Friday, November 1, 2019

Börsen stängdMarknaden har tänkt att stänga klockan 13.00 idag på grund av allhelgonahelgen men av tekniska problem kraschade hela börsen klockan 11.04. Flera länder använder samma system, vilket betyder att börsen stängdes ner för hela Norden och Baltikum.

Vissa blev säkert oroliga som har planerat att sälja eller köpa aktier under dagen, men jag tycker att det är en bra påminnelse att vara långsiktig. Strunta i vad som händer nu. Man ska kunna vara nöjd med sin portfölj även om börsen stängs ner för ett helt år eller fem. Kommer nog aldrig hända, men enstaka dagar är inte omöjligt.

Om man blir sjuk och inte kan logga in på sin konto i flera år, det ska kännas att man har rätt mix av bolag i sin portfölj. Man ska inte ha dåliga bolag i portföljen som går med förlust hela tiden, inga okända och konstiga varumärken och definitivt inte bolag som man inte vet själv vad dom säljer.

Bästa avkastning får de investerare som har dött och näst bästa avkastning får investerare som har glömt sin lösenord. Det är viktigt att köpa och behålla, att sälja bra bolag är oftast en dålig strategi och när kurser går upp så vill man köpa tillbaka samma aktie dyrare. Försök att undvika trading, då det är väldigt svårt att kunna sälja när det är dyrt och ännu svårare att lyckas köpa på botten innan det vänder.

En kort sammanfattning är bra bolag, bra varumärken, ska kunna klara av lågkonjunktur, delar ut lite av sin vinst och ökar det varje år, bra ledning, bra framtidsutsikter och att du själv är intresserad av det bolaget gör eller är själv kund. Då blir det mycket roligare för dig som aktieägare och långsiktigt kommer du tjäna mycket pengar genom utdelning och utdelningshöjningar. Bra saker tar tid. Man kan sitta i skuggan idag för att någon har planterad ett frö för länge sedan. Eller hur? 

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment