Monday, September 30, 2024

Äntligen miljonär! Från 0 till 1 000 000!



Trodde att det skulle ske i december 2024 men det blev i september 2024. Bloggen Två Månadslöner har fått över en miljon sidvisningar! En miljon! Det är sjukt många visningar på bloggen under dessa år! Jag började blogga år 2019 i juli så det är endast 5 år! Det är värt att fira! Och det gjorde jag i Tyskland! Bodde i en slott och hade bästa middag med bästa sällskapet. Min fru.

Den absolut mest lästa inlägget blev om min bil som gick sönder. Inlägget fick över 7 000 läsare på ett par dagar! Många tittade även in i min portfölj som fick över 32 000 besökare genom åren. Den är uppdaterad och ni kan se alla mina innehav. Det mesta är ungefär samma som det var år 2018. Väldigt lite förändringar. Varför ändra en fungerande strategi som ger 13% per år?

Enligt statistiken så är det fler och fler som hittar till bloggen och är nu närmare 1 000 läsare per dag! Fantastiskt! Bloggen rullar på som den ska och jag har inga större förhoppningar om framtiden, jag är nöjd som det är. Man behöver inte alltid satsa på att maximera allt. Är nöjd med hur det ser ut. 

Bland mina första inlägg var att man ska spara, investera och amortera. Jag visste att låga räntor på 1,5% kommer ändras om några år till 3-4% och det blev det. Inte ens riksbanken själv visste det. Det är sunt förnuft. Hade vi haft 8% räntor idag hade jag sagt att om några år sjunker dom. Samma gäller även idag, man ska spara, investera och amortera. Alltid alla tre.

Blev 3 500 kommentarer genom åren, lite spam, några mina egna men ändå imponerande siffra att ni vill kommentera och diskutera olika saker med mig. Alla åsikter är välkomna. Ibland skriver jag fel, ni rättar mig och vi fortsätter därifrån. Ingen är felfri. 

Bloggreklam, samarbeten, affiliatelänkar och så vidare har tillsammans genererat närmare 30 000 kr genom åren, med avdragen 30% skatt är summan såklart lägre. Men ändå, en extra lön för något man tycker om att göra.

Det har hänt massor både hemma, i mitt liv, på jobbet, på börsen, i världen och faktum är att allt förändras hela tiden. Ingenting står stilla och allt ändras hela tiden. Jag har lärt mig oerhört mycket och fortsätter gärna dela med mig via mina inlägg framöver. Tack till dig som läser.

Två Månadslöner

Sunday, September 29, 2024

En aktieportfölj som slår index med låg risk



Dags att prata lite om aktier. Alla säger att börsen stiger ungefär 9-11% per år, beroende på vilken index man tittar på. När jag började med aktier tyckte jag att det lät lite för bra för att vara sant, att få sina pengar växa 10% per år är otroligt bra och över tid kan skapa enorma belopp. Jag vågade börja investera på börsen och resultat blev... över förväntan.

Jag tänkte först att jag kan väldigt lite och jag borde räkna med lägre avkastning, 7% ungefär. Det är ju trots allt få som slår index. Det sägs fortfarande att det är svårt. Är det verkligen det? Jag kunde ingenting om börsen och lärde mig själv om det via bland annat Youtube och andra bloggare. Har även följt aktieanalytiker och lärde mig att inte följa deras råd, de brukar ha fel mer ofta än rätt.

Har även läst tiotal böcker om aktier och investeringar och många var, rätt dåliga. Inte alls nybörjarvänliga. Oftast skrivs det samma sak, om och om igen. Investera i globala fonder, aktier som är investmentbolag och sprid dina risker. Egentligen räcker det så, men jag tycker man ska tänka bredare och på andra saker också. Därför skrev jag en egen bok som jag tycker är mycket bättre än dom flesta andra jag läst.

Resultatet efter 7 år blev att jag fick 13,24% CAGR. CAGR representerar den genomsnittliga årliga tillväxttakten för en investering. En sammansatt årlig tillväxttakt på 13,24% innebär att jag varje år tjänade 13,24% avkastning på min initiala investering, som sedan återinvesteras, och jag fick ytterligare 13,24% avkastning på det totala beloppet. Det är nästan dubbelt än vad jag räknade med från början.

Jag får ungefär 13% avkastning per år, vilket är mer än dom flesta index. Genom åren skrev jag även att man dubblar sina pengar efter 7-8 år. Har jag gjort det? Ja. Jag är nästan färdig med 7e året och det visar 129,28% avkastning! Det är till och med bättre än svenska börsen inklusive utdelningar (som kallas för OMXS30GI). Den steg bara 102,55% vilket är också väldigt bra.

I min portfölj (bild ovan) ser du vilka aktier jag har och hälften av dom är fortfarande väldigt billiga i mina ögon. Jag tror det finns väldigt mycket uppsida kvar. Bolag som Castellum, Nordic Paper, Ahold, Volvo, Embracer och Evolution kan lätt växa mellan 10-20% tillsammans kommande året. Det kommer ge rejäl fart på portföljen som är redan på all time high. Hur går det för dig?

Två Månadslöner

Friday, September 27, 2024

Allt du behöver veta om din pension - hur mycket kommer jag få?



Min svärmor behövde hjälp. Hon frågade om hur mycket hon kommer få i pension och hur hittar hon allt. Hon vill ju se hur mycket det blir utbetalt. Jag som totalt ointresserad försökte hjälpa till och titta på det. Min upplevelse av hela systemet är att det är en djungel. Efter jag var klar så insåg jag hur lurade vi är när vi går i pension. Häng med!

Den dagen du slutar arbeta är det pensionen som kommer att vara din inkomst istället för lön. Pensionen kommer vanligen från olika håll: allmän pension från staten, tjänstepension från jobbet för de allra flesta, och vissa har också haft ett privat sparande (till exempel amortering av bostaden, investeringar i aktier/fonder eller sparkontot). 

Om man har varit hyresgäst hela livet och aldrig sparat pengar så får man pension bara från staten (allmänpension) och arbetsgivaren (tjänstepension). Tråkigt men sant. Enkelt kan man säga att ju mer du har arbetat och ju högre lön du har haft, desto mer får du i pension. I alla fall om du har haft tjänstepension. 

Pensionsålder beror på när du är född. För svärmor är det vid 66 år, för mig som är knappt över 30 blir det ungefär vid 69 år. De som är födda efter 2015 blir det 71 år. Med andra ord, aldrig känns det som. Och säg inte att vi lever längre, våra kroppar är slitna innan 60 oavsett hur länge vi kommer leva. 

