsmedelsbranschen. Bolaget bedriver huvudsakligen verksamhet inom utveckling och distribution av sportdrycker runtom den globala marknaden. Produkterna säljs vidare under nämnt varumärke och innehåller alltifrån prestationshöjande drycker till vitamintillskott. Störst verksamhet återfinns inom Nordamerika samt Europa.

Enligt hemsidan så hittade jag bara energidryck och pulver som man blandar med vatten för att få samma effekt. Inte alls många produkter och som dom flesta redan vet så är marknaden full av konkurrens. Det finns många andra produkter att välja mellan: Reign, Redbull, Lohilo, Nocco, Powerking, Megaforce, Monster, Lattitude, Gaam och Prime. 

Har provsmakat dom flesta och det finns bara en sort som jag tycker om. Det är inte Celcius. Aktien har rasat från 96 dollar i maj till dagens kurs på 32 dollar. Bara igår föll aktien -11,6%. Vad är det som händer undrar många och jag hittade inget svar på det. Bolaget går bra. Det är kanske därför alla pratar om Celcius på sociala medier, är det köpläge eller kommer aktien fortsätta falla?

Om vi tittar på hur det går för bolaget så visar första sex månaderna under 2024 följande siffror: Försäljning kraftigt upp från 585,822 dollar till 757,685 dollar. Vinsten har ökat rejält från 0,31 dollar till 0,56 dollar. Även kassan har ökat till 903 210 dollar. Om Celcius gör 1 dollar i vinst är PE 32. Nästan 3 000 har Celcius i sina aktieportföljer så det är inte många jämfört med populära bolag som brukar ha över 70 000 ägare.

Jag tycker att det är svårt att värdera aktien. Tydligen är det så att Celcius levererar till Pepsi som sedan säljer vidare. Dock har beställningar minskat rejält from Pepsis sida. Med 120 miljoner dollar. Det är för att lagernivåerna är fortsatt höga hos Pepsi, det kommer leda till svag Q3 och Q4 för Celcius. Mindre efterfråga kanske? Är det något annat? Svårt att veta men marknaden gillar inte osäkerhet och aktien tappar i värde. Jag avstår, tycker det är för svår bransch, för många konkurrenter och gillar inte produkten.

Två Månadslöner

Thursday, September 5, 2024

Så skriver du en bok om investeringar



Det är många som drömmer om sidoinkomster, det är få som gör något åt det. Bland dom enklaste man kan göra är att skriva en bok. Varför tror du det finns hundratals böcker som är lika varandra? Speciellt när det handlar om börsen.

Jag skrev också en bok som heter Två Månadslöner - Du kan bli rik och nå din dröm även med låg inkomst, det är en bra passiv inkomst och det viktigaste av allt, jag skrev en bok som ingen annan har skrivit om. Den handlar om mitt liv, hur jag började från noll och nådde över 1 miljon i tillgångar innan jag blev 30 år, hur jag lärde mig om ekonomi och sparandet, hur jag började investera (inte nödvändigtvis börsen) och hur jag blev skuldfri inom 8 år. Helt enkelt en berättelse om hur jag nådde mina drömmar och hur du också kan göra det, även med låg inkomst.

Vissa tycker att det är svårt att skriva och det betyder att det kanske inte passar just dig. För många andra av oss är det lätt att skriva. Vi har otroligt mycket att dela med oss. Känner du samma så kan du också skriva en bok! 

Jag skrev boken inom ett par månader och det mesta sköts av Publit som jag har använt. Du behöver såklart ha en bild på framsidan, en pdf som är bra. Text som du ska ha i boken, hur boken ska se ut, storlek, material och liknande, välja bra typsnitt som är lättläst, rätta stavfel och sedan betala för publiceringen. Jag tror jag betalade 300 kr eller i närheten av det. 

Texten kan du rätta antingen själv eller ge till någon som är bra på språk. Min bok lästes av tre olika personer som är duktiga på språk och rättade mina fel. Första rundan gjorde en person, när allt var färdigt så läste nästa person och så vidare. Om man ska anlita någon som ska rätta fel kan det kosta mellan 10 000 - 20 000 kr. Det behöver man inte betala känner jag. Blev hur bra som helst utan.

