Wednesday, November 27, 2019

Hur köper jag aktier?Hur köper jag aktier? Vilka aktier ska jag köpa? Hur tjänar jag pengar på aktier? Vad är avkastning? Det dyker upp många frågor om man är ny och det är okej. Det har vi alla varit. Nedan kommer min kort sammanfattning på det som är viktigast.

Aktier köper du genom internetbank, det vanligaste är Avanza följt av Nordnet. Jag och många andra föredrar Avanza, då det är mer användarvänlig och snyggare. Du kan klicka (annonslänk) här för att komma till Avanzas hemsida och där skapar du konto. Kontot ska vara ISK, det är bara godkänna avtal och sen är det färdigt. Det är helt gratis och finns inga avgifter för att skapa konto.

ISK konto passar bäst för svenska aktier och fonder. För att kunna köpa aktier måste du överföra pengar till kontot från till exempel din lönekontot. Säg du överför 1 000 kr till att börja med. 

Vilka aktier ska jag ha? Ibland finns det A och B aktier, dom är exakt lika så köp den som är billigare. Bolagen du väljer ska gå med vinst och helst höja den varje år. Det är ingen som vet hur det blir i framtiden, så vi kan titta bakåt istället. Jag använder mig av Börsdata där jag undersöker bolag för att ta reda på om vinst per aktie stiger, om omsättningen stiger med mera. När du hittar bra bolag som ökar vinster varje år kan du fundera över framtiden. Tror du att bolaget kommer gå bra i framtiden? Vid lågkonjunktur? Kommer bolaget ha fler kunder i framtiden? Kan bolaget höja priser? Finns det många konkurrenter? 

När du valt ett bolag kan du trycka på köpknappen. Du har gjort din analys och du är trygg med ditt val. Låt oss säga du valde Axfood. Aktien kostar 210 kr idag och du köpte 4 st. för 840 kr. Det som händer nu är att du väntar. I mars 2020 träffas ledningen på bolagsstämma och bestämmer hur stor del av vinst ska betalas ut till aktieägare. Jag tror det blir samma som i år på 7 kr per aktie. Det betyder att i april får du 7 kr gånger 4 aktier, totalt 28 kr i form av utdelning. Med andra ord pengar på kontot. 

Vid deklaration i juni kommer förtryckt blankett där det står att du ska skatta 7,55 kr med 30%. Hur du räknar fram skatten kan du hitta här. Den är väldigt låg och du behöver inte bekymra dig om skatten. Det går inte att ha den lägre, den är samma oavsett på vilken bank du skapar konto.

Sedan kan du vänta på nästa år för att få utdelning, vem vet, kanske den höjs till 8 kr per aktie? Nu har du passiva inkomster, det rullar på av sig själv. Vill du att din portföljvärde ska växa kan du köpa fler aktier och få mer utdelning. Fler och fler inser hur bra bolaget är och det dyker upp fler köpare som driver upp aktiekursen. Nu när kursen har gått upp med låt oss säga 7% (avkastning) och du har även fått utdelning på 3,3% (direktavkastning) lägger du båda ihop så får du totalavkastning. På din konto hade det visat aktievärde 899 kr och saldo 188 kr. Totalt 1 087 kr. 

Direktavkastning får du genom att dividera utdelning 7 kr med aktiepris 210 kr. Svaret: 3,3%. Om bolaget behåller samma utdelning varje år och du köper inte fler aktier, så får du 3,3% varje år från dina investerade pengar. Hade du köpt för 10 000 kr, hade du fått 333 kr varje år, helt gratis. 

Det är också bra att känna till att (annonslänk) Avanza tar inte någon avgift för aktiehandel upp till 50 000 kr. När kontovärde passerar gränsen, behöver man betala 1 kr i courtage kostnad för varje 400 kr du köper aktier för. Det är 0,25% som dras direkt vid köptillfälle. Det är väldigt lite och precis som skatten, inget vi kan göra för att sänka den. Bara gilla läget.

ISK omfattas av den statliga insättningsgarantin, så om banken skulle gå i konkurs träder insättningsgarantin in. Dina pengar är skyddade. 

Hoppas det blev lite lättare för dig att börja våga ta steget mot aktiesparande! Det är inte så farligt som många av oss tror. Har du frågor, lämna en kommentar eller skicka ett e-post meddelande.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment