Wednesday, November 30, 2022

Vi har klarat av 11 månader av recessionKan ni fatta att vi har klarat av 11 månader av recession på börsen? 11! I stort sett allt dåligt som kunde hända har hänt. Saker som händer ett par gånger per sekel har nu hänt, både pandemin och krig i Europa. Ingen har missat nyheter att inflation stiger kraftigt och löneökningar inte hänger med längre. Allt har blivit dyrt nu, mat, bränsle, bilar, el och så vidare. Det kommer fortsätta så ett litet tag till tyvärr...

Vad kan man göra för att minska stressen? Fokusera på det du kan påverka. Mår du bättre om du loggar ut från Avanza ett par veckor, så gör det. Man behöver inte följa börsen dagligen, vissa dagar, veckor och till och med månader kan det vara nyhetstorka. Ibland händer det väldigt lite på börsen och ibland händer det så mycket att man inte ens hinner med. Det har funnits dagar där jag satt fastklistrad mot skärmen hela dagen på grund av all nyhetsflöde. Just nu är det ganska lugnt på börsen tycker jag. Vi börjar vänja oss.

Under kvällarna lyssnar jag på youtube klipp, nyheter och gamla goda miljardärer (Bufett, Lynch, Dalio och lite olika bokrecensioner från dom jag följer). Det är bra att vara påmind ibland att börsen i grunden är stigande, även om vissa dagar inte känns så. Ränta på ränta är det bästa som finns enligt Einstein. Världens 8e underverk. Många fortfarande inte förstår vad det är så här kommer ett litet exempel:

Ogräs. Om ogräs dyker upp i din tomt så tar det inte lång tid innan hela trädgården är full med ogräs. Jordgubbar. Plantera du en planta så kommer det 8 nya runt om. Året efter alla 9 plantor skapar 8 till, då har du 72 stycken. Sen skapar alla 8 till, så har du hundratals plantor på bara några år. Ungefär så fungerar ränta på ränta, du planterar dina pengar i aktier och dom stiger i värde (skapar nya pengar). Åren går och du tjänar mer och mer, du får tillväxt i aktiekursen och oftast även utdelning. Enkelt förklarat.

börsen finns det många som handlar, där finns det allt från vanliga bönder som köper aktier till världsklass traders och Wall Street gurus. På börsen är både du och jag som handlar. Dom som hanterar stora pengarna försöker på alla sätt att ta pengar ifrån oss, som dyra fondavgifter, nya trender som bitcoin, dogecoin, ftx och rekommenderar oss investera i något nytt och häftig bolag som precis kommit ut på börsen utan någon som helst historik.

Det du ska göra är att lyssna på många olika investerare och göra en egen beslut som passar dig. Hur mycket kan du investera? Vilken risknivå har du? Vilka värdepapper tror DU mest på? När vill du börja ta ut pengar från börsen? Hur ser din ekonomi hemma? Hur stora skulder har du? Har du ett fast anställning? Ja du, det finns mycket som du behöver fundera på. När man lär sig hantera börsen och dess svängningar så är det faktiskt det bästa du kan göra för din framtida jag.

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Anonymous30 November

  Tycker lågkonjunktur knappt märkes.
  Ser på Black Week strid ström av kunder till Instabox.
  I min stad har någon byggt 10 Padel hallar som alla står tomma.
  EN ränta på 8 % BORDE stoppa alla galenskaper.
  Ska nog till hårdare medicin för att bekämpa inflationen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner30 November

   Jag märkte endast höga elpriser under sommaren, annars tycker jag både bensin och mat kostar ungefär som alltid, några hundralappar i månaden mer märks knappt. Jag undviker köpa såklart övervärderad mat, som gurka för 30 kr osv. Håller med dig att lågkonjunktur syns inte än, men den kommer, många har fortfarande bundna lån och elpriser. Nån gång kommer det smälla för alla individer tyvärr.

   Delete