Friday, October 14, 2022

Securitas - mest blankad aktieBlankningen har ökat rejält mot hur det var under mitten på augusti. Det är bara två månader som har gått och Securitas har fått första plats just nu. Blankningen i aktien har stigit från 7,93% till hela 16,75%! På andra plats ligger Electrolux med 16,21% blankade aktier och SBB på 15,71% av aktierna. Vad är blankningen?

Blankning är när man säljer en aktie som man från början inte äger. Syftet är att tjäna pengar på det när aktiekursen sjunker. Normalt sett köper man en aktie och hoppas på att kursen ska stiga, blankning däremot är tvärtom, man hoppas på nedgång. Man lånar helt enkelt aktier som man inte äger genom en blankningsposition. Sedan säljer man aktierna och hoppas på att köpa tillbaka dom billigare i framtiden. 

Det är inget jag sysslar med men det är kul att veta att det finns. Som ni ser i bilden finns det många blankade aktier, bland annat Sinch, Mips, Scandic Hotels, SKF och Fingerprint Cards ligger alla