Sunday, November 13, 2022

Tips och trix att spara in på elenIdag går jag lite snabbt igenom all prat om att släcka lamporna och spara på el. För att räkna på det behöver vi utgå från att 1 000 watt i en timme = 1 kWh. Fakturor vi betalar räknar på förbrukade kWh. Priset i oktober var 1 kr, vi kan ta en gissning att mellan oktober - mars blir snittpriset runt 4 kr per kWh. Under vintermånaderna mer och andra månaderna mindre. En LED lampa drar 7 watt som är ganska stark lampa som motsvarar 60 watt (glödlampa). 

Runt huset eller ute och inne har man troligtvis några lampor tända som drar tillsammans 40 watt. Ungefär 5-6 stycken lampor som är på i 12 timmar per dag mellan 20:00 till 08:00. Dom timmarna gånger 40 watt gör att man förbrukar ungefär 500 watt per dag, på två dagar är det 1 000 watt = 1 kWh.

6 månader oktober till mars, om lamporna är på i 12 timmar dagligen så förbrukar dom ungefär 90 kWh. Om priset är 4 kr per kWh så betalar vi 360 kr och kanske kan vi lägga till 90 kr till elnätsavgifter för er som är petiga. Ungefär 450 kr kostar det att ha lamporna tända i ett halvår!

Det är 2,5 kr om dagen. Den energi du lägger ner, stressen, oro, samtal med barnen och konstant koll på elpriser kostar dig bara 2,5 kr om dagen. Bry dig inte om tända lampor. Fokusera på att minska uppvärmning av huset istället, den drar mest i huset. Dom flesta hus använder 60-70% av all el som vi förbrukar om året. Det är varmvatten och uppvärmning. 

Sätt på sparfunktion på varmvatten, minska 1-2 grader på värmepumpen och då kommer du märka skillnad direkt. I oktober minskade jag elförbrukningen med -25% mot förra året. Dels beror det på varm månad men även för dessa åtgärder. Även golvvärmen går på timer och endast dom timmarna vi behöver. Det går att spara på el, men fokusera på rätt saker. Strunta i dom saker som använder få watt, snåla istället på allt som drar 1000 watt eller mer. Kom ihåg 1 000 watt i timmen är 1 kWh.

Dom sakerna som också använder mycket el hemma är hårtork, vattenkokare, kaffemaskin, verktyg, diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare, dammsugare, stationär dator, golvvärme, spabad, pool och liknande krävande saker. Inte LED lampor, tv, mobiltelefon eller laptop. Det finns fler saker som du kan göra, men mer om detta kommer längre fram.

Två Månadslöner

3 comments:

 1. Att sätta en timer på tvättmaskin, värmepump, dammsugare när man har timpris på elen är också en bra idé. ✔

  ReplyDelete
 2. Anonymous13 November

  Kör alla elslukande hushållsmaskiner på helgerna ( ladda bilen ).
  Björneborgs Järnverk (elslukare).
  De producerar för fullt på helgerna.
  Sen står Bruket stilla månd-tisd.

  ReplyDelete