Thursday, December 5, 2019

Extra månadslön varje årIdag ska jag berätta om olika sätt att få in en extra månadslön varje år. Du läste helt rätt, en 13:e månadslön! Det är väldigt enkelt och om du verkligen vill, så kan du också göra det! Är du målinriktad kan du dra in två månadslöner eller mer. Nyfiken? Bra. Låt mig presentera några punkter nedan och glöm inte det viktigaste, alla förslag nedan kan blandas hur du än vill. Du behöver inte välja bara det ena, välj alla! 

Bytt jobb
Är du under tjänstemannaavtalet på din arbetsplats och byter jobb till exempel den första april så får du en lön från din nya arbetsgivare i april och slutlön från din gamla arbetsgivare. I slutlön ingår dina intjänade och sparade semesterdagar samt komp och flextimmar om du hade det. Det brukar vara mer än en månadslön! 

Bonus
Vissa företag har bonussystem och om din avdelning eller företag har nått målen så får ni bonusutbetalning. Det kan dock variera från 1 till över 100 procent!Extra jobb
Om du tar en extra jobb vid sidan om din ordinarie jobb så kan du tjäna rätt mycket pengar. Det kan vara kvällspass på ett företag eller du kan vara hundvakt då och då. Har du kunskaper inom ett visst område finns det säkert kunder som är villiga att betala dig för din tid. Andra inkomstkällor kan vara loppis, marknader, ett stort blogg med mycket reklam, Youtube videos med många tittare, köpa billigt på blocket och sälja dyrt och den sista som jag kan komma på nu är att hyra ut en rum eller sommarstuga. Varför inte göra lite av allt och få en extra månadslön?

Utdelning
Det krävs ett långsiktigt sparande på 5 000 kr i månaden i 6-7 år på börsen. Köper du aktiefond eller indexfond så kan du förvänta dig att dina pengar växer till 500 000 kr efter dessa år. Då kan du sälja av 4% varje år och dina 500 000 kr minskar inte i värde. Det är för att det växer med ungefär 7-8% varje år. Hur mycket är 4% av 500 000 kr? Det är 20 000 kr. Du kan få en extra månadslön varje år så länge du lever. Det finns dock en risk att vissa år går bättre och andra sämre. År 2018 gick börsen -4%. Som det ser ut nu så kommer 2019 att avslutas med ungefär +20%. Jag tror att år 2020 kommer att avslutas med +6%. Ingen som vet hur det blir i framtiden, kanske efter 7 år ligger du över eller under  500 000 kr. Långsiktigt går börsen ändå upp. Själv försöker jag köpa mer när börsen ligger på minus och mindre när börsen går starkt.Övrigt
Om du tittar på alla pengar du får in förutom lön på ett år så blir du överraskad. Det kan vara en present som är pengar, får tillbaka några tusen vid deklaration och när du tar ut semester får du semestertillägg som ökar din lön. Titta igenom vart du spenderar pengar varje månad, minska dina utgifter. Ta bort onödiga Netflix avgifter om du inte tittar på tv, välj en annan bank för att få ner din räntekostnader och elkostnader, behöver du verkligen vara med i facket? Läser du dina tidningsprenumerationer? Måste du gå till systembolaget varje fredag? Att inte köpa är också sparande. Köp inte saker du vet du inte behöver. Man kan få ihop en extra månadslön utan större ansträngning på ett år.

Sälj bilen
Det mest extrema som jag kan komma på i hushållet är att sälja bilen och ta cykel eller buss istället. Bilen tappar värde snabbt, försäkringar är dyra, service ska göras och skatt avgifter samt bränsle betalas. Extremt mycket kan sparas vid sälj av bilen. Minst en månadslön! Har ni två bilar, fundera om ni verkligen behöver ha två bilar?Sambo
Är du singel så har du tur! Hitta en partner som har en trygg anställning och är högavlönad. Ni kommer att ha roligt tillsammans och få in två månadslöner, varje månad! Det är det bästa rådet jag kan ge er! Är ni två så är ni redan där. Den enda ni behöver göra nu är att få högre löner. Visa upp dig på jobbet, prestera bättre, förhandla din lön, bytt jobb, ta mer ansvar, det finns mycket man kan göra för att få upp lönen lite extra. 

Hur det går för mig berättar jag imorgon, då detta inlägget är redan superlång men samtidigt väldigt viktig! Ha en fortsatt bra dag!

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment