Tuesday, December 17, 2019

Börsen är en vintersportBörsen är en vintersport, det är ingen som vet varför men god anledning kan vara att vi är hemma mer, har mer tid att undersöka potentiella investeringar och börsen har stängt över hela julen, så man vill köpa sina favoriter innan börsen stängs. En annan anledning kan vara att de flesta som investerar vill få utdelning under våren, så det gäller att köpa några månader tidigare och inte sista veckan då priserna är oftast som högst.

Det finns ingen garanti att under vintern börsen ska gå uppåt, det kan även hända det motsatta, men historisk så har det oftast varit positiva utfall. 

Alexander från Nordnetbloggen har skrivit en bra inlägg om just vinterhalvåret. Enligt hans analys så är november fram till sista april de bästa månader att vara investerad, då oftast aktiekurser går upp. 

Under sommaren när alla har semester, åker utomlands, analytiker är inte så aktiva, nyheter sprids inte lika fort så brukar börsen skaka lite mer. En liten negativ nyhet kan sänka hela börsen, då investerare tar det säkra före det osäkra. 

Jag tänker att man borde månadsspara mindre belopp under bra månader (vintern) och köpa på sig mer under de sämsta (sommaren). Själv försöker jag analysera bolaget, dess framtid och intjäningsförmåga och då kan jag även hitta bra bolag till bra priser även under vintern. 

Senaste 40 åren har augusti och september varit de sämsta månader i snitt. Den bästa är i April och näst bästa i Februari. Det betyder att om man vill hitta bra tillfälle att börja investera billigt är det sensommar som gäller eller vänta tills en dålig nyhet kommer ut i världen, som tullavgifter, handelskrig, lånebubbla eller liknande.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment