Saturday, May 16, 2020

Bevakning ByggmaxInlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Byggmax

Varje år spenderar vi ungefär 5 000 kr på Byggmax oftast genom att köpa virke. Nu är det altan som ska göras om, förra året var det utedusch som gjordes, året innan var det trappor och så vidare. Ett helt ok upplevelse från min sida som kund, det fungerar som det ska.

Nu när det är vår och snart sommar så håller på många att snickra hemma. Det finns även andra branscher som går eller borde gå bra just nu. Förutom bygg är det trädgård, mat och spel. När det är bra väder så klipper vi gräset, planterar blommor, äter mat hemma istället för restauranger och när det regnar sitter många inne och spelar spel på konsoler, casino eller mobiltelefoner. 

Byggmax är även noterad på börsen och anledningen varför jag inte äger aktier här är att det går inte så bra som jag hade velat. Vissa personer tycker att det går bra när man tittar på helheten, men om vi tittar på senaste kvartalet för 2020:

Nettoomsättning 879 Mkr (715 Mkr) en ökning med 22,9%
Resultat -58 Mkr (-81 Mkr)
Resultat per aktie -0,95 kr (-1,33 kr)

Försäljning fick en rejäl lyft på närmare 23% men ändå lyckas de göra förlust på 58 miljoner. Förra året var ännu värre på minus 81 miljoner kronor. Jag tror att nästa kvartal april - juni kommer att vara bättre siffror då säsongen kommer verkligen igång. 

När jag letade på börsdata.se hittade jag bra vinster fram till 2017 och sedan dess har vinsterna halverats och även aktiekursen (dessa två följer varandra, går bolaget bra går kursen upp och tvärtom). Utdelningarna är borttagna sedan ett par år tillbaka och det är inget konstigt med det. Aktiekursen ser inte heller så fin ut sedan start.


Utvecklingen senaste 10 åren är på -6,5%. Det är inte särskild lockande. I år har däremot kursen gått upp med +70% och jag tror det handlar om tro på fina siffror framöver. Jag är väldigt tveksam på det, då många är och blir arbetslösa på grund av viruset, stora investeringar kommer definitivt minska och konkurrensen är hård. Det finns andra byggbolag som K-rauta, Hornbach, Jem & Fix m.m. Kan vara även att 4 000 nya investerare dykt upp senaste månaden i bolaget som drivit upp kursen. Kanske en del är traders som hoppas på att sälja med rejäl vinst när kursen stiger? Jag tycker att risker är för hög att spekulera...

Jag kommer att fortsätta att vara kund och det är för att Byggmax är nära mitt hem, det funkar smidigt och priserna är helt ok jämfört med konkurrenterna. När bolaget rättar till sina förluster och börjar tjäna pengar, kommer jag tillbaka och utvärderar bolaget igen. 

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Jag tror som du att bygg-och renoverings material av av olika slag alltid kommer att vara gångbara produkter och därmed säljer bra oavsett vad som händer i världen. The Home Depot, en stor byggvaruhuskedja i USA är också ett företag som det går helt fantastiskt bra för.

  Ha en fin söndag!

  Mvh, Anneli

  ReplyDelete
  Replies
  1. Blir intressant att se om Byggmax vänder från minus till plus, gör dom inte det i apr-jun när aktiviteten är som högst så är det en väldigt dålig investering. Spännande!

   Delete