Sunday, May 10, 2020

Portföljens utvecklingExcel är nog det bästa som finns! Jag har jobbat med den på min tidigare arbetsplats och använder den dagligen hemma. Man kan göra såna här fina grafer, göra kalkyler, uträkningar, använda som kalkylator och mycket, mycket mer! 

Bilden ovan visar portföljens värde månad för månad sedan jag började investera januari 2018. Det är både mina egna insättningar och portföljens avkastning. 

Första året under 2018 fick jag störst tillväxt genom egna insättningar, 2019 däremot har gått starkt för portföljen (mina aktier gick upp över 30%) och tillsammans med egna insättningar växte rejält under året. 2020 februari och mars (nr 26-27) har varit väldigt tuffa månader då hela aktiemarknaden sjönk med -30% som mest men som ni ser enligt denna fina graf är det bara en liten hack i den fina utvecklingen jag har påbörjat. Portföljen fortsätter växa mot mitt mål och varje börskrasch framöver kommer att fortsätta vara en liten dipp i den långsiktiga kurvan. 

Varför så liten dipp? Det är för att jag köpte rätt många aktier billigt. Hade jag inte köpt något hade det försvunnit en fjärdedel av min portfölj. Det har dock återhämtat rätt mycket fram tills idag. Ju billigare du köper fina bolag, desto större uppsida har du. 

Nu har jag sparat i 28 månader och portföljen ligger på rekord nivåer. Under hösten kommer säkert en hel del utdelningar som kommer driva upp aktiekurserna uppåt. Jag förväntar mig att börsen stänger med minus i år, men det gör inget. Jag får månadsspara i det finaste bolag på börsen till ett billigare pris. Går börsen upp är det ännu bättre. Då sparar jag vid sidan om tills den spricker igen.

Även om börsen är läskig, komplicerad och tråkig är det enda alternativet att tjäna mycket pengar på. Det är långsam process framåt och några procent per år låter inte mycket. När du sparar ihop en summa på 100 000 kr så börjar du se krafterna i ränta på ränta. Portföljen då växer med flera tusenlappar per år och för varje år som går växer den med fler och fler tusenlappar! Jag är mer rädd att ha pengar på bankkonto, då det tappar köpkraft för varje år som går.

Som jag brukar säga, pengar växer inte på träd, de växer på börsen. Ibland är det soligt och fint och ibland stormar och blixtrar. Man vänjer sig. 

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Riktigt fin utveckling, keep up the good work!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Roligt att man kan backa så många månader tillbaka och se helheten! :) Älskar denna bild!

      Delete