Sunday, December 22, 2019

Var försiktig när du tolkar nyheterDu ska vara försiktig när du läser ekonominyheter. Glöm inte att de som skriver artiklar är oftast från vinstdrivande organisationer. För att de ska gå bra för dom måste de sälja artiklar och reklam. De är sällan man läser om fina och hjärtevärmande nyheter då de är få som läser det. Dåliga nyheter säljs bättre, därför skrivs det ofta börskrasch, kaos, blodrött dag, panik, sälj allt, rädda dina pengar, med mera. 

Ta reda på fakta, använd egen huvud, fokusera på framtiden och planera utifrån dina egna förutsättningar. Det finns en risk att köpa aktier och fonder, så köp inte så mycket att du inte kan sova om nätterna. Det är bättre att vara försiktig och köpa fina, stabila bolag som har funnits länge, ignorera alla kursraketer och andra okända framtidens bolag. Dessa bolag kan gå ner lika snabbt som de går upp. 

Alla nyheter som släpps är redan inprisade i aktiemarknaden. Förvaltare följer nyheter och handlar aktier på sekunder, så om du hittar positiva nyheter om ditt bolag så är det troligtvis redan inprisad i aktiekursen. Du måste läsa mellan raderna, till exempel vad VD säger om framtiden, kommer det att finnas fler kunder, vad finns det för trender i världen, vilka företag gynnas av elbilsmarknaden eller vart kommer folk att läsa nyheter när tidningsbranschen är döende? När du läser mellan raderna och fångar upp viktig information så vet du något som många andra inte gör.

När jag såg antalet aktieägare i Swedbank öka från 33 000 till 50 000 på några få dagar förstod jag att om kursen fortsätta falla, kommer fler in och köper aktien. Då var jag trygg i min investering och endast några dagar efter någon skrev en artikel att antalet ägare har dubblats. Idag är Swedbank 3:e mest ägda aktien på Avanza från tidigare plats nummer 15. Antalet ägare idag är 83 034.

Använd egen analys så kommer det att gå mycket bättre än du tror. På börsen ska man ha mycket tålamod och det är ingen som vet hur det blir i framtiden, så lyssna inte på andra, lyssna på dig själv...

Två Månadslöner

4 comments:

 1. Bra poäng! Jag håller med, väldigt viktigt att alltid bilda sig en egen uppfattning. Man kan inspireras av andra men man måste alltid utgå ifrån sina riskpreferenser, sin ekonomiska situation och var i livet man befinner sig etc.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det kan vara svårt ibland att bilda egen uppfattning, men man lär sig :)

   Delete
 2. Läste en gammal artikel från dec 2018 där två experter uttalade sig om hur börsen förmodligen kommer att bli under 2019. de siade att det nog kommmer att gå upp med ca 10 %. Är lite kul att läsa sånt när man har facit i hand.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Håller med! Jag hittade flertalet youtube videos om börskrasch 2019 :)

   Delete