Monday, May 25, 2020

Flytta en mil för 500 000 kr del 1(2)Utgångspriset för vårt hus var 925 000 kr. Efter en lång budgivning bland 8 andra familjer lyckades vi få huset för 1 260 000 kr. Lite surt att det blev mycket dyrare än vi hade tänkt oss, men det var den värd faktiskt. Vi misstänker att det var ett lockpris för att få fler intresserade. Vi köpte huset år 2016. 

Hade vi köpt samma hus 1 mil bort inne i en mindre samhälle hade vi fått betala minst 1 700 000 kr för en liknande hus. Jag tänkte att pendla 15 min till jobbet med bil är värt en halv miljon. Det kan jag göra många år framåt. En annan tanke jag hade då är att för en halv miljon kan jag renovera hela huset och få den i toppskick. Det skulle vara mycket bättre och trevligare att bo i än den andra. Att folk betalar för läge så mycket mer, helt sjukt! För den prisskillnaden kan jag kompromissa! Solen skiner även hos oss.

Huset ligger nästan på landet, vi har några få grannar och nära till skog. Inom en halvtimme når vi det mesta vi behöver som shopping, jobb, mat, aktiviteter, bilservice, större städer och våra kompisar. Det finns även möjlighet att pendla till universitet eller yrkeshögskolor. Vi bor i södra Sverige.

Efter kontantinsats, månatliga amorteringar under dessa 4 år vi bott här och extra amorteringar har vi minskat skulden ner till 860 000 kr. Ränta som vi fått från Swedbank var i början väldigt låg på 1,19% och genom åren har de försökt att höja den. Jag blev lite orolig att det stiger lite för mycket att valde att binda lånet på 1,49% fram till 2021. Månadskostnad för ränta är endast 1 068 kr. Amortering på 2% är endast 1 785 kr. Nästa år är tanken att byta till en annan bank för att få ännu lägre ränta.

Innan bodde vi i en liten lägenhet på 52 kvm och det kostade oss 4 300 kr sen tillkom även el 350 kr och försäkring 100 kr. Totalt 4 750 kr. Om vi jämför med huset vi bor i idag...

Månadskostnaden totalt för lånet är 2 853 kr. Sedan tillkommer vatten/sopor 750 kr. Elkostnad 1 500 kr i snitt inklusive uppvärmning av pool, försäkring på 500 kr och totalen blir 5 603 kr. Sedan ska man inte glömma att när man flyttar så får man tillbaka amorteringen, det får man inte när man hyr. Tar jag bort amortering så är kostnaden att bo i hus 3 818 kr. En tusenlapp mindre! (amorteringen är egentligen en investering inte en kostnad)

Imorgon fortsätter jag inom samma tema och berättar lite om skillnaden mellan att bo i hus och lägenhet då vi gjort bägge. 

Två Månadslöner

8 comments:

 1. Grattis till huset! Ja det kan verkligen skilja många hundratusen mellan tvåolika kommuner. Vårt hus låg ute för 950 000 kr och efter budgiving fock vi det för 1,4 milj. Förra veckan såldes tvåhus på våran gata. Ett äldre med sämre läge och i sämre skick för 1,6 och det andra med sämre läge (vårt ligger 80 steg från sjön) men i ungefär samma skick som vårt för 2,3 milj. Så visst påminns man om att egen bostad är en bra investering minsann.

  Lycka till med nya huset och pendlingen! Tur att det finns bra poddar och ljudböcker :-)

  Ha en fin dag,

  Mvh, Anneli

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner26 May

   Tack Anneli! Ja, många säger att huset är deras bästa investering i livet. Varför inte göra fler såna bra affärer då?

   Jag pendlar endast 15 min, hinner nog inte med ljudböcker :)

   Delete
 2. Anonymous25 May

  I eget boende har man ränteavdrag också :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner26 May

   Det har jag glömt! Tack för påminnelsen!

   Delete
 3. Är också med i 15-minuter-med-bil-klubben, har ofta tänkt att jag borde prova att cykla istället. Spara kronor och miljön, bränn kalorier. Problemet är att jag inte är så sugen på att komma svettig till jobbet då duschmöjligheterna är begränsade. Alternativet är att cykla långsamt och ställa alarmet på 04:00! XD

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner26 May

   Hej Fumlan! Jag tycker det är lite för långt att cykla, som du säger blir man svettig, frusen och trött när man kommer väl till jobbet. Här hos oss är det 5 grader på morgonen och 20 på eftermiddag.

   Sen behöver man ta med mat, dator och liknande, verkar vara för komplicerat för att cykla.

   Nu med covid i samhället, har jag spenderat 250 kr på bensin april, helt sjukt. :D

   Delete
 4. Det lockar mig verkligen att steppa ner huskostnaden. Vi skulle kunna bli skuldfria om vi köpte ett billgare hus. 15 min är ingenting. Jag har knappa 15 minuter om jag tar bilen - då bor jag och arbetar i samma södra stad. 20-25 minuter med cykel beroende på hur svettig jag vill bli.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner26 May

   Förstår dig, speciellt om man bor dyrt så vill man istället betala mindre för huset och ha pengar till annat.

   Jag har 15 min till jobbet (80 km/h) så att cykla hade tagit 1 timme för mig :D

   Delete