Allmän pension betalas ut automatiskt och det gäller livet ut. Summan var inte alls stor och det räcker knappt för matkostnaden. Hos min svärmor stod det såhär angående tjänstepension: Du har 2 månader innan din pension att välja om du vill ha allt utbetalt inom intervallet 5-20 år. Gör du inget val så betalas det ut automatiskt och gäller livet ut. Det går inte att ändra sedan. Va? Kan man inte ändra sig sedan? Tänk om en gammal pensionär missar det? Då får man bara några hundralpapar livet ut. 

Om man väljer att få allt utbetalt inom 5 år då stiger summan rejält och man kan få rätt mycket, kanske mellan 10 000 - 25 000 kr beroende på hur hög lön man har haft och hur många år man har jobbat. Om jag förstått det hela rätt så förvinner din pension helt och hållet om du dör. Va? Det är sant. Enligt pensionsmyndigheten: Pension och ersättningar från Pensionsmyndigheten betalas ut till dödsboet för hela månaden då dödsfallet inträffade. Därefter upphör betalningen. Det är hemskt! Allt försvinner! 

Jag rekommenderar att ta ut all tjänstepension så snabbt som möjligt eller om du är sambo eller gift kan din partner få ärva din tjänstepension om du avlider. Om du har ett återbetalningsskydd ärver dina anhöriga de pengar du hunnit tjäna in. Vanligast är att du aktivt måste välja återbetalningsskydd till din tjänstepension. Om du är osäker på hur det går till ska du fråga din arbetsgivare.


I bilden ovan ser du hur jag kommer spara. Allmän pension är rätt så låg och knappt räcker till maten. Den kan man höja något om man jobbar längre och tar pension senare. Men vem vill jobba hela livet? Inte jag.  

Tjänstepension kommer jag ta ut inom 5 år, så snabbt som möjligt och då kommer jag få mellan 15 000 - 20 000 kr i månaden. Efter 5 år får jag ingenting därifrån längre. Har du jobbat inom olika sektorer, exempelvis privat, statligt eller kommunalt, kan du ha tjänstepension från flera håll. Jag gjorde det och min tjänstepension kommer från AMF, Collectum och troligtvis AKAP-KR eller KAP-KL. Kanske till och med från Norge eftersom jag har jobbat där några år, vem vet.

Har du inte tjänstepension behöver du spara 4,5–5 procent av din lön upp till cirka 40 000 kronor i månadslön för att det ska motsvara vad en anställd som omfattas av kollektivavtal får inbetalt till sin tjänstepension. Har du en lön över det behöver du spara ännu mer för att avsättningen ska motsvara kollektivavtalad tjänstepension.

Eget sparande är ett MÅSTE! Tänk såhär, om du sätter undan 5 000 kr varje månad i 10 år, till exempel en vanlig indexfond på vilken bank som helst. Då växer dom och du kan ta ut dom 5 000 kr i minst 10 år när du går i pension. Eftersom summan växer så blir det mer pengar, så du kan ta ut mer än 5 000 kr eller ta ut dom längre än 10 år. Det hinner växa till 1 miljon och det är endast 600 000 kr som är dina insättningar, resten borde växa till av sig själv. Sätt undan minst 5 000 kr varje månad även om det gör ont vissa månader! 


10 år går snabbt och du kan börja även om du är 50 år gammal. Du hinner ändå. Jag har sparat tusenlappar varje månad i snart 8 år nu och tiden går väldigt fort. Man lär sig att leva utan dom pengarna. Jag kommer spara i 17 år till och enligt kalkyler så borde jag ha över 5 miljoner.

Samtidigt har vi avbetald hus, uthyrninglägenhet som vi också kommer betala av och tillsammans med fonder blir det över 10 miljoner när vi går i pension vid 50. Om vi tar ut strax över 20 000 kr i månaden blir det 250 000 kr per år i uttag. 1 miljon räcker i 4 år. Om vi tar ut 5 miljoner av dom 10 så kan vi leva gott i 20 år. Tills vi är 70. Vi kommer även få arv från föräldrar, våra allmänna pensioner, vi kommer ta ut tjänstepension inom 5 år och tillsammans kommer vi få massor av pengar. Samtidigt kommer vi ha över 5 miljoner i tillgångar kvar hela tiden som växer varje år. Vi kanske går i pension tidigare än 50. 

Jag trodde att skatten är låg för pensionärer men skatten på pension är tragiskt hög, den högsta beloppet man får ut är det tabellskatt på. Samma som lön kan man säga, vilket är närmare 28-35%. Alla andra utbetalningar från olika myndigheter är det 30% skatt på! Va? Mina ögon exploderade när jag såg det! Det är ju... hemskt! Varför ska pensionärer betala ens skatt på sina pengar dom har tjänat in! Jättetråkigt att betala 30% som pensionär men så är det i verkligheten. 

Lärdom av det hela? Ta ut allt, snabbt, försäkra dig så att efterlevande får din pension, ha alltid någon slags sparande och gå i pension tidigare än 66 år. Även om vi lever något längre börjar vår hälsa bli sämre närmare 60, medellivslängden för män i Sverige är drygt 81 år och 85 år för kvinnor. Pensionen blir inte lång verkar det som. Sluta jobba så tidigt du bara kan. Det kommer jag göra.

Två Månadslöner

Wednesday, September 25, 2024

Deklaration 2025 - så mycket kommer du att få tillbaka



Bland mina mest lästa inlägg sedan bloggen startades handlade om deklaration. Ja, du läste rätt, deklaration som man gör på skatteverket. Jag vet inte om det var väldigt kul att läsa om det eller om jag fick otroligt mycket spam på inlägget. Jag skriver lite om det igen, så får vi se hur många läsare jag får framöver.

Dom som får tillbaka en klumpsumma vid deklaration hade kunnat istället få mer ut varje månad (det är bara att ansöka om jämkning på Skatteverket om du får mycket tillbaka varje år). För dom pengarna hade man kunnat köpa saker billigare, för att priserna stiger hela tiden. Målet borde vara att inte få något vid deklaration alls men så tänker inte andra.

Många vill få en klumpsumma innan sommaren och sedan spendera allt på semester eller annan dyr pryl. Vissa använder pengarna som kontantinsats till en bostad. Många tänker inte alls på sparandet. Det är lite tråkigt, det kan hända hundra olika saker som kostar pengar som man inte kan styra över. Vad gör man då? Lån? Det blir ännu dyrare. 

