Thursday, July 4, 2024

Är det svårt att hitta rätt hyresgäst?



Är det svårt att hitta rätt hyresgäst? Det korta svaret är ja. Det långa svaret är att självklart är det mycket svårare än många tror. Dom flesta tror att man kan köpa en lägenhet eller sommarstuga och det står en kö intresserade utanför dörren. Så funkar det inte i verkligheten.

Har du satt en hög hyresavgift så är det få som är intresserade. Har du lagt för låg avgift så är det många skumma människor som dyker upp. Många som sitter i skuld hos kronofogden, har betalningssvårigheter, har inte råd med deposition eller har ingen stabil inkomst. Här krävs att du lägger en marknadshyra som stämmer överrens med bostaden och området.

En lägenhet eller hus som är ny, ligger i centrum med fin utsikt ska självklart ha en högre hyra. En lägenhet till exempel som är utanför centrum, i en källare i en villa med få kvadratmeter ska självklart ha låg hyra. Det gäller att anpassa hyran enligt vad man har och vilken efterfråga det finns.

Det finns många olika kanaler man kan använda för att söka efter hyresgäster. Nu när allt är digitalt så är det mycket lättare än någonsin. Det första är såklart på den gamla goda sättet, det är att prata med vänner, bekanta, familj och arbetskamrater. Sedan finns det blocket, facebook grupper, twitter, instagram och tidningar.  

Mitt tips är att välja ut hyresgäster du gillar mest och träffa dom. Då får du ännu mer information om dom, för att det är otroligt viktigt att det känns rätt i magen. Man kan samtidigt diskutera olika scenarios, vem ansvarar för vad, vad vill hyresgästen och vad förväntar du dig som hyresvärd. Det är minst lika viktigt för dig att se hyresgästen som för hyresgästen att se bostaden.

Många tycker att man ska titta på deras bil. Om de har kommit fram med en bil så är insidan av bilen ett bra komplement till din magkänsla. Är det fint och rent inne så blir din bostad fin och ren. Är det chipspåsar, energidryck, strumpor och snus, så blir din bostad ungefär i samma skick. Som alltid, sunt förnuft gäller, magkänslan och att leta efter röda flaggor. 

Två Månadslöner

Tuesday, July 2, 2024

40 år av börserfarenhet om Nibe



Såg ett intressant inlägg på placera forum angående Nibe och aktiens värdering. Det är en vanlig småsparare som ville dela med sig sina tanka angående Nibe och om det är värt att köpa mer. 

"Min erfarenhet från 40 år börsintresse är att man aldrig vet. Men ett starkt bolag kommer oftast igen och det är när det ser som sämst ut som det är som billigast.

Nibe är ett välskött bolag i en intressant bransch. Energieffektivisering är alltid något kunder efterfrågar. Energikris och pandemi drev allt på högvarv. Nu lågkonjunktur och inbromsning. Förändringen däremellan upplevs som en kris för Nibe men är inte riktigt det. Det är en snabb marknadsförändring och den kommer normaliseras.

Många bolag värderas efter extremt höga p/e multiplar och jag har själv svårt att säga att dagens är rimliga. Men känslan jag ändå har är att Nibe även om det kan dippa en bit till kommer att komma igen. Det tar kanske något år eller två. Är 47kr billigt, nej kanske inte i det riktigt korta perspektivet men att börja köpa på sig aktier efterhand för att bygga en bra position under kommande halvår tror jag blir en bra strategi. Nibe är en svårbedömd aktiekurs och det kan vara så att 47 är billigt. Det är det definitivt om man ser det i perspektivet 2 -5 år.

Jag börjar köpa nu i allafall. Kanske är det lite tidigt men jag tror några kronor hit eller dit spelar ingen roll om man är långsiktig."

När Nibe handlas till 45 kr per aktie och bolaget har potential att göra 2 kr i vinst per aktie samtidigt som bolaget har utökat kapaciteten att tillverka ännu mer i framtiden är det verkligen intressant. Om Nibe gör över 2 kr i vinst år 2025 så är det PE tal på 22, vilket är historiskt lågt. Om ett par år eller så kommer det troligtvis bli ännu mer vinst och bolaget värderas då rätt så lågt jämfört med alla andra industri liknande bolag. 

Som jag sa tidigare på bloggen så har jag Nibe, Volvo och Tesla inom industribranschen. När efterfråga viker så halveras aktiekurserna och vinsterna. I Nibes fall händer det nu och det är däför aktien föll kraftigt. Det var 138 kr som högst och nu är det 45 kr. Det är -34% och sedan -50% till. Aktien var övervärderad så en nedgång var väntat. Sedan halverades aktien, vilket är också rimligt i en lågkonjunktur. 

Sedan när det går upp igen kommer vi nå 90 kr igen inom några år och att göra 100% uppgång eller mer på några års sikt är det ingen annan placering som kan göra det. Tycker att Nibe är köpvärd också, men alla ska göra sina egna analyser.

Två Månadslöner