Tuesday, March 10, 2020

Vad är ett handelsstopp?Ett handelsstopp innebär att en aktie, någon annan värdepapper eller hela börsen blir handelsstoppad. Det går till exempel inte att köpa eller sälja aktier tills handelsstoppet är borttagen av Nasdaq i Stockholm (börsen).

Ett handelsstopp varar oftast i 15 min men i vissa fall kan det uppgå ännu längre, till exempel en dag. Det beror helt enkelt på orsaken till stoppet. 

Varför handelsstoppas en aktie? Det kan finnas många olika anledningar men det vanligaste är att insiderinformation har läckt ut. Vid sådana tillfällen brukar aktiekursen stiga eller falla rejält och då bestämmer Nasdaq att handelstoppa en aktie. När Nasdaq tar reda på orsaken, meddelas informationen ut via ett pressmeddelande från bolaget så att alla kan ta del av informationen samtidigt.

I värsta fall kan Nasdaq återkalla handel som har pågått under dagen. Investerare får tillbaka sina pengar och aktierna blir borttagna från konton. Det är ytterst sällan att detta sker och under mina två och ett halvt år har jag inte sett en enda gång att det har hänt. Jag läser nyheter dagligen och tror inte jag hade missat det.

Igår har Wall Street i USA rasat med -7% och hela börsen blev handelsstoppad. Det är en automatisk nödsystem som inte har använts sedan krisen 2008. Börsen var stängd i 15 minuter och öppnades sedan igen. Under dagen har kursen gått upp och ner och slutade med -7,8%. Nedgången beror på oljekrig mellan Putin och Saudierna. Jag ska inte gå in i detalj. Det viktigaste och mest positiva i det hela är lägre bensinpris för oss småsparare och en möjlighet att köpa bra aktier billigare.

Ett handelsstopp är ett skydd för oss småsparare och ett skydd mot kraftiga rörelser i aktiekurser. Det är sällan det händer och den aktiveras automatiskt vid extrema kursförändringar. Ett sådan handelsstopp är lite mer vanlig i väldigt små bolag där man kan påverka kursen rejält när man köper eller säljer med större belopp. Stora fonder till exempel kan inte ens köpa småbolag då det säljs inte ens så många aktier som fonden vill köpa. 

Som sagt det händer väldigt sällan och påverkar inte dig som investerare. Köper du stora, bra och populära bolag så är det även möjligt att du aldrig kommer se en handelsstopp i dina aktier. Hoppas du lärde dig något nytt idag!

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment