Friday, May 22, 2020

DI om AxfoodIdag är en dag där jag kan knappt gå upp för trappan. Har jobbat hela dagen och lite till, hemma är det också fullt upp, till slut är vi färdiga med hela altanen, tak och paneler är på plats, städat, målat och äntligen kan vi ta en paus från vårt projekt. Hela helgen blir det regn, så det är skönt att ha tak och kunna gå ut utan att bli genomblött. Ännu skönare att sitta inne och ta det lugnt.

Även inne är det mycket städ och det vanliga vardagliga sysslor som alla gör. Synd att jag har inga bolagsrapporten att läsa, jag får kika på lite nyheter istället. Det som stör mig idag är en analys av Agnetha Jönsson som jobbar på DI nyheter. Det gäller min favoritbolag Axfood (Willys, Hemköp med flera).

Hon skrev att Axfood är stabil aktie men är för dyr ur historisk perspektiv. Inga analytiker gillar aktien just på grund av värderingen. Hon skriver även att ICA värderas lite lägre med tanke på sina vinster. Chansen finns dock att Axfood växer sig in i värderingen...

Chansen!? Det är till 99,9% garanterat att bolaget växer sig in i värderingen. Senaste 10 åren har bolaget gjort högre och högre vinster. Axfood är en av få som delar ut utdelning i år när många inte gör det. När börsen föll -30% föll Axfood med endast -17%. Många bolag är fortfarande på minus. Axfood är tillbaka nu på +/- noll i år. Har köpt även några aktier idag. Upp till 205 kr per aktie är det värt anser jag.

Jämför inte ICA med Axfood, ICA aktiekurs hoppar upp och ner hela tiden och vinsterna också. Axfood är mycket säkrare hamn att investera tycker jag. Finns även fler ägare på Avanza i Axfood än ICA. Hennes analys denna gången är rätt kass tyvärr. Dags att ta helg och lön på måndag!

Två Månadslöner

10 comments:

 1. Jag äger båda, och Europris och Target. Riskspridning. Men definitivt handlar jag 90% av gångerna på Willys.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eller hur? Hyfsad bra priser :) Tack för din kommentar! Jag kommer nog sakta köpa mer Axfood aktier, tror det blir bra kvartal igen.

   Delete
 2. Jag äger bara ICA av de två så det talar för att din analys är korrekt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Korrekt analys är en analys som man gör själv :) Utveckling senaste 5 åren:

   Axfood 60%
   ICA 40%

   Det är en av flera anledningar varför jag valde Axfood.

   Delete
 3. Jag tog in Axfood i portföljen för ett par månader sedan, det visade sig vara en bra stabilisator. Fyller på kontinuerligt! :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är riktigt bra val! Jag gör samma sak och aktiepriset är helt ok idag. Folk sitter hemma och äter mer än vanligt, det blir flera bra rapport framöver och ännu bättre - en högre utdelning nästa år, igen! :)

   Delete
 4. Det kommer alltid vara folk som har en annan åsikt än den man själv har på sina aktier. Folk har också olika perspektiv, t ex vissa investerar på kort sikt medan vissa investerar på lång sikt eller att vissa söker bolag med konjunkturokänslig verksamhet etc.

  I min värld tycker jag Axfood är för dyr. De kommer nog växa in i värderingen men personligen tycker jag att jag kan hitta mer värde på annat håll just nu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej DS! Klart man kan hitta mer värde på andra håll, men det kan bli svårt att hitta bättre värde inom dagligvaror som mat tänker jag. Vi har bara ICA och Axfood på börsen. Andra bolag som Cloetta (godis) och Scandi Standard (kyckling) räknar jag inte med som matbutik.

   Delete
 5. Älskar Willys och Axfood! <3

  ReplyDelete