En bekant till mig får över en hel månadslön tillbaka varje år! Det är olika för alla helt enkelt och det finns ingen rätt eller fel. Jag gillar dock när jag får det jag ska varje månad och inget tillbaka efter årets slut. Under tiden kan jag investera dom pengarna som stiger förhoppningsvis i värde och ger även lite utdelning. Sparkontot är också ett alternativ så länge man får över 3%.

Glöm inte att man kan lägga till bilresor på deklarationen om du har rätt till det och betala in skatt för sidoinkomster från bland annat blogg eller Youtube kanal. Glöm inte heller att om du har ett sparande så betalar man skatt på sin ISK på 1,086%. Har du 1 miljon i sparandet är det 10 860 kr. Det som är bra just för 2025 är att man kommer få tillbaka 30% på all ränta man betalat in under 2024.

2024 hade rätt så höga räntor på ungefär 5% på bolån och närmare 10% på billån. Har du stora lån så kommer du få tillbaka otroligt mycket pengar vid deklaration 2025. Även om 2024 var ett kasst år med tanke på alla prishöjningar så blir 2025 mycket bättre. I höstbudget föreslog regeringen att skatten på inkomster över 16 000 kronor ska sänkas. Skattesänkningen skulle innebära i genomsnitt 2 600 kronor mer i plånboken per person och år. Lägger man ihop allt så blir 2025 ett bra år med mycket extra pengar!

Två Månadslöner

Monday, September 23, 2024

Duktig på att spendera pengar



Jag har berättat för alla nu att jag kommer åka till Tyskland och det som har hänt var väldigt roligt. En person som jag känner som har höga skulder rekommenderade mig att köpa alkohol, det är ju mycket billigare där. För det första så dricker jag inte alls, så även om det säljs till halva priset är det ointressant för mig. Det som fångade mitt intresse var att just den person kunde räkna ut allt.

Om du tar bilen till Trelleborg, tar färjen över till Rostock och kör till den affären, handlar det och det så kan du spara tusenlappar istället för att köpa det i Sverige. Tänk dig vad mycket du kan spara och ha dessa flaskor över. 

tänkte jag, när det gäller alkohol så kan personen räkna ut varendra krona, men när det kommer till privatekonomi, sparande och börs så är det helt ointressant. Hur är det möjligt? Borde man inte vara proffs på ämnet pengar? 

Ju mer jag pratar med andra desto mer inser jag att folk kan om de verkligen vill och försöker. En kollega på jobbet pratar ibland om hur hon sparar pengar på att släcka lampor och liknande hemma. Hur hög är elkostnaden under sommaren? 1 000 kr för en stor villa? Vad kommer släckta lampor spara dig? 10 kr på en månad? Samtidigt har samma person ett lån på över 2 miljoner med 5% ränta. Byt bank istället. Då får du 4% och sparar 20 000 kr på ett år. Hon gjorde det till slut.

En annan bekant till mig köpte Jeep Compass. Visst är den snygg, även jag håller med om det, men bilen är bland dom mest krångliga bilar som ska repareras ofta och har höga reparationskostnader. Här var jag för sen att hjälpa till. Hade rekommenderat en annan bil istället.

Det är lätt att spara pengar, det är enkla vardagliga beslut som man behöver ta och om man inte tänker ordentligt på det så kommer man betala alldeles för mycket för exakt samma sak. 

Två Månadslöner

Saturday, September 21, 2024

Är det möjligt att behålla samma kostnader år efter år?



Jag har sagt många gånger att vi kommer ta ut ungefär 20 000 kr per månad när vi går i pension vid 50. Kommer det räcka? Ja, det blir till och med över tror jag. Våra kostnader idag ligger runt 20 000 kr inklusive allt. Men inflation då? Om 17 år blir allt dyrare tänker alla. Ja, men våra kostnader kommer inte gå upp om vi fortsätter bo som vi gör. Låt mig berätta hur vi kommer göra.

Det blir några rejäla kostnadsbesparingar om 17 år. Till exempel vår hund som vi har just nu kommer inte finnas på jorden. Hon kostar ungefär 2 000 kr i snitt per månad. Vi kommer slippa försäkring, mat, veterinärbesök, leksaker och vaccinationer.

Den nya bilen som vi kommer ha kommer att ha mycket lägre bränsleförbrukning och något lägre försäkringskostnad. Som pensionärer kommer vi inte behöver lika mycket bränsle och buss/tågbiljetter. En besparing på minst 1 500 kr på transport.

Huset vi bor i just nu har pool och den kommer vi att ta bort (vi har redan börjat med det). Den har dragit mycket el och ibland behövde vi köpa det som gått sönder. Värmepumpen slits och en ny kostar mycket, så även där borde man räkna in förslittning per år. Samma gäller andra saker runt om. Har fått ihop en summa som är minst 700 kr i snitt per månad. 

CSN kommer försvinna när vi är 50 år gamla och vi slipper betala 1 500 kr i månaden. Det är en summa som vi gärna slipper om vi kan. Allt som allt så kommer vi landa på 14 300 kr i utgifter om ingen höjer sina priser. Det är omöjligt eftersom alla företag höjer sina priser varje år. Jag räknar med 2% prishöjning varje år i 17 år och då hade vi haft en utgift på 20 023 kr. Ungefär samma som vi har idag. Så nej, jag kommer inte ha större kostnader om 17 år. Tveksamt.

Vi spenderar idag även lite för mycket på mat och har för hög hastighet för vår bredband, så vi hade kunnat sänka våra kostnader lite till. Det finns alltid något man kan spara in på och man kan alltid tjäna lite extra vid sidan om.

Två Månadslöner

Thursday, September 19, 2024

Ska inte kosta för människor att bli sjuka



Borde vi slopa karens eller inte? Det är frågan idag. Om karens kvarstår så blir det som idag, ingen förändring. När du sjukanmäler dig och är borta måndag till fredag så dras det karens, alltså avdrag för hela måndag, sedan görs det avdrag för hela tisdag till fredag men du får även sjuklön för tisdag till fredag på 80%. Du förlorar 100% på måndag och 20% varje dag från tisdag till fredag.

Om man tar bort karensen så borde man få sjukavdrag och sjuklön direkt tänker jag. Men är det verkligen bra? Det tycker jag inte. Tre anledningar känner jag spontant: 

Den första är att det ska ändras i alla kollektivavtal (formlerna och texten). Sedan ska lönesystem också uppdateras med nya formler och det tar tid att ändra. Helst ska det testas också några gånger. Och sist kommer många fuska och låtsas att dom är sjuka. Då får man 80% av lönen direkt från dag ett. Trivs man inte på jobbet eller vill inte jobba, så kan man sjukanmäla sig och få en stor del av lönen direkt vilket känns fel. 

