Friday, October 7, 2022

Mellan 13% och 20% i utdelning år 2023



Nu är det tomt i spargrisen. Mina sista 10 000 kr sattes in i arbetet under onsdagen. Det är såklart inte jag som ska arbeta, det är alla anställda på Castellum och Nordic Paper. Castellum föll som ett sten senaste dagarna (igen) och jag kan inte bara låta bli. När det regnar guld så tar jag så mycket som möjligt. Lärde mig det från Phil Town på Youtube. Ett fantastisk bolag som med högsta sannolikhet kommer snabbt återhämta sig och ger en generös utdelning som har stigit senaste 24 åren. Nästa år förväntar alla en till höjning och på dagens kurs är det runt 6-7%. 

Om trenden kommer fortsätta som innan så kommer Castellum fortsätta ge högre utdelning för 26e och 27e året i rad samt många år efteråt. Det skulle om några år ge runt 10% i utdelning varje år som fortsätter stiga. Jag ser att man kan dubbla pengarna i denna aktie inom 4-6 års sikt. Med andra ord borde Castellum ge bättre avkastning än breda stockholmsbörsen framöver. 

Igår (torsdagen) kom det fram nyheten att Rutger Arnhults bolaget M2 säljer 12,2% av Castellum aktier till AKELIUS. VD i Castellum hade lite för hög belåning i portföljen och nu när värdet kraftigt sjönk i portföljen var han tvungen att sälja av. Hur som helst så skapade det stark köpkraft i aktien och aktiekursen steg över 12%! Det är såna dagar man inte vill missa. Det är ju hela årsavkastning, på 1 dag! 


En annan intressant aktie som är en av dom billigaste i min portfölj i både aktiekurs och värdering är Nordic Paper. Bolaget tillverkar egen el och har långa bindningstider på el som gör att dessa vinterpriser påverkar inte bolaget alls. Skulderna som har ränta är på 1 519 mkr. Under januari - juni har bolaget tjänat in 325 mkr. Så skulden hade man kunnat betala tillbaka på 2,5 år. Eftersom bolaget har gjort fina förvärv kommer även dom att bidra till ännu starkare kassaflöde framöver.

Vinsten per aktie blev 4,86 kr för första halvåret, i år förväntar jag mig runt 8+ kr försiktigt räknat. Utdelningspolicy är att betala ut mellan 50-70% av vinsten. Det är mellan 4 - 5,6 kr. På dagens kurs under 30 kr per aktie är det mellan 13 - och strax under 20%! Om bolaget tänker sunt så borde dom ge runt 50% av vinsten och investera resterande pengar eller betala tillbaka på skulden. Ändå är det imponerande utdelning som kommer. I absolut värsta fall får vi kanske samma 2 kr som senaste åren som är ändå hög utdelning på runt 7%. Jag har köpt massor såklart och ser fram emot rapporten för Q3. 

Nordic Paper sålde även sina sista aktier i Åmotfors energi och det kommer bidra i Q4 med hela 40 MSEK. Även ett avtal har skrivits mellan bolagen för att få den el som behövs för Nordic Paper produktion, samt varmvatten och ånga. Riktigt goda nyheter. Aktien steg runt 1,5% men handlas fortfarande under 30 kr. Rimlig riktkurs som jag tror är över 44 kr. Det är bara mina tankar och detta ska inte ses som finansiell rådgivning. Gör alltid egen research.

Som sagt har ökat rejält i dessa aktier senaste tiden, har undersökt gamla delårsrapporter, gjort mina analyser på börsdata.se och lyssnat mycket på VD på youtube. Sunt förnuft, min tro på framtiden och kaotisk börs gav mig trygghet till att öka i dessa innehav. Om det blir kaotisk även om 2-3 år så kommer jag ändå tjäna lite pengar i dessa aktier. Om det blir så bra som jag tror så kommer jag tjäna väldigt mycket pengar. Hur agerar du på börsen just nu?

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Anonymous07 October

    Köp
    Sälj
    Corem Property Group B
    -12,55 7,000
    Köp
    Sälj
    Orrön Energy
    -10,96 23,57
    Köp
    Sälj
    Corem Property Group A
    -9,76 9,34
    Köp
    Sälj
    Sinch
    -9,76 16,130
    Köp
    Sälj
    Castellum
    -8,90 115,60
    Köp
    Sälj
    Sagax B
    -8,04 168,15
    Köp
    Sälj
    NIBE Industrier B
    -7,90 95,28
    Köp
    Sälj
    Catena
    -7,85 310,00
    Köp
    Sälj
    Fast. Balder B
    -7,85 38,705
    Köp
    Sälj
    Addtech B
    -7,79 137,30

    Förlorare Large Cap idag.
    Det var många fastighetsbolag idag. SBB ej i 10 topp idag..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fastighetsbolag tror jag är väldigt nära botten, nu är det panik pga överbelåningar, blankningar och oro kring nya monsterhöjningar av räntan. Men det är redan inprisat. Nu vill vi se räntesänkningar år 2023 eller 2024.

      Delete