Monday, November 21, 2022

Ett exempel på en dålig aktieTessin, ett bra exempel på en aktie du inte vill äga. Bara genom att öppna upp aktien på Avanza kan du se en massa röda flaggor. Aktiekursen har fallit -98% och även om man köper billigt nu, kan man fortfarande förlora 100% av sina pengar. P/E talet är på minus vilket säger att förväntad vinst för i år är negativ. Bolaget blöder pengar.

Antal ägare är få, 1 600 stycken ungefär. Det är dåligt, det kan betyda att intresset är låg och omsättning i aktien kan vara också. Det betyder att du kan ha svårt att sälja aktier eftersom ingen vill köpa dom. 

Utdelning är noll. Det är bara starka bolag med starka kassaflöden som delar ut pengar. Bolag som inte behöver dom för tillfället. Det finns en undantag om det är ett bolag som växer kraftigt, då använder dom pengarna för att växa istället för att dela ut. Ungefär som Embracer som förvärvar konkurrenter varje kvartal. Istället för att dela ut kan dom skapa mer värde på andra sätt. Då borde aktiekursen stiga lite fortare om dom gör bra saker.

Det finns många liknande exempel på börsen, vid börsintroduktion låter det häftigt med ett nytt bolag men många av dom lyckas tyvärr inte att skapa något bra långsiktigt. Det bästa är nog att köpa dom äldre bolag som har visat vinster under långa perioder.

Sist vill jag påminna att besöka bolagets hemsida, där kan man lära sig mycket. Ett exempel är att jag tittade på SBB hemsida och den var långt mycket efter och svårnavigerad än andra konkurrenter hade. MIPS är en annan exempel där det fanns en massa stavfel i rapporten. Proffsigt? Nej. Scandic Hotels innan covid skrev i sin rapport att dom har som mål att växa 1-2% om året. Hellre en sparkonto tänkte jag. Man lär sig massor på deras hemsidor och rapporter.

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Anonymous21 November

  Heter det inte ett sparkonto?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner22 November

   Jag skriver lite för fort ibland. En eller ett är inte min starkaste sida heller. 😆

   Delete