Det finns tyvärr många människor som vill utnyttja systemet så mycket som möjligt och det är just därför ska det vara välgenomtänkta beslut. Man ska inte ändra bara för ändringens skull. 

Enligt kommentarerna på Twitter så undrar många vad är poängen till att slopa karensen? Varför skapades karens överhuvudtaget? Saker som fungerar ska man inte röra. Tar man bort karensen så kommer det sluta som katastrof. 

Såg även några kommentarer som var stolta att dom alltid åkt till jobbet även när dom var sjuka, det är inget att vara stolt över. När man åker till jobbet med feber eller virus så utsätter man även andra i fara. Det är hög risk att smita andra. Alla på jobbet kommer inte smitas men vissa kommer åka hem och smita sin familj sedan. Det är aldrig ok att åka till jobbet när man är sjuk. Man riskerar även sin egen hälsa när man är ute och rör sig när egentligen man borde ligga i sängen.

Två Månadslöner

Wednesday, September 18, 2024

Så håller du kroppen frisk



Vill man leva längre, ha bra hälsa och vara pigg så behöver man träna oavsett om man vill eller inte. Jag är inte den som älskar att gå till gymmet men jag gör det ändå. Det är bra för min hälsa, jag har kostnadsfri tillgång till gymmet och jag ser bättre ut än för ett par år sedan. Har även fått en och annan komplimang.

"Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Gymgrossisten"

Jag är bara 33 år gammal, men jag bryr mig om min hälsa. När jag ansökte till deltidsbrandman så fick jag gå igenom hälsoundersökning och allt var som det ska. Inga konstigheter. 

Det blir inte så automatiskt, jag tränar två till tre gånger per vecka, ungefär 1 timme per gång och gör olika övningar. Under en vecka går jag igenom i stort sett alla maskiner som finns på gymmet. Har även min fru med mig som stöttar mig och hjälper till med olika övningar som jag är kass på. 

Hon har tränat i flera år och är i toppform, anledning till det är att hon äter hälsosamt, tar sina vitaminer (Magnesium, C, D, Järn, Omega 3, kreatin) och gör sin favorit protein shake. Nu har vi även börjat baka med extra proteiner, vi lägger in lite protein pulver i kakor, pajer, milkshakes och liknande. Det är extra tillskott som behövs när man tränar. 

Träning är otroligt viktigt, tillskott hjälper mer än man tror och att äta mer nyttigt är en kombo som gör att man lyckas. Man blir även mindre sjuk och har bra immunitet mot virus och andra bakterier. Jag personligen blir mer koncentrerad, har mycket mer energi och ork i vardag och det är härligt att se lite muskler som aldrig funnits där innan. Jag är inte i toppform än, men är på god väg dit. Har bara tränat i ett år ungefär, men det kommer jag fortsätta med. 

När vi beställer träningskläder, tillskott, proteinbars använder vi själva länken ovan för att Gymgrossisten har bland dom bästa priserna där ute. 

Två Månadslöner 

Tuesday, September 17, 2024

Bra investering blev dålig väldigt fort



Har varit investerad på börsen ett bra tag nu, 7 år och det jag har sett är roligt och skrämmande samtidigt. Det handlar om hur snabbt investerare ändrar sin åsikt angående olika bolag och branscher. Från att vara en aktie eller fond att äga långsiktigt till det här är skräp.

Allt började 2018 när jag började köpa Swedbank, en kassako hette det då. Höga utdelningar med lite tillväxt i aktiekursen. Många tyckte om banken, sedan kom penningtvätt och kursen rasade -50%. Nu har det gått några år sedan dess och kursen står återigen på samma som innan hela skandalen. Skillnaden då mot nu är att då tjänade banken 15 kr per år, nu är det närmare 30 kr per år, men kursen är fortsatt samma på 200-220 kr. Det är riktigt billigt nu tycker jag.

ESG trenden kom sedan, alla skulle köpa Hållbar Energi och Praethos fonderna. Nu är det ingen som pratar om dessa. Nu är det bortglömt. Swedbank Robur Ny Teknik och Tin Ny Teknik var dom bästa fonderna att äga, man behövde inget annat. Folk har även lagt till dessa i sina pensionsfonder. Nu pratas det att fonderna är riktigt dåliga.

Tesla. Minns ni hajpen på Tesla? Den skulle upp till månen med PE 1000 och fantastiska självkörande bilar. Cybertruck, AI, robottaxi och allt möjligt runtomkring. Alla skulle äga Tesla aktier och om man inte gjort det så är man en dålig investerare. Nu är det mycket lugnare men ändå, mycket reklam kring Teslas bilar. Snart så, är det få som kommer prata om Tesla.

Metaverse? Fattade inte då och förstår inte nu heller. Vad jag hört sist är att det var enorma summor investerade i metaverse som blev ingenting. Oculus glasögon som skulle finnas i varje hem, har du det? Har jag det? Nej, dom flesta av oss har inte det. Tillfällig hajp som försvann i luften.

Embracer? Alla ska äga Embracer. Idag? Få som vill köpa trots en aktiekurs som ligger -80% lägre än vid toppen. Nibe? Bästa industribolag på svenska börsen. Idag? Nej, det är dyrt, jag vill inte köpa säger många. Om 3 år blir det bästa industribolag igen. SBB? Månadsutdelning och 100 år av höjningar? Blev poo-poo till slut.  

Det som många pratar om just nu är Nvidia. Snart största bolag på USA börsen, den ska förändra världen med sina AI och så vidare. Det kommer dom inte göra. Om 10 år är bolaget inte ens kvar bland top 10 i USA. Det kommer nya bolag eller befintliga växer till sig och går över dom bästa. Det som är ett faktum är att världen förändras hela tiden och nya bolag kommer fram medans många andra faller. Jag köpte mina aktier och håller dom långsiktigt, inte som många andra, hoppar fram och tillbaka mellan aktier. Det brukar inte löna sig i längden.

Två Månadslöner

Sunday, September 15, 2024

CSN: Så mycket höjs studiemedlet 2025



Goda och dåliga nyheter idag. När prisbasbelopp ändras så får vi från vissa håll bättre ersättningar och sämre på vissa andra håll. Till exempel CSN höjs för året 2025 och samtidigt mina avgifter som jag betalar till bostadsrättföreningen för att kunna hyra ut. Vad är prisbasbelopp undrar säkert många?

