Monday, December 16, 2019

SPP Aktiefond Sverige mellan år 2009-2019Senaste 10 åren har SPP Aktiefond Sverige gått upp med 197,47%, det betyder i snitt 19,7% per år. Om du hade investerat 100 000 kr år 2009 hade du haft 297 470 kr idag. Du kanske valde att köpa motorcykel då och den är kanske värd 30 000 kr idag? Ser du vilken skillnad det kan bli?

När du köper aktier eller fonder så är du delägare i bolagen. När dessa bolag går med vinst, ökar dina aktier och fonder i värde. Väldigt enkelt. 

För nybörjare är en av dom bästa aktierna man kan köpa är (annonslänk) Investor. De har flera bolag i sin portfölj, så när du köper Investor, får du flera bolag på köpet. En sån bolag kallas även för investmentbolag, de investerar i andra bolag. 

En av dom säkraste fonder som kostar lite i avgift och ökar stadigt i värde är vanlig indexfond. Till exempel (annonslänk) SPP aktiefond Sverige. Den följer svensk ekonomi helt enkelt. Går det bra i Sverige, går det bra för fonden. 

Vill du skapa konto och börja spara, kan du göra via länken (annonslänk) Avanza. Oavsett om du sparar 50 kr i månaden eller 2 000 kr så ökar din portföljvärde över tid. Det är tid som gör pengar. Den bästa dagen att börja spara är igår, näst bästa är idag. Börsen är öppen mellan 09:00 till 17:25 på vardagar, men du kan logga in och läsa om bolagen och fonder när som. 

hemsidan finns det mycket information om du behöver hjälp. Det som rekommenderas är att skapa ISK - Investeringssparkonto. Den har lägsta skatten som dras automatiskt varje år från deklaration. Den är väldigt låg, så du kommer inte ens att märka det. Nu är du igång att börja investera!

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Tänkvärt och bra inlägg, alternativkostnaden blir verkligen betydande på lång sikt. Jag älskar det citatet om att bästa dagen att börja investera var igår och näst bästa dagen är idag :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner16 December

   Tack för din kommentar, synd att man inte lärde sig investera när man var 18... Hade nog lagt 10% från CSN redan då.

   Delete