Det blir en bolagsrisk om du har endast ett bolag i portföljen. Om det händer något negativt i bolaget går din investering ner i värde, aktiekurs faller helt enkelt. Ett enkelt sätt att undvika bolagsrisk är att ha flera olika bolag i portföljen. De ska inte heller vara i samma bransch. Tänk om du har Swedbank, Nordea, SEB och Handelsbanken i portföljen. När uppdrag granskning började misstänka penningtvätt så gick i stort sett alla banker ner i kurs. Det vill du inte ha som investerare. Under perioden bankerna gick ner, det fanns en hel del branscher som gick upp.
Hur många olika bolag och branscher ska man ha? Många säger mellan 10 till 15 olika bolag i olika branscher är tillräckligt. Om du har fler än 15 kan det vara svårt att ha koll på alla. Jag har valt att ha mellan 12-15 bolag inklusive investmentbolag Investor. Investmentbolag investerar också i tiotal olika bolag. Totalt har jag 12 bolag just nu inklusive Investor som har 12 andra börsnoterade bolag samt en del onoterade. Så min portfölj är egentligen dubbelt så stor och har en bra riskspridning. Här kan du se min portfölj som är uppdaterad per den 29 februari. Nästa uppdateringen kommer sista mars.
Bolag som jag äger säljer och tillverkar produkter världen över så risken blir ännu lägre ifall det händer något i Sverige. Har även några svenska bolag som inte påverkas av världens ekonomi som till exempel Fortnox från Växjö och Axfood (Willys).
Det är helt ok att i början ha 1 eller 2 aktier men med tiden när portföljen blir större behöver man leta efter fler bra bolag för att minska risken.
Ibland händer det saker i världen som påverkar hela ekonomin och då kan alla aktier tappa i värde. Vissa blir rädda och vill sälja allt, oavsett pris. Då kan vi som investerar långsiktigt köpa bra bolag billigt. Det är ungefär där vi är just nu, aktier faller i stort sett varje dag. En börskrasch brukar vara i ungefär 0,5-1,5 år och aktier stiger sedan i 7-8 år. Man ska inte heller vara för mycket orolig om krascher, det är faktiskt bra. Du köper fina bolag billigare och samtidigt får utdelning. Det är ytterst sällan att bolagen tar bort utdelningen.
Oavsett vilken bolag det är kan aktiekursen falla. Jag minns när vi hade extremt varm sommar och då var det knappt någon som handlade mat. Istället folk var ute vid sjön eller havet, åt glass och mat på restauranger med mera. Det gick inte så bra för Axfood och ICA. Volvo brukar gå ner efter dåliga konjunktur signaler. Skogsaktier gick ner på grund av bränder i stora delar av Sverige. Swedbank på grund av penningtvätt och Skanska på grund av inga marginaler vid fastighetsförsäljningar. Det finns alltid en anledning. Det brukar dock vara kortsiktiga problem och aktiekurser går tillbaka uppåt efter att det är löst.
Två Månadslöner
No comments:
Post a Comment