Prisbasbelopp är ett indexbelopp som justeras varje år och som speglar prisutvecklingen i Sverige. Det är Statistiska Centralbyrån (SCB) som räknar fram beloppet och det används för en rad olika beräkningar. Till exempel skatter, studiemedel, föräldra- och sjukpenning, tjänstepensioner och olika avgifter och förmåner.

Från 2025 höjs prisbasbeloppet till 58 800 kr och därmed höjs också studiemedlet. En studerande med fullt studiemedel får 13 500 kr för fyra veckors studier. Fribeloppet höjs också, vilket innebär att en studerande med fullt studiemedel under 20 veckor får tjäna omkring 114 000 kronor det halvåret.

Höjningen för 2025 blir på 344 kr. Bidraget höjs med 104 kr, och lånet med 240 kr. Studiemedlet består till cirka 30 procent av bidrag och till 70 procent av lån. Studiebidraget på gymnasiet påverkas inte av prisbasbeloppet, utan är bestämt av riksdagen ska vara 1 250 kronor per månad.

344 kr är inte mycket pengar. Jag tycker faktiskt att det är för liten höjning. Priserna har gått upp mycket mer än så för en student som bor själv. Gymkort har säkert gått upp med 50 kr, hyra med över 300 kr, mat med 300 kr, internet, försäkringar, telefonabonnemang, el, vatten kostnader, transport och kläder samt böcker med minst 300 kr. Jag ser minst en tusenlapp i höjda kostnader, så studenter har blivit fattigare i år och blir fattigare även nästa år. Trots att man får mer i plånboken.

Prisbasbeloppet höjs varje år och därför kan du räkna med ännu högre ersättning nästa år. På sociala medier skrattar studenter och deras föräldrar. Det är alldeles för låg höjning och de som tar bara bidrag får endast 104 kr. Det räcker inte ens till lunch på stan. Ibland undrar jag varför är inte jag som bestämmer över landets ekonomi. Det finns otroligt mycket som knappt fungerar. Studenter har det tufft, vården, räddningstjänstpersonal får för lite, poliser får för lite och så vidare. Samtidigt går en massa pengar till, ja, ni vet själva till vad.

Glöm inte att när ni betalar tillbaka csn lån, betala det lägsta möjliga eftersom räntan är otroligt låg på 1,23% (för år 2024). Prognosen för 2025 är i dagsläget 2,12% men kan komma att justeras ned något vid nästa prognos. Hellre använda dom lånade pengarna till att spara i fonder som växer 7-10% om året.

Två Månadslöner

Friday, September 13, 2024

Arg på min fru för att hon tjänar mer än jag



Kvinnor i Sverige har fortfarande generellt sett lägre inkomst än de män de lever tillsammans med, även då männen har en lägre utbildningsnivå än de själva. Ännu större blir gapet mellan kvinnor och män om familjen har barn. I bara ungefär var fjärde familj som består av en man, en kvinna och barn har kvinnan mer i lön.

Jag hoppas att det går åt rätt håll och att lönerna blir mer jämställda. Det är erfarenhet, lärdomar och personlighet som borde representera lön, inte vilken kön man har eller hur gammal man är. Såg på nätet att en mans fru tjänar mer pengar än han och han blir arg för att det är mannen som ska försörja familjen och inte tvärtom. Hans fru tjänar ca. 45 000 kr brutto och han tjänar ca. 30 000 kr brutto. Är det en normal reaktion undrar han?

Det är en intressant fråga, jag är inte psykolog och jag vet inte detaljer men jag har samma upplägg hemma. Min fru tjänar mer än jag. Är jag arg på henne? Nej! Tvärtom är jag väldigt glad att hon tjänar mer än jag. Det är ingen tävling och hon har pluggat och slitit för att komma dit där hon är. Det beror helt på bransch, företag och karriärsmöjligheter inom företaget. Det spelar ingen roll att man tjänar olika, det gör man väl alltid? 

Warren Buffett sa själv att man ska hitta en partner som tjänar mer än du gör, då lär du dig något nytt, sträver mer för att utvecklas och ta nästa steg. Samma gäller med vänner, du är vem du umgås med. Är alla dina vänner framgångsrika, intressanta och utvecklas varje år så kommer du också göra det. Våra föräldrar har också alltid sagt att man ska inte umgås med vissa personer för att de påverkar oss negativt. Dålig inflytande helt enkelt. Samma gäller åt andra hållet. Positiv inflyttande.

Ingenting är permanent, familjesituation ändras, man får barn, man tar tjänstledigt, blir sjuk, byter jobb eller blir uppsagd. Lönen ändras hela tiden och i en familj borde enligt mig allt vara gemensamt. En familj gör allt tillsammans och har allt tillsammans. Det är bara bra att frun tjänar mer än du gör, hon förtjänar det! Det är inte 1950 längre, det är bara bra att kvinnor tjänar mer och vill utvecklas i karriären. 

Två Månadslöner 

Wednesday, September 11, 2024

3 anledningar till att inte ha ett vanligt sparkonto



Anledning nummer 1: Det första är att räntan man får är otroligt lågt. Nu när riksbanken sänker styrräntan på varje möte så kommer bankerna sänka räntan på sina sparkonton. Jag tycker att jag fick en bra ränta på 3,25% men många glömmer skatten på 30%. Varför gör staten så mot oss? Egentligen får jag 2,27% i handen. Det hänger knappt med inflation och riksbanken planerar att sänka räntan 3 gånger till under resterande 2024. 

"Inflationen är på väg att stabiliseras vid målet och konjunkturen är svag. Direktionen har beslutat att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,5 procent. Om inflationsutsikterna står sig kan räntan sänkas ytterligare två eller tre gånger i år, vilket är något snabbare än i direktionens bedömning i juni."

Så lät det hos riksbanken i augusti och om det stämmer så blir min ränta 0,75% lägre. Så jag kommer få 2,5% och det räknas som högt jämfört med storbankerna som har ännu lägre ränta på sina sparkonto. Som sagt, glöm inte skatten. I handen hade jag fått 1,75%. På ett år! Pengarna över tid hade kunnat jobba mycket bättre i en indexfond som växer 7-11% i snitt per år. ISK skatten på 1,086% ska dras också från det, men ändå. Mycket mer kvar.

Anledning nummer 2: Om du ska binda sparkonto till 1 år eller längre får du lite mer pengar, men pengarna är låsta och det vill man inte ha. Tänk om du behöver komma åt dom snabbt? Det kan hända mycket i livet som gör att du behöver ta ut pengarna snabbt.

