Friday, March 20, 2020

Volvo drar tillbaka förslaget om extrautdelningenDåliga oväntade nyheter för alla Volvo aktieägare, extra utdelningen förväntas att bibehållas i bolaget, så vi aktieägare kommer endast att få den ordinarie utdelning om det nu så bestäms på årsstämman den 8 april 2020.

Många av koncernens fabriker är eller kommer att stängas temporärt och som det ser ut nu är det omöjligt att säga för hur länge. För att säkerställa Volvokoncernens stark position på marknaden föreslår styrelsen att dra tillbaka den extra utdelningen på 7,5 kronor och dela ut 5,5 kronor som ordinarie utdelning.

Det är såklart jättetråkigt att läsa sådana nyheter men vi är på börsen och mycket kan hända här och det händer snabbt. Jag tyckte redan från början att det är för bra för att vara sant, en utdelning på 13 kronor och aktiekurs på 100 kronor är det extrem 13% avkastning. I normalfallet ligger direktavkastning på 3-4%. Är det bra eller dåligt att bolaget gör så?

Jag tycker att det är rätt förslag av styrelsen att inte dela ut för mycket pengar, då dessa kanske krävs i framtiden för att kunna överleva krisen som vi står inför just nu. Pengarna försvinner inte från bolaget, det blir mer som en krigskassa och om oron blåser bort inom närmsta veckorna så kommer Volvo antingen att investera dessa pengar någon annanstans, köpa tillbaka sina aktier eller dela ut pengarna till oss aktieägare längre fram. Tycker att Volvo vet bättre om hur dessa pengar ska placeras än vi småsparare.

En bra läxa till alla nya investerare är att inte titta sig blind på utdelningen. Trevlig helg allihopa och vi hörs som vanligt imorgon!

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment