Thursday, November 3, 2022

SCA äger 20% av Sveriges totala vindkraftsproduktionSCA är Europas största privata skogsägare med ett innehav om 2,6 miljoner hektar skogsmark i norra Sverige och Baltikum. Dom tillverkar enorma mängder egen el och tryggheten i aktien är enorm. När börsen stiger så stiger SCA också, när börsen faller så håller sig SCA relativt stabilt jämfört med allt annat. I år är aktien endast -19% mot hela börsen som är -27% i skrivande stund.

Januari - september visar 13% försäljningsökning. Kassaflöde stärktes och vinsten blev 7,85 kr per aktie (5,68 kr). Under kvartalet var vinsten 2,35 kr vilket är några procent lägre än året innan men om vi förväntar oss ungefär samma vinst sista kvartalet så kan det bli strax över 10 kr i vinst i år. 

Historisk PE är mellan 15 och 30 och i år var den till och med 13. På Avanza stod det förväntad vinst 2022 på 11,04 kr men efter rapporten uppdaterades till 10,82 kr vilket är tveksamt att den når upp till i år. Om vi räknar på PE 13 gånger 10 kr i förväntad vinst i år så är en låg aktiekurs på 130 kr idag. Aktien kostar idag 130 kr (föll 10 kr efter rapporten).

Om bolaget ska värderas som senaste 10 åren på mellan PE 18-22 så är normalvärdering av bolaget på mellan 180-220 kr. Mindre såklart i sämre tider som nu och mer i goda tider förutsatt att vinsterna står still. Aktien är därför rimligt värderad i mina ögon. Det finns god potential om man äger aktierna länge.

Skogs delen ökade försäljning +11%, Container Board ökade 28%, Massa ökade 25% och Sågade trävaror har tappat försäljning med -35% under kvartalet, inget konstigt här efter dopad jobba hemma trenden. Därför saknas ju pellets som jag skrev om innan! Svag efterfråga minskar priset på virket just nu vilket är kanske en bra tidpunkt att börja fokusera på och börja renovera hemma? Allt annat i SCA har god eller stabil efterfråga. Dom kommer skapa även en ny område i rapporten som ska hetta förnybar energi som ska inkludera vindkraft, pellets och biobränsle.

SCA fortsätter förvärva skogsmark i Baltikum för att säkerställa långsiktiga möjligheter att anskaffa virke i regionen. I slutet av tredje kvartalet fanns det 665 vindkraftverk i drift på SCAs mark. Det motsvarar ca 20% av Sveriges totala vindkraftsproduktion. Pågående projekt kommer öka kapaciteten med 30% år 2023. Totalt kommer SCA kunna producera 9 TWh per år. Någon på Twitter frågade mig om varför jag inte investerar i elbolag, så här har ni svaret. 

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Intressanta tankar. Har liknande kring Holmen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skogsbolag har levererat bra i både goda och dåliga tider, skönt!

      Delete