Anledning nummer 3: Du förlorar pengar på att ha dom på sparkontot. Om inflationen är 2%, betyder det att generellt har priserna stigit 2% under året, får du 1,75% på sparkontot (ännu mindre hos storbanker) så förlorar du pengar på det. Har du dina pengar på vanlig bankkonto så förlorar du 2% varje år. Har du på sparkontot så förlorar du 0,25% varje år (på ett ungefär). Därför säger jag relativt ofta, investera på börsen, det är där pengarna växer. Dock finns det volatilitet, men det är priset man ska betala för att få dom växa.

Såklart finns det positiva saker kring sparkontot men det kan jag ta upp i ett annat inlägg. Idag är det fokus på negativa saker kring sparkontot. 

Två Månadslöner

Monday, September 9, 2024

Undvik aktiva fonder med höga avgifter



Jag tycker att det är otroligt kul att jämföra sig med andra profesionella fondförvaltare. Dom gör massor med reklam, har all kunskap och verktyg man kan tänka sig behöva, dom har kollegor att diskutera med, dom gör analyser dagligen och förvaltar pengarna på bästa sättet. Ofta träffar dom VD på företaget och ofta har dom en edge. Kan man tycka eller hur?

Sedan kommer du eller jag, med amatörkunskaper och vilja att vara rik. Vi läser på om olika bolag, väljer dom vi tycker om och fyller på vid dippar, när aktierna faller. Kan man slå professionella fondförvaltare då? Svaret är såklart ja! Vem som helst kan prestera bra på aktiemarknaden! Hade du haft bara USA indexfond hade du slagit 90% av fondförvaltare! Härligt, va? Varför ska man då köpa aktiva fonder med höga avgifter? Det undrar jag med ibland.

Mina aktier som jag har valt själv och fyllt på i flera år visar att jag ligger bland top 14% av alla fonder som finns. Jag hade varit på plats 191 av 1 396 befintliga fonder. Det betyder att jag är bland dom bästa fondförvaltare. Jag ser mina aktier som en liten fond. Vad tycker jag om det? Är jag så pass duktig som professionella förvaltare?

Nej. Jag är bara en vanlig människa som tänker logiskt med sunt förnuft, investerar i stora bolag som jag förstår vad dom säljer, jag tittar på vanlig P/E tal, tittar så att vinsterna stiger över tid, värderingen är rimlig och att framtiden ser ljus ut. Jag tänker oftast inte för mycket, att djupanalysera ett bolag behöver jag inte. Ju mer jag läser på desto mer förvirrad jag blir av alla nyckeltal. Att investera ska vara enkelt.

Klart kan det finnas bättre aktier att äga, men jag vill inte investera mina pengar i stålindustri, direktäga oljebolag eller satsa på fiskeindustri. Klädbranschen är inte heller intressant och flygbolag är bland de sämsta man kan köpa tycker jag. För vissa bolag kan det gå bra, men jag avstår branscher jag inte tycker om. Det ska vara enkelt att investera. Jag vill äga fina bolag som gör bra saker och som tjänar mer och mer pengar för varje år. Vissa år kan vara tuffare än andra men över tid ska vinsterna stiga.

Efter 7 år på börsen har jag lärt mig ett och annat. Att lyssna mindre på andra och göra precis som jag vill, som jag har lärt mig från miljardärer via böcker och Youtube. Nästan alla aktier jag äger idag är samma aktier jag haft sedan 2018. Jag är ingen trader, jag hoppar inte på trender och skrattar åt dom som håller på med trading. Att titta på grafer och försöka förutspå framtiden är ett skämt. Det räcker med en nyhet från bolaget och kursen kan vända direkt. Jag är långsiktig i mina innehav och det verkar fungera för mig. Jag är top 14% bland alla fonder som finns. Det är ett kvitto att jag gjort bra. Trots rejäla fall i vissa innehav.

Två Månadslöner

Saturday, September 7, 2024

Asien saknas oftast i globala indexfonder



När man köper en global indexfond så behöver man titta utöver avgiften även vad fonden innehåller. Att avgiften ska vara nära 0,2% är vi nog alla överens om, den ska vara så låg som möjligt. Frågan är om global indexfond innehåller alla bolag i alla branscher i alla länder? Svaret är nej. Det gör den inte.

Globala indexfonder ser lite olika ut, oftast har dom exponering mellan 60 - 74% i USA. Resten skiljer sig åt och ibland mycket. Vissa globala indexfonder har asien med, vissa inte. Till exempel Öhman Global A har Sydkorea, Taiwan, Indien och Indonesien. Länsförsäkringar Global Index har inte dessa.

Vad ska man ha i en portfölj om man vill åt allt? Ja, en global indexfond som innehåller även asien såklart. Samtidigt finns det många sämre ekonomier som går trögt och då äger du även dessa. Utvecklingen blir såklart något sämre. Men samtidigt vet man ju inte hur framtiden ser ut, dessa globala indexfonder som innehåller asien kanske överpresterar andra index.

Av det jag ser idag så syns det tydligt att USA går riktigt bra jämfört med andra länder. Jag ser även att Indien går riktigt bra. Det har dom gjort länge och jag tycker att dessa två länder är tillräckligt i min portfölj för att överprestera en global indexfond. 

Tittade på 5 populära globala indexfonder och ser uppgångar på upp till 105% senaste 5 åren. Indien har gått upp lite blandad, men många ligger över 105%. USA ligger över 120%. Därför tycker jag att man inte ska ha en global indexfond om man vill maximera avkastning. Det räcker med bara USA till exempel så kommer du överprestera många andra investerare. 

Därför äger jag själv bara USA fond och Indien fond. Jag tror dessa två kommer prestera riktigt bra kommande 20-40 åren. Jag tror även att dessa två blir största ekonomier i världen. Risken är såklart mindre med global indexfond, men samtidigt även avkastningen. Det du behöver fundera över är om du vill maximera avkastningen från dina fonder eller vill du ha trygg tillväxt som är något lägre? 

Ett bra tips är även att fundera på att lägga till spiltan investmentbolag fond, både Sverige och global är bra fonder med +100 och +120% senaste 5 åren. Likt USA. Småbolag pratar många om men det var en temporär hajp under pandemin, nu är fonderna tillbaka till 80 - 100% senaste 5 åren och det är svagare utveckling jämfört med USA. Jag avstår småbolag eftersom dom flesta innehåller bara stora Large Cap bolag. Småbolag för mig är små, inte som Nordnet, Lifco, AAK, Addtech, Trelleborg och Sagax. 

