18 oktober publiceradess Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB), som för sjunde året i rad visar att Castellum är världsledande i hållbarhet inom kategorin Kontor/Industri med 92 poäng av 100 möjliga.
”Det är också glädjande att vi behåller vårt toppbetyg (99 poäng av 100) inom hållbar projektutveckling där vi placerar oss på andra plats bland de svenska fastighetsbolagen och på tredje plats på världsrankingen. Detta är ett kvitto på att vår strategi fungerar och att vi är på rätt väg, men det visar också att för många gör för lite. Möjligheten att minska sina utsläpp bland annat genom bättre materialval och smartare konstruktion är fortsatt väldigt stor”, säger Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum AB.
GRESB är ett internationellt benchmarkverktyg som mäter och utvärderar fastighetsbolags och fastighetsfonders hållbarhetsarbete. I år omfattas 1 820 fastighetsbolag och fonder i 74 länder, vilket täcker en stor del av den globala fastighetsmarknaden. Utvärderingarna och analyserna hjälper stora investerare att ta välgrundade beslut för att göra mer hållbara placeringar.
”Intresset att investera hållbart har ökat markant de senaste åren och för att nå våra gemensamma globala mål och uppnå en klimatneutral värld kommer hållbara investeringar vara ännu viktigare framåt”, säger Filip Elland, hållbarhetschef Castellum AB.
Jag tänker att Castellum är framtidsbolag. Fler och fler kommer vilja investera i aktien och köpa deras byggnader. Fler kommer välja bolaget framför konkurrenter och Castellum har oändliga möjligheter att fortsätta växa i Norden och även utöver det. Fastigheter stiger i värde av sig själva också, jag känner mig extremt trygg med ledning, vad dom gör och vilka fastigheter dom äger. Det mesta av mina pengar ligger faktiskt i detta bolaget just nu, innan var det Embracer.
Varje gång jag tittar på deras hemsida hittar jag något intressant, spännande saker dom gör och deras kvartalsrapporter är helt underbara. Man kan se hur kundfördelning ser ut, hur långa kontrakt dom skriver på och vilket byggnader är klara och kommer att byggas. Riktigt häftigt, vi borde vara stolta att vi har ett sådant bolag i Sverige.
Två Månadslöner
Tack för ett fint inlägg!
ReplyDeleteJag känner mig fortfarande tveksam. Castellum som bolag i botten håller jag med dig om är jättefint och jag hade gärna varit investerad i dem fortsatt baserat på deras siffror, precis som jag också har skrivit på min blogg.
Om jag får vara cynisk så tror jag dock inte att hållbarhetsmarkörer är något som hjälper bolaget speciellt mycket, speciellt inte i en lågkonjunktur då det sparas in på allt som går. Att ett bolag har gott miljötänk tänker jag inte heller påverkar aktien, där är det avkastningen som avgör.
Och med ny storägare som börjar med att plocka bort den största avkastningskällan för investerarna blir jag än mer osäker. Morgan Stanley sänkte deras rek till 100kr/aktien idag från 140. Det har iaf rubbat min fundamentala syn på bolaget, vi får se vad framtiden håller :)
Riktkurser är ungefär som rekommenderad pris i affären. Ibland avviker väldigt kraftigt. Sen vet vi ju inte om Morgan Stanley tänker vad kursen borde stå på idag, nästa år eller 2024? Alla ska göra egna analyser såklart och betala det dom tror är mest rimligt på det vi vet idag. Börsen är en öppen marknad för värdepapper. Ungefär som en villaköp, mäklaren kan sätta 4 miljoner på den, men om ingen bjuder mer än 3 miljoner så är den inte värd 4. Enkelt.
DeleteJag följer inte heller riktkurser men det signalerar lite vad de stora pengarna tänker om bolaget åtminstone på kort sikt. För mig handlar det mer om ett fundamentalt missförtroende till hur det rör sig på toppen i Castellum just nu.
ReplyDeleteSå kan man också tänka, stora investerare är skeptiska. Det betyder inte att vi behöver vara det också, vi kan tänka själva? :) I slutändan kommer ändå en stor massa pengar tillbaka i fastighetsaktier. Genom åren har jag märkt hur pengar flyttas fram och tillbaka hela tiden, skogsbransch var poppis ett år, tech ett annat år, bank är bra att ha nu osv. Nästa år kommer bli en annan bransch som är poppis. Det vänder fort. Därför har jag 9 olika branscher i portföljen.
Delete