Friday, December 27, 2019

Hur mycket pengar har jag förlorat på börsen?



Boozt hade framtiden för sig trodde jag i januari 2018. Alla behöver kläder och fler och fler handlar på nätet. När jag såg att kursen stiger bara uppåt varje dag så ville jag inte missa tåget och köpte även jag för 89 kr. Som vanligt dagen efter började kurs falla varje dag och då blev jag rädd. Det trodde inte jag att det skulle ske. När priset låg på 73 kr köpte jag fler och då hade jag en snittpris på 81 kr för mina köp. När jag undersökte bolaget på börsdata.se insåg jag att vinsten de gör är knappt över 0 kr. Jag ville sälja allt och snabbt. Jag väntade lite tills kursen gick upp och sålde allt direkt för 82 kr. Hela affären slutade på plus minus noll. Idag är kursen på 53 kr. Hade inte köpt även för 25 kr idag. 



Nobia hade en bonus utdelning därför köpte jag aktier. En utdelning på 3,5 kr + bonus 3,5 kr totalt 7 kr per aktie. Jag betalade 70 kr per aktie och fick utdelning på 10%! Det är väldigt hög utdelning men sedan dök det upp Brexit och allt vad det innebär. Aktien sjönk dagligen och länge. När det började stiga igen tänkte jag att jag köper fler, minskar snittpriset och säljer sedan. Även denna gången funkade det bra. Kursen steg mycket efter en bra rapport och då sålde jag allt med plus minus noll. Hade jag haft aktier idag hade jag legat på mer än +10%. Ångrar ingenting då jag tror inte på bolaget i längden. Vinsterna känns inte stabila och kan variera kraftigt från kvartal till kvartal. Jag väljer annat istället.



Knowit har gått starkt och länge, men när jag köpte gick det i sidled och sedan ner. När min fru frågade vad dom sysslar med kunde jag knappt svara på frågan. Då tänkte jag om jag inte vet vad de säljer, borde jag inte äga aktien. Jag vet fortfarande inte vad för tjänster de säljer och jag har läst ett par delårsrapporter! Det står IT Solutions och annat konstigt som jag inte begriper. Valde att sälja allt oavsett hur bra det kommer att gå för dom i framtiden. Nu köper jag det jag förstår och själv köper. Köpte för 167 kr i snitt och sålde för 168 kr. Plus minus noll igen.



AstraZeneca har varit ett stor kund på min tidigare arbetsplats och jag kände till vad de sysslar med och visste att det går bra. Det var min andra köp direkt efter BillerudKorsnäs. Köpte för 553 kr den 2 februari. Det var mycket pengar för mig då, för att jag hade bara ett par tusen att investera med. När jag såg att kursen stiger så sålde jag för 563 kr samma dag och köpte fler BillerudKorsnäs istället. En annan anledning varför jag sålde är att jag lärde mig att när bolaget delar ut pengar, sjunker kursen med samma belopp då det blir mindre pengar kvar i bolaget. Ni kan se i bilden en liten dipp direkt efter. Sedan brukar kursen återhämta sig då bolaget hinner tjäna in nya pengar. Jag gjorde en vinst på 10 kr och lärde mig en läxa, vilket är att behålla fina bolag länge. Kursen idag är på 944 kr och bolaget även delade ut 48,84 kr senaste 2 åren. Jag har missat 440 kr extra helt enkelt, bara för att få 10 kr. Och dessa 440 kr fortsätter att växa. Det är det enda aktie jag ångrar att jag sålde. 

Idag har jag Investor aktie som äger 10% av AstraZeneca, så jag har bolaget i min portfölj indirekt. Lärdomen är att lära sig så mycket som möjligt från andra och försöka att minimera risken att förlora pengar. Totalt har jag inte förlorat en enda krona på börsen, tvärtom, portföljen har växt med +37% sedan jag började januari 2018. Det är viktigt att komma ihåg att man förlorar pengar när man säljer med förlust. Säljer du inte så har du inte realiserat din förlust, vem vet, kanske kursen vänder uppåt igen som det gjorde för mig?

Två Månadslöner

8 comments:

  1. Man lär så länge man investerar! Alla måste nog gå på en mina eller två för att hitta rätt spår i aktiedjungeln tror jag :-).

    Gott Slut och Gott Nytt År!

    //Louise

    ReplyDelete
    Replies
    1. Två Månadslöner27 December

      Så är det! Det gäller att lära sig snabbt! Gott Nytt år Louise!

      Delete
  2. Anonymous27 December

    En fråga som dyker upp är: hur mycket har (hade) du värderat bolagen till?
    Alltså, vad är ett bra pris för företagen du vill köpa? Och om du jämförde ditt pris med det som var på börsen, hur såg det ut då, var det till din fördel?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag var helt ny på börsen och kunde inte värdera bolagen. Idag däremot tittar jag på börsdata, tittar på snittet på P/E talet senaste 3 eller 5 åren. Den siffran tar jag gånger förväntad vinst för året. Då får du en rimlig pris för aktien. Allt under det är ett köp enligt mig.

      Ett exempel swedbank: P/E i snitt senaste 5 åren 11,1 gånger förväntad vinst på 17,8 kr ger en riktkurs på aktien på 197 kr. Kursen är på 140 kr idag på grund av oro kring böter med mera. Blir det inga böter kommer kursen för eller senare tillbaka till 200 kr.

      /TM

      Delete
  3. Intressant inlägg! Känner igen känslan om att man "måste" köpa för att kursen går upp och det verkar som alla andra äger aktien. Börspsykologi är väldigt spännande :)

    Av bolagen du nämner är Nobia ett bolag som jag har köpt in under året. Än så länge har det varit en bra affär då jag tyckte BREXIT tryckt ned kursen för mycket innan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det kan bli ett bra köp, jag valde Embracer istället, mycket högre risk, men även potentialen. Det är inte stora summor ändå :)

      Delete
  4. Anonymous19 March

    Tekniskt sett gick du ju back på +-0 bolagen inkl courtagen ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nja, det var så små summor och i början av min sparkarriär. Hade courtagefritt upp till 50 tkr :) När jag förvärvade kompisar fick jag fler courtagefria affärer.

      Delete