Tuesday, October 18, 2022

Svag vinst från Avanza, hög värdering



Avanza har rapporterat tredje kvartalet juli-september och siffrorna visar en minskning i rörelseintäkter med -3% mot förra årets samma kvartal, främst beroende på mindre handelsaktivitet. Det betyder färre fondköp och färre aktieköp som genererar intäkter via courtage. Kostnaderna har ökat hela 24% främst av personalkostnaderna och övrigt. Min fundering är såklart vad är övrigt för något?

Periodens resultat minskade med 10% vilket är faktiskt bättre än jag trodde. Det lät från början som att kvartalet blir riktigt dåligt från olika investerare. Aktien har ju fallit nästan -50% i år. Tydligen går det ändå hyfsad bra. Jag själv har inte köpt fler aktier under nedgången, jag la mina pengar i andra aktier istället.

Anledningen är att jag har svårt att värdera Avanza aktien, läget är väldigt osäker, jag har svårt att se vad sparare kommer göra. Vissa köper aktier för fullt under nedgången men vissa säljer av stora delar. Det finns även dom som inte gör någonting. Den stora massan av småsparare på Avanza har till och med under 50 000 kr i sparkapital vilket gör dom väldigt små i det stora hela.

Januari – september 2022 har Avanza gjort en vinst på 7,53 kr jämfört med förra årets 10,09 kr. En minskning med -25% vilket i mitt tycke är ganska dåligt, men man ska inte glömma dopad 2021 där ALLA ville spara på börsen. Nu är det nästan tvärtom, så Avanza håller sig ganska stabilt. Jag tror dock att framöver blir det blir tuffa kvartal eftersom folk kommer ha mindre pengar att röra sig med. Vinst denna kvartal blev 2,78 kr vilket är godkänd. Avanza tjänar och kommer att tjäna enligt mina beräkningar runt 2,5 kr per kvartal i några kvartal framöver.

En vinst på 10 kr i år och runt 10 kr nästa år betyder att Avanza kan ge en utdelning på runt 5 kr. Det blir en minskning mot det vi fick i år på 9,2 kr. Vad aktien ska värderas till just nu är det som sagt svårt att räkna fram, vad är rimlig PE för en nischbank? Ska det vara som en vanlig bank fast lite mer? Jag skulle tro en rimlig PE är mellan 10 och 15 för att vara på den säkra sidan. Avanza borde då värderas till mellan 100 – 150 kr. Jag vill inte betala mer än PE15 för en nischbank. Vad tror ni är rimlig värdering? 

Aktien steg på rapportdagen +12,03% till 176,5 kr och där tycker jag går min gräns. Hade kursen legat på runt 150 kr, jag hade kanske köpt mer, men till detta priset, nej tack. Jag äger en hel del aktier och jag har betalat mycket mer än så och ligger på nästan -40% i aktien. Det är för att Avanza tjänade mycket mer pengar förra året och framtidsutsikterna var mycket bättre då, det har ändrats mycket sedan dess. Jag avvaktar för bättre tider och köper hellre annat.

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Nordnet som är konkurrent har PE 18, Swedbank har PE 9.

    ReplyDelete
  2. JP Morgan höjer riktkursen för Avanza till 154 kronor (142), upprepar undervikt

    Citigroup höjer riktkursen för Avanza till 170 kronor (151), upprepar sälj

    DNB höjer riktkursen för Avanza till 185 kronor (170), upprepar behåll

    ReplyDelete