Sist vill jag nämna energi fonder som var otroligt populära. Temporärt. Senaste 5 åren Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK visar 80%. Svagare än vanlig USA fond. Proethos Fond 34%, dåligt. Minns även Swedbank Robur Ny teknik som var superpoppis i några år. Nu? 43%, dåligt. Tin Ny Teknik? 36%, dåligt. Om du ska köpa väldigt populär fond, sälj den om ett år är mitt tips. Sedan går dom dåligt. Hur har min portfölj gått? +86%. Helt okej med tanke på alla aktier som gått riktigt dåligt som Nibe, Castellum och Embracer. 

Två Månadslöner

Friday, September 6, 2024

Varför faller Celcius aktie?



Celsius är ett bolag verksamt inom livsmedelsbranschen. Bolaget bedriver huvudsakligen verksamhet inom utveckling och distribution av sportdrycker runtom den globala marknaden. Produkterna säljs vidare under nämnt varumärke och innehåller alltifrån prestationshöjande drycker till vitamintillskott. Störst verksamhet återfinns inom Nordamerika samt Europa.

Enligt hemsidan så hittade jag bara energidryck och pulver som man blandar med vatten för att få samma effekt. Inte alls många produkter och som dom flesta redan vet så är marknaden full av konkurrens. Det finns många andra produkter att välja mellan: Reign, Redbull, Lohilo, Nocco, Powerking, Megaforce, Monster, Lattitude, Gaam och Prime. 

Har provsmakat dom flesta och det finns bara en sort som jag tycker om. Det är inte Celcius. Aktien har rasat från 96 dollar i maj till dagens kurs på 32 dollar. Bara igår föll aktien -11,6%. Vad är det som händer undrar många och jag hittade inget svar på det. Bolaget går bra. Det är kanske därför alla pratar om Celcius på sociala medier, är det köpläge eller kommer aktien fortsätta falla?

Om vi tittar på hur det går för bolaget så visar första sex månaderna under 2024 följande siffror: Försäljning kraftigt upp från 585,822 dollar till 757,685 dollar. Vinsten har ökat rejält från 0,31 dollar till 0,56 dollar. Även kassan har ökat till 903 210 dollar. Om Celcius gör 1 dollar i vinst är PE 32. Nästan 3 000 har Celcius i sina aktieportföljer så det är inte många jämfört med populära bolag som brukar ha över 70 000 ägare.

Jag tycker att det är svårt att värdera aktien. Tydligen är det så att Celcius levererar till Pepsi som sedan säljer vidare. Dock har beställningar minskat rejält from Pepsis sida. Med 120 miljoner dollar. Det är för att lagernivåerna är fortsatt höga hos Pepsi, det kommer leda till svag Q3 och Q4 för Celcius. Mindre efterfråga kanske? Är det något annat? Svårt att veta men marknaden gillar inte osäkerhet och aktien tappar i värde. Jag avstår, tycker det är för svår bransch, för många konkurrenter och gillar inte produkten.

Två Månadslöner

Thursday, September 5, 2024

Så skriver du en bok om investeringar



Det är många som drömmer om sidoinkomster, det är få som gör något åt det. Bland dom enklaste man kan göra är att skriva en bok. Varför tror du det finns hundratals böcker som är lika varandra? Speciellt när det handlar om börsen.

Jag skrev också en bok som heter Två Månadslöner - Du kan bli rik och nå din dröm även med låg inkomst, det är en bra passiv inkomst och det viktigaste av allt, jag skrev en bok som ingen annan har skrivit om. Den handlar om mitt liv, hur jag började från noll och nådde över 1 miljon i tillgångar innan jag blev 30 år, hur jag lärde mig om ekonomi och sparandet, hur jag började investera (inte nödvändigtvis börsen) och hur jag blev skuldfri inom 8 år. Helt enkelt en berättelse om hur jag nådde mina drömmar och hur du också kan göra det, även med låg inkomst.

Vissa tycker att det är svårt att skriva och det betyder att det kanske inte passar just dig. För många andra av oss är det lätt att skriva. Vi har otroligt mycket att dela med oss. Känner du samma så kan du också skriva en bok! 

Jag skrev boken inom ett par månader och det mesta sköts av Publit som jag har använt. Du behöver såklart ha en bild på framsidan, en pdf som är bra. Text som du ska ha i boken, hur boken ska se ut, storlek, material och liknande, välja bra typsnitt som är lättläst, rätta stavfel och sedan betala för publiceringen. Jag tror jag betalade 300 kr eller i närheten av det. 

Texten kan du rätta antingen själv eller ge till någon som är bra på språk. Min bok lästes av tre olika personer som är duktiga på språk och rättade mina fel. Första rundan gjorde en person, när allt var färdigt så läste nästa person och så vidare. Om man ska anlita någon som ska rätta fel kan det kosta mellan 10 000 - 20 000 kr. Det behöver man inte betala känner jag. Blev hur bra som helst utan.

Om du undrar vad man kan tjäna per bok så är det väldigt olika. Du bestämmer priset! Sedan är det efterfråga som styr. Jag säljer min för 100 kr men Adliblis lägger på +100% och säljer för 200 kr! Jag är inte helt säker men jag tror att andra tjänar mellan 20 - 100 kr per bok. För 100 sålda böcker blir det mellan 2 000 kr - 10 000 kr, så det är inte jättesummor med tanke på antalet timmar man lägger ned på att skriva. 

Boken måste vara riktigt bra för att kunna säljas i större volymer. Boken ska vara unik, fånga intresse och du ska veta dina läsare, vem är dom? Alla? Ungdomar? Pensionärer? Jag skrev en bok som jag hade velat läsa när jag började jobba. 

En läsare undrade om jag kommer skriva en bok till? Det vet jag inte än, men jag tror att jag kommer skriva en bok om hur jag gick i pension vid 50. Dock är det 10+ år kvar tills dess. En annan fråga jag fick är hur faktureringen fungerar? Använder man Publit så kan man använda alla deras kanaler. Då dyker boken upp på Adlibris, Bokus, Cdon osv. Man väljer bara priset och allt sköts av tryckeriet Publit. Dom trycker och levererar böcker till kunder och man får betalt för varje såld bok. Då slipper man fakturera själv och slipper ha kontakt med kunder. Smidigt.

