Sunday, October 9, 2022

Ökning av överbelåning bland småsparareSom rubriken säger så har både Nordnet och Avanza meddelat att nästan dubbelt så många småsparare har överbelånat sina portföljer mot förra året. Hur fungerar det i praktiken? Du har din portfölj som säkerhet för lån. Ett exempel är att du har en aktie/fond portfölj som har ett värde på 60 000 kr. Eftersom tider är goda och börsen fortsätter stiga så vill du investera mer, men du har inga pengar på kontot. Du får ett godkännande från banken att du kan låna upp till 50% av din portföljvärde med ett litet ränta på några procent. Du tackar ja.

Nu har du fått ett lån på 30 000 kr som du kan köpa fler aktier eller fonder för. Du spenderar alla pengar på aktier som du hört mycket bra om från Twitter, Youtube, olika nyhetskanaler och olika bloggar som SBB, Sinch och investmentbolag Storskogen för att sprida dina risker. Du äger redan i portföljen andra fina aktier som Mips, Boozt, JM, Bico och Storytell. Det fortsätter upp, du är nöjd och glad att du kommer lätt tjäna pengar på börsen.

Sedan kommer månadsstatistik att inflationen är hög och ända sättet att bekämpa den är att höja styrräntan. Rörliga räntor på bolån stiger kraftigt, inflationen biter sig fast i alla branscher och alla börjar höja priserna, färre konsumenter som köper och oro börjar sprida sig över landet. Börsen gillar inte osäkerhet och börjar falla, mer och mer för varje vecka som går. Populära aktier får mest stryk, även högvärderade aktier faller kraftigt. Du köpte ju för P/E tal över 50 i alla aktier.

Dina fina aktier som du har lånat för har gått ner i år med -80%, alla tre. Resterande portföljen har också gått ner runt -60% på en sur börs. Du får ett meddelande från Avanza/Nordnet att din portföljvärde har gått ner med -67% och din portföljvärde täcker inte skulden på 30 000 kr. Nu måste du sätta in nya pengar i portföljen eller sälja av aktier för att betala tillbaka på skulden. Ungefär så det fungerar.

Ni som kan detta bättre kan gärna påpeka om det är fel, själv använder jag inte belåning för att köpa aktier. Jag hade gärna gjort det om börsen som helhet hade lyst med -70%, då hade jag köpt aktiefonder för att undvika risk. Då vet jag med 100% att börsen återhämtar sig framöver. Vissa tycker att det är läge att belåna och köpa utbombade aktier som jag nämnt ovan, men oavsett hur bra det än låter kan aktier ändå fortsätta falla eller stå på jättelåg pris väldigt länge. Frågan är vilken risk klarar du att hantera och sova väl om nätterna? 

Två Månadslöner

7 comments:

 1. Anonymous09 October

  Kör Avanza och har belåning.
  Brukar att ligga på under 10 %.
  Läste någonstans då Fredrik Lundberg blev interjuat om Industrivärden. Att hann ville ha belåningen under 10 %.

  Kört rygg på Lundberg med Holmen i många år.
  Folk belånar sig för att köpa musten för många miljoner. ??
  Tror i många fall att det är säkrare att köra med belåning på säkra utdelning aktier.
  Då menar jag i typ Holmen,Chevron,SM,Bank of Amerika etc.


  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous09 October

   Tror många nya sparare har stor belåning i både Mursten och Aktier.
   Det är alltid girigheten som styr människan.
   Fattar ej varför spararna låter sig ledas av influencers typ 100 mille mannen.
   Varje tråd på börsnack är om SBB.
   Spararna vill ej tänka själva.. synd.

   Delete
  2. Lite så är det, många vill inte lägga ner tiden som krävs för att lära sig själva. Oftast så går dom på det som är populärt, men som vi ser nu, ligger alla dessa populära aktier på rejäl minus. Lärdom, köp inte bolag som är populära, om ett halvår hoppar alla på en annan aktie.

   Delete
 2. Anonymous09 October

  Folk har väl vant sig vid ständigt stigande börser och då är det "fear of missing out" som tar över gissar jag när alla runt omkring skryter om sina fina affärer, inte att någon gång kommer en nedgång. "Den nya ekonomin"!

  Börsen är trots allt psykologi främst! (Köpa på toppen och sälja på botten är ju en annan klassiker).

  Sedan kan man ju fråga sig om det är så illa av "en enkel medborgare"? Exempelvis Tyskland lyckades ju sälja ut hela sin och Europa's frihet till Putin i gengäld mot att tysk industri fick billig gas. Att Putin skulle utnyttja detta är något man också kanske borde sett komma? Han har ju trots allt kastat skit på Europa i 15 år. Intressant artikel i Bloomberg i helgen på det hela, https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-10-08/olaf-scholz-gets-a-tough-lesson-in-what-it-means-to-run-germany?srnd=premium-europe

  ReplyDelete
  Replies
  1. Diversifiering är viktigt. Jag börjar höra att folk vill flytta produktion från Kina eftersom det kan bli nya ryssland i framtiden. Rätt eller fel får tiden utvisa. Som vi ser nu, är det stängt i kina så får vi inga halvledare/komponenter. Konstigt att vissa bolag inte diversifierar sin inköp... okunnighet?

   Delete
 3. Anonymous09 October

  Ständigt stigande fastighets priser.
  Ständigt stigande börs.
  Börs ned - 30 % då har vi kvar nedgången på bostäder.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bostäder ska ned när räntan stiger ännu mer, 3% räcker inte.

   Delete