Tuesday, November 12, 2019

Hushållens medianportföljJag blev nyfiken på hur mycket pengar har svenskar i sina aktieportföljer. Man hittar bara bloggar på nätet där det finns från 200 000 kr upp till 8 000 000 kr. Det är nog verkligen insatta personer som följer börsen dagligen och har sparat länge, men vi andra då? Hur mycket har vi?

En liten förklaring till vad aktieportfölj är för er som inte förstår: Innan internet fanns så var man tvungen att gå till närmsta bank med sin portfölj för att köpa aktier. Då fick man kvitto som man hade i sin portfölj på väg hem. En portfölj kan bestå av aktier, fonder eller andra värdepapper. 

Jag sökte efter svar på SCB hemsida där det finns all statistik. Ibland är det djungel att hitta rätt, men jag lyckades. Såhär står det:

"Hushållens totala medianportfölj, den mittersta portföljen efter storleksordning, för privatpersoner boendes i Sverige, låg på 42 000 kr. För män var motsvarande portfölj 47 000 kr och för kvinnor 35 000 kr vid utgången av juni i år."

Trodde verkligen att det skulle bli högre. Det är ungefär två månadslöner i aktieportföljen och med en genomsnittlig utdelning på 4% får man endast 1 680 kr i utdelningar per år. Det är såklart bättre än inget sparande alls, men jag tycker att vi borde sträva efter minst 100 000 kr. Det är för att komma igång med snöbolls effekt snabbare. Då får man ungefär 4 000 kr i utdelning som kan återinvesteras och ränta på ränta kommer igång fortare. 

Två Månadslöner

1 comment:

  1. Anonymous13 November

    Jag pratade med en kompis idag som handlade mycket med aktier på 90-talet. Hon åkte runt till bankkontor på sina lunchraster för att handla med aktier. Lite kul anekdot, det är ju faktiskt inte så himla länge sedan :-).

    //Louise

    ReplyDelete