Tuesday, May 19, 2020

Vad är det som händer?Många av aktier handlas efter gårdagens uppgång på 5% nu dyrare än innan corona krisen! Det är verkligen en no-no att gå all in i aktier just nu. Aktiekursen som har gått upp till nya all time high är bland annat:

Sinch, Stillfront, Evolution Gaming, Embracer, Paradox, Mips, NIBE, Storytel, Swedish Match, Avanza, SCA, Fortnox och även andra bolag som är väldigt nära nya rekord nivåer som EQT och Latour.

30 mest omsatta bolag är endast nere med -12% i år och vi ska inte glömma att många har halverat sina vinster, jag förstår verkligen inte vem är det som köper aktier under en sådan stor osäkerhet? Arbetslöshet fortsätter stiga, bolag som tjänar mindre i år delar ut mindre i utdelning nästa år, bostadspriserna hänger på tråden, efterfrågan på produkter är lägre och kommer att ta tid tills det vänder tillbaka, folk vågar inte resa lika mycket som innan och det kommer att bli så ett bra tag framöver. 

Kan det vara så att som många säger börsen är halvår innan själva ekonomin? Att efter cirka ett halvår är vi tillbaka till mer normala? Verkligen intressant. 

Jag förstår att vissa bolag gynnas av virusutbrottet men inte alla. Vi ska inte glömma att många bolag tappat sina vinster och har meddelat att kvartal 2 blir ännu tuffare. Osäkerheten är fortfarande hög och jag tycker man ska vara väldigt försiktig med sina investeringar nu. Det som kan hända att vi får en ny våg som sänker börsen rejält och då har man inga pengar att handla för. Fortsätter det upp som det gör, så är börsen på snart högsta notering och det är inte heller bra, fallhöjden kan bli ännu större. Jag backar lite och avvaktar.

Att småköpa är nog rimligt och ha lite kassa vid sidan om ifall det händer nåt igen. Det är helt otroligt att hela ekonomin stannade i ett par månader och börsen fortsätter stiga, det är inte bra. Jag hittar inga aktiefynd längre, nej, jag köper inget just nu. Gör du det?

Två Månadslöner

6 comments:

 1. Jag ligger också lågt just nu men istället så sparar jag kontant. Känns tryggare så i dessa tider. Arbetslös lär jag ju inte bli eftersom jag jobbar som lärare, men ändå...

  Mvh, Anneli

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej Anneli, hoppas det går bra med jobbet, jag blev uppsagd och slutar om en månad. Arbetar inom lön, men jag hittar nog snabbt ett annat ställe, lön behöver ju alla som jobbar ;)

   Delete
 2. Köper för några tusenlappar varje månad, mest i de utländska bolag jag har, samt betalar ner min belåning. Sen bygger jag upp buffertkontot med

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helt rätt, du kör alla 3: Investera, amortera och spara! Kanon! Det är så man ska göra :) Tummen upp! Jag investerar ca 5% av lönen per månad from april, amorterar lite över 10% och sparar det som är över. Ska köpa massa aktier när det kommer rea igen.

   Delete
 3. Känner precis likadant

  ReplyDelete
  Replies
  1. Börsen är helt orimlig ibland. Hoppas vi som har tålamod rätt och det går ner igen.

   Delete