Två Månadslöner

Tuesday, September 3, 2024

En blogg om vägen till att jobba som deltidsbrandman



Det hade varit kul att skriva en hel blogg om resan från kontorsjobb till deltidsbrandman. Hade varit kul att dela med sig allt man ser, alla larm man åker på, utbildningar man gör och ta bilder på allt. En verklighet som få ser i sina dagliga liv. 

Samtidigt är det väldigt oproffsigt att vara räddningstjänst personal och stå vid en trafikolycka och ta selfies. Jag eller rättare sagt vi åker på larm och målet är att hjälpa de drabbade. Rädda människor och miljö. Ingen vill vänta länge på hjälp och ingen vill köra över metallbitar och bildelar på motorvägen efteråt.

Jag hade min beredskapsvecka inte så länge sedan och jag fick rycka ut på larm. Denna gången var det en singelolycka på motorvägen. En person har kört in i mitträcket och skadat framhjulet så pass att den har slutat snurra. Den såg så illa ut att jag hade nog sagt att det ser ut som en bil med tre hjul och kanske ett halv till. I bästa fall.

Personen i sig var oskadad, så det var super. Såklart stressad, men det kan man förstå. Ändå lite intressant att se hur allt fungerar när man är inne i det. Man ser ju inte allt när man sitter i bilkön och väntar. Nu fick jag vara med från början till slut. Många klagar på att vi betalar höga skatter i Sverige men har du tänkt på följande:

En person skadar bilen, kliver ut, larmar 112 och väntar på hjälp. Sedan behöver han/hon inte göra någonting alls. Då kommer våra skattepengar till hjälp. Det kommer räddningsledaren, räddningstjänsten, polisen, ambulans, vägassistans och sedan under tiden personen väntar så fixar gänget allt. Det är ju hur smidigt som helst. När allt är färdigt, fint och rent så kan trafiken fortsätta rulla. Just den person betalar ingenting för alla dessa insatser.

Ungefär som i bilden ovan blev det. En olycka, men samtidigt inte så farligt. Det som jag har funderat extra på är att räddningstjänsten gör mest av alla. Polisen dokumenterar allt och ser till att föraren inte är berusad och liknande. Ambulansen ser till att föraren är oskadad, vägassistans kör bort bilen så det inte stannar trafiken. 

Men just räddningstjänsten är på plats först, tar hand om föraren och passagerare innan ambulans och polisen kommer, ger första hjälpen om så behövs, ser till att trafiken står stilla, lägger ut skyltar att det är en olycka, ibland kapar sönder bilen (även släcker om den brinner) om föraren inte kan komma ur den, rensar vägen från bildelar och kemikalier samt ser till att allt är under kontroll. Det känns att räddningstjänsten gör mest av alla. Tar hand om personer och hela olyckan. Tycker du inte det?

Två Månadslöner

Sunday, September 1, 2024

Börsen är ologisk och volatil oavsett vad man äger



Augusti är över och det betyder sommaren är över. Tråkigt men sant, nu är dagarna mycket kortare och hösten är runt hörnet. Vi kommer som alltid få några fina dagar till i september men mer än så blir det inte. Kalla nätter och mer regn än vanligt väntar på oss. 

Under augusti har jag haft många riktigt bra inlägg på bloggen som jag rekommenderar att läsa om ni inte har gjort det redan. Bland annat våra 15 olika inkomster, top 5 bästa ekonomibloggar och hur jag köpte en lägenhet som ger oss extra passiv inkomst. Även filmtips för tråkiga kvällar som handlar om pengar och börs, men just dessa är det få som har sett.

Bloggen rullar på som den ska, jag ber om ursäkt för all reklam som syns på bloggen, men när någon klickar på dom så får jag några kronor och på en månad får jag mellan 200 - 500 kr. Det blir några tusenlappar på ett år och jag är tacksam när ni klickar på annonser eller köper något via dom. Hade jag fått noll från bloggen hade jag lagt ner. Är det någon som vill samarbeta med Två Månadslöner får ni gärna höra av er på tvamanadsloner@gmail.com jag är öppen för allt. 

Börsen har varit volatil, med rejäla nedgångar och uppgångar. Det jag har gjort är att jag har minskat lite min exponering i alla branscher jag har i portföljen. För dom pengarna har jag ökat mer i fonderna. Tycker att börsen har blivit mer ologiskt än den var tidigare. Ofta händer det saker som är svåra att förklara, trots att jag har världsledande bolag i min portfölj. Eller svenska bolag som är riktigt bra.

Några exempel är Nibe som steg +16% under rapportdagen när börsen öppnades och avslutade dagen med +0,8%. Ingen vet vad som har hänt. Att Castellum handlades under 135 kr i över två år är också märkligt. Räntan har börjat sänkas och ändå rör sig aktiekursen knappt uppåt. Enligt fastighetsbolagsindex är Castellum värd 153 kr (8% rabatt). Glöm inte den enorma kassan som Castellum fick via nyemission. Även Fortnox VD slutade utan anledning. 


Har hänt många fler saker och när jag tänkte efter, det är inte bara småbolag som är volatila, Large Cap bolag är minst lika volatila. Även bolag i USA går upp och ned med mellan 3-8% på en och samma dag. Lyckas man köpa vid rätt tillfälle så kan man få årsavkastning på en dag! Det är så mycket som är orimligt och oavsett vad man äger spelar inte så stor roll. Allt kan gå upp och ned kraftigt och snabbt. Det är kanske för att allt är digitalt just nu och går mycket fortare än tidigare.

Jag litar på mina bolag jag har i portföljen, men inte så mycket att jag hade kunnat ha 300 000 kr eller mer i en enskild aktie. Oavsett hur mycket pengar jag har. För mig känns det tryggare att ha rimliga summor investerade i varje aktie och om det går kraftigt ned kan jag hantera det. Samtidigt tappar inte portföljen lika mycket pengar, för att det börjar bli jobbigt när portföljen går ned kraftigt.

Genom att fylla på mer i fonder kommer det bli tryggare och jag slipper analysera nya aktier samt att jag får bra riskspridning och mycket lägre risk med ganska bra avkastning ändå. Senaste åren har jag knappt hängt med fonderna och det är såklart tråkigt, jag har som mål att slå index och det har jag gjort sedan start men inte senaste åren. 

Jag ligger runt 12% per år när olika index ger ungefär 10% per år. Det är ju bra, men samtidigt ingen vet hur framtiden blir. Jag hade mycket mer än 12% i början men nu börjar det jämna ut sig. Mina aktier är riktigt bra och jag tror dom kan leverera framöver så jag kommer behålla dom och öka bara i fonderna kommande åren. Borde bli bra på sikt.

Två Månadslöner