Friday, November 25, 2022

Hur skyddar man sina pengar mot inflation?Lyssnade under veckan på den senaste intervju med Ray Dalio och det som fångade mitt intresse var att han själv inte vet längre vart man kan skydda sina pengar. Ska man ha pengar på kontot? Ska man äga guld? Bitcoin? Hur skyddar man sina pengar mot inflation? Han svarade:

"This is... the question of our time, we will over the next... 10 years, certainly I think be trying to find the answer of what is the storehold of wealth".

Inte ens han själv vet längre, det är den stora frågan framöver som många kommer fokusera på. Hur skyddar man sina pengar? Mina tankar går såklart till vad mina föräldrar och morföräldrar har sagt. Man ska investera i fastigheter. Fastigheter generellt sett följer inflation och dina pengar är säkrade. Nackdelen är dock att det finns ingen likviditet, du kan inte ta ut pengar från fastigheten snabbt.

Sen tänker jag på saker som bibehåller värde, vissa bilar, tavlor, klockor och andra diverse småsaker. Det ska finnas stor efterfråga för att dom sakerna ska bibehålla värde. Är det djup kris så även dom faller ner i pris. Kanske till och med huspriser och då finns det ingen skydd. Lärdom är att vad som helst kan gå ner i värde, det finns inget säkert där ute.

Över lite längre perioder som 3-5 år skulle jag satsa mycket på fastigheter och börsindex. Börsindex måste vara aktieindex som följer S&P500 i USA eller OMXS30 i Sverige eller varför inte alla aktier i Sverige eller Global index. Då spelar det ingen roll om Tesla eller Apple går i konkurs, dom bolaget plockas bort och nya kommer in i indexet. Pengarna är säkrade.

Istället för att ha pengarna i handen och inflation äter upp dina besparingar är det nog bättre att investera dom. Fastigheter och börs. Fastigheter kan gå ner lite i värde ibland, ja. Börsen kan skaka till och allt faller som i år med -30% men det kommer gå upp igen, nån gång. Alla säger att man kan förvänta sig runt 8-10% i avkastning per år långsiktigt. Börsen har nästan aldrig hamnat 9% ett enskild år, oftast är det mycket mer eller mycket mindre. Investera i fastigheter, ditt eget boende eller börs och på längre sikt är dina besparingar skyddade. 

Två Månadslöner

1 comment:

  1. Tack för ett trevlig inlägg!
    Personligen är jag inte ett stort fan av Ray Dalio. Det känns som att han för ett skräcknarrativ med hela "New World Order"-grejen, eller så är det bara hur folk tolkar det i andra hand.
    Jag håller dock med dig. Att sitta på kontanter idag innebär en garanterad värdeförlust på ganska mycket med den nuvarande inflationen. Genom investering i börsen eller (åtminstone på sikt) fastigheter så bör man åtminstone stoppa blödningen något i år, och på sikt så bör man vinna på det. Detta är under förutsättning att man köper tillgångar som har tappat i värde och där inflationen redan spelat ut sin rätt, och är försiktig med att handla saker som är övervärderade :) Trevlig helg!

    ReplyDelete