Sunday, May 3, 2020

Lever från månad till månadNi som tänker, men du, jag har inga pengar, jag har inget att investera, jag lever från månad till månad. Det är inte okej. Så du menar att du är någonstans mellan 30-50 år gammal (jag tror att ni är så gamla som läser bloggen) och har ingen förmögenhet? Ingen hus, ingen sommarstuga, ingen sparande, inga aktier, bor själv och låg inkomst? Har du jobbat i många år och har ingenting av värde som du kan visa upp? Vart spenderar du pengarna?

Det är ditt liv det handlar om, vill du bli fattig resten av ditt liv och även inne i pensionen eller vill du ha ett bra liv och bra pension? Det är hur lätt som helst att spara 1 000 kr i månaden till och med 2 000 kr. Ta barnbidraget och köp en indexfond varje månad. Ta bort en resa nåt år och investera dom 10 000 kr istället. Sluta byta mobiltelefoner vart tredje år, det är onödigt, alla mobiltelefoner nuförtiden är mer eller mindre likadana. Köp inte ett hus på 5 miljoner om du har knappt råd med det! Sluta låna massa pengar med hög ränta! Tänk till och spara pengar istället. När man har ett par månadslöner på kontot mår man mycket, mycket bättre! Du ska även vara med i A-kassan ifall du förlorar jobbet så har du någon trygghet.

Ett vanlig Svensson lön är runt 20 000 kronor i handen:

Mat kostar 3 000 kr för en person.
Hyra låt oss säga 6 000 kr inklusive el och försäkring. 
Internet och mobil 500 kr.
Bil runt 2 000 kr inklusive bensin och försäkring.
CSN lån 500 kr.
Kläder 500 kr.
Övrigt 1 500 kr. Ingår tandvård, parkering, A-kassa, medicin, systembolaget, presenter, frisör och annat smått och gott som kostar.
Till dig själv 2 000 kr, du kan köpa vad du vill, smink, möbler, gymkort m.m.

Enkel kalkyl och du kan lätt, jag upprepar, lätt kan spara 4 000 kr varje månad. Om du av någon anledning har billån eller nåt annat konstigt så kan du ändå spara 2 000 kronor. Det är enda som behövs, ungefär 10% av din månadslön. Nu lägger jag in som exempel 2 000 kronor varje månad på Avanza och den visar att efter 18 år är du uppe på din första miljon. Under tiden du även dubblar dina pengar, totalt sparar du 430 000 kr och det växer med 550 000 kr. Totalsumma 980 000 kr. Två Månadslöner borde jobba på Lyxfällan...

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Helt enig med dig, en sparkvot på minst 10% borde de flesta klara av om man tar ut 20 lök i handen. Tyvärr lever vi i en värld där konsumtion prioriteras före ett sparande. Allt för många "yolos" :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag förstår att man lever en gång, men tänk att det är fler och fler som lever tills dom är 90 år gamla. Vad ska man göra då när man går i pension? Inkomster halveras ju den dagen. Gäller att ha sin egen sparande/tillgångar.

      Delete