Om du undrar vad man kan tjäna per bok så är det väldigt olika. Du bestämmer priset! Sedan är det efterfråga som styr. Jag säljer min för 100 kr men Adliblis lägger på +100% och säljer för 200 kr! Jag är inte helt säker men jag tror att andra tjänar mellan 20 - 100 kr per bok. För 100 sålda böcker blir det mellan 2 000 kr - 10 000 kr, så det är inte jättesummor med tanke på antalet timmar man lägger ned på att skriva. 

Boken måste vara riktigt bra för att kunna säljas i större volymer. Boken ska vara unik, fånga intresse och du ska veta dina läsare, vem är dom? Alla? Ungdomar? Pensionärer? Jag skrev en bok som jag hade velat läsa när jag började jobba. 

En läsare undrade om jag kommer skriva en bok till? Det vet jag inte än, men jag tror att jag kommer skriva en bok om hur jag gick i pension vid 50. Dock är det 10+ år kvar tills dess. En annan fråga jag fick är hur faktureringen fungerar? Använder man Publit så kan man använda alla deras kanaler. Då dyker boken upp på Adlibris, Bokus, Cdon osv. Man väljer bara priset och allt sköts av tryckeriet Publit. Dom trycker och levererar böcker till kunder och man får betalt för varje såld bok. Då slipper man fakturera själv och slipper ha kontakt med kunder. Smidigt.

Två Månadslöner

Tuesday, September 3, 2024

En blogg om vägen till att jobba som deltidsbrandman



Det hade varit kul att skriva en hel blogg om resan från kontorsjobb till deltidsbrandman. Hade varit kul att dela med sig allt man ser, alla larm man åker på, utbildningar man gör och ta bilder på allt. En verklighet som få ser i sina dagliga liv. 

Samtidigt är det väldigt oproffsigt att vara räddningstjänst personal och stå vid en trafikolycka och ta selfies. Jag eller rättare sagt vi åker på larm och målet är att hjälpa de drabbade. Rädda människor och miljö. Ingen vill vänta länge på hjälp och ingen vill köra över metallbitar och bildelar på motorvägen efteråt.

Jag hade min beredskapsvecka inte så länge sedan och jag fick rycka ut på larm. Denna gången var det en singelolycka på motorvägen. En person har kört in i mitträcket och skadat framhjulet så pass att den har slutat snurra. Den såg så illa ut att jag hade nog sagt att det ser ut som en bil med tre hjul och kanske ett halv till. I bästa fall.

Personen i sig var oskadad, så det var super. Såklart stressad, men det kan man förstå. Ändå lite intressant att se hur allt fungerar när man är inne i det. Man ser ju inte allt när man sitter i bilkön och väntar. Nu fick jag vara med från början till slut. Många klagar på att vi betalar höga skatter i Sverige men har du tänkt på följande:

En person skadar bilen, kliver ut, larmar 112 och väntar på hjälp. Sedan behöver han/hon inte göra någonting alls. Då kommer våra skattepengar till hjälp. Det kommer räddningsledaren, räddningstjänsten, polisen, ambulans, vägassistans och sedan under tiden personen väntar så fixar gänget allt. Det är ju hur smidigt som helst. När allt är färdigt, fint och rent så kan trafiken fortsätta rulla. Just den person betalar ingenting för alla dessa insatser.

Ungefär som i bilden ovan blev det. En olycka, men samtidigt inte så farligt. Det som jag har funderat extra på är att räddningstjänsten gör mest av alla. Polisen dokumenterar allt och ser till att föraren inte är berusad och liknande. Ambulansen ser till att föraren är oskadad, vägassistans kör bort bilen så det inte stannar trafiken. 

Men just räddningstjänsten är på plats först, tar hand om föraren och passagerare innan ambulans och polisen kommer, ger första hjälpen om så behövs, ser till att trafiken står stilla, lägger ut skyltar att det är en olycka, ibland kapar sönder bilen (även släcker om den brinner) om föraren inte kan komma ur den, rensar vägen från bildelar och kemikalier samt ser till att allt är under kontroll. Det känns att räddningstjänsten gör mest av alla. Tar hand om personer och hela olyckan. Tycker du inte det?

