Wednesday, November 9, 2022

Dags att skriva examen som lönekonsult eller lönespecialist



Du är inte ensam, det finns hundratals studenter varje år som skriver examensarbete som lönekonsulter, löneadministratörer, lönespecialister och lönehandläggare. Grovt räknat är alla utbildningar ungefär lika. Vissa fokuserar lite mer på system, andra på lön. Under min tid som lönekonsult senaste 4 åren ungefär har jag pratat med tiotal olika praktikanter och sommarjobbare. Alla utbildningar är ganska lika och lite som skiljer dom åt.

Gillar du räkna lön så har du hittat rätt. Vi som gillar siffror brukar gilla börsen också, men jag ska inte prata om det idag. Idag kommer vi fokusera på examensarbete och jag ska berätta för dig vad jag skrev om, vad andra skrev om och vad du kan tänka på. 

Det du vill skriva om är något du tycker om, då blir det mycket lättare och roligare. Jag visste inte riktigt vad jag skulle skriva för examensarbete, men som tur är under praktiken har det varit en kollega som klagade på upplärningsprocessen. Några dagar senare hörde jag samma från en praktikant. Då bestämde jag att skriva om upplärningsprocess på olika företag och hur anställd och chef upplever upplärningen.

Varför la jag till upplever? För att det är en grå zon, jag kan skriva hur mycket som helst om känslor och får jag inte något bra svar från anställd eller chef kan jag finslipa lite som jag vill. Det är kanske bra att lägga till att vi var många i klassen och skrev examensarbetet två och två, men sak samma.


Vi valde att intervjua företaget vi praktiserade oss på och ett företag i en helt annan bransch där min klasskamrat jobbade extra. Vi gjorde intervjuer med 2 nyanställda och 1 chef där vi praktiserade och 2 nyanställda och 1 chef på ett annat bolag.

Vi frågade massor, hur dom upplever jobbet, vad var bra och dåligt, hur upplever dom kollegorna, första intryck, första dag, om dom fick bra underlag och gick igenom rutiner, har dom ätit lunch själva eller med någon och själva upplevelsen under första veckan. Sen frågade vi chefen om dom tyckte dom gjort bra jobb med upplärning och det skilde sig enormt vilket var riktigt roligt att höra.

Det blev två olika bolag för att göra examensarbete större och för att kunna jämföra dom med varandra. Den andra bolaget var inte alls inom lönebranschen. Vi fick godkänt direkt efter examen och hade roligt samtidigt. Innan jag glömmer så här kommer några tips på områden du kan skriva om.

Pensionssystemet i Sverige skrev många av mina klasskamrater om. Många gjorde även intervjuer om hur mycket man känner till kring pension. Man kan skriva även om Kronofogden och löneutmätningar, ha ett möte med Kronofogden till exempel. Man hade kunnat analysera hur många förstår sina lönespecifikationer? Löneprocess från början till slut? Outsourcing lönekontor? Förändringar i löneyrket? Uppföljning av GDPR? Hur har Covid förändrat branschen?

Som du ser, oändliga möjligheter. Mitt tips till dig är att gå till biblioteket, titta runt på intressanta böcker och ha det som källa. Kanske analysera lönekonsulter och om dom gillar börsen också? Hur stora skulder har dom själva och hur bra dom är med ens egen ekonomi? Gör intervjuer med nya och gamla specialister, vad har ändrats? Hur ser framtiden ut? Det kommer gå bra för dig, det är bara att börja skriva. Lycka till!

Två Månadslöner

6 comments:

  1. Vet inte hur många (blivande) löneadministratörer du når här, men jag gör sedan 10 år löner åt några tiotal anställda som en mindre del av mitt jobb vilket jag tror jag nämnt förut.

    Jag är inte nöjd med mitt nuvarande deltidsjobb och kan absolut tänka mig att jobba med bara löner, dels då det leder till jobb i en större organisation och dels då mitt jobb idag är för splittrat.

    Så sent som igår tittade jag på jobbutbudet för lönejobb i Stockholms län. Ett 50-tal jobb just nu och tar jag bort de med allra längst pendling (Gustafsberg, Haninge etc) och deltiderna har jag nog ett 25-tal jag kan söka men jag ska filtrera vidare ikväll eller senast nästa vecka. Det ledde faktiskt till att jag sökte 3 st igår och så länge jag söker lönejobb behöver jag bara justera personliga brevet marginellt så det går ganska fort.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Två Månadslöner09 November

      Hoppas du får jobbet! Håller tummarna! Det är ett givande jobb som är väldigt specifik men man gör 100 olika saker varje månad. Kul att se vad andra tjänar med. Jobbar man som lönekonsult är det bäst att ha en utbildning, det underlättar enormt, men man kan lära sig utan den också, tar lite mer tid dock. Du vet, lagar och regler, samt massa udda saker som kan dyka upp.

      Har fått en fråga på mail från en lönekonsult, tänkte att skriva ett inlägg om det, det är ju min nisch egentligen. Sen hittar google min blogg enklare för lönekonsulter också ;)

      Delete
  2. Tack. Har som sagt 10 års erfarenhet men har kanske ingen direkt löneutbildning men har i alla fall läst några veckors Lönekurser på vuxenutbildning och även Arbetsrätt på uni så helt lost är jag inte. Kan kanske räcka för att få ett jobb? Vi får se i vinter helt enkelt... Ett nytt jobb kommer definitivt vara värt ett blogginlägg om det skulle bli så.

    Sen gäller det att hålla sig a jour med nyheter på löneområdet - vilket inte kan sägas om mina andra arbetsuppgifter som är likadana som de alltid varit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja det räcker för att få ett jobb, har sett en del som var sjuksköterskor innan och började på lön, man blir upplärd på jobbet oftast. Försök att undvika att sitta själv på lön, det är svårt. När man har kollegor så är det både tryggare och lättare att ta semester. Är du själv kan det bli kämpigt.

      Som jag sa, hitta ett större bolag med flera lönekonsulter då blir man uppdaterad hela tiden.

      Delete
  3. Anonymous09 November

    Bra inlägg

    ReplyDelete