Två Månadslöner

Sunday, September 1, 2024

Börsen är ologisk och volatil oavsett vad man äger



Augusti är över och det betyder sommaren är över. Tråkigt men sant, nu är dagarna mycket kortare och hösten är runt hörnet. Vi kommer som alltid få några fina dagar till i september men mer än så blir det inte. Kalla nätter och mer regn än vanligt väntar på oss. 

Under augusti har jag haft många riktigt bra inlägg på bloggen som jag rekommenderar att läsa om ni inte har gjort det redan. Bland annat våra 15 olika inkomster, top 5 bästa ekonomibloggar och hur jag köpte en lägenhet som ger oss extra passiv inkomst. Även filmtips för tråkiga kvällar som handlar om pengar och börs, men just dessa är det få som har sett.

Bloggen rullar på som den ska, jag ber om ursäkt för all reklam som syns på bloggen, men när någon klickar på dom så får jag några kronor och på en månad får jag mellan 200 - 500 kr. Det blir några tusenlappar på ett år och jag är tacksam när ni klickar på annonser eller köper något via dom. Hade jag fått noll från bloggen hade jag lagt ner. Är det någon som vill samarbeta med Två Månadslöner får ni gärna höra av er på tvamanadsloner@gmail.com jag är öppen för allt. 

Börsen har varit volatil, med rejäla nedgångar och uppgångar. Det jag har gjort är att jag har minskat lite min exponering i alla branscher jag har i portföljen. För dom pengarna har jag ökat mer i fonderna. Tycker att börsen har blivit mer ologiskt än den var tidigare. Ofta händer det saker som är svåra att förklara, trots att jag har världsledande bolag i min portfölj. Eller svenska bolag som är riktigt bra.

Några exempel är Nibe som steg +16% under rapportdagen när börsen öppnades och avslutade dagen med +0,8%. Ingen vet vad som har hänt. Att Castellum handlades under 135 kr i över två år är också märkligt. Räntan har börjat sänkas och ändå rör sig aktiekursen knappt uppåt. Enligt fastighetsbolagsindex är Castellum värd 153 kr (8% rabatt). Glöm inte den enorma kassan som Castellum fick via nyemission. Även Fortnox VD slutade utan anledning. 


Har hänt många fler saker och när jag tänkte efter, det är inte bara småbolag som är volatila, Large Cap bolag är minst lika volatila. Även bolag i USA går upp och ned med mellan 3-8% på en och samma dag. Lyckas man köpa vid rätt tillfälle så kan man få årsavkastning på en dag! Det är så mycket som är orimligt och oavsett vad man äger spelar inte så stor roll. Allt kan gå upp och ned kraftigt och snabbt. Det är kanske för att allt är digitalt just nu och går mycket fortare än tidigare.

Jag litar på mina bolag jag har i portföljen, men inte så mycket att jag hade kunnat ha 300 000 kr eller mer i en enskild aktie. Oavsett hur mycket pengar jag har. För mig känns det tryggare att ha rimliga summor investerade i varje aktie och om det går kraftigt ned kan jag hantera det. Samtidigt tappar inte portföljen lika mycket pengar, för att det börjar bli jobbigt när portföljen går ned kraftigt.

Genom att fylla på mer i fonder kommer det bli tryggare och jag slipper analysera nya aktier samt att jag får bra riskspridning och mycket lägre risk med ganska bra avkastning ändå. Senaste åren har jag knappt hängt med fonderna och det är såklart tråkigt, jag har som mål att slå index och det har jag gjort sedan start men inte senaste åren. 

Jag ligger runt 12% per år när olika index ger ungefär 10% per år. Det är ju bra, men samtidigt ingen vet hur framtiden blir. Jag hade mycket mer än 12% i början men nu börjar det jämna ut sig. Mina aktier är riktigt bra och jag tror dom kan leverera framöver så jag kommer behålla dom och öka bara i fonderna kommande åren. Borde bli bra på sikt.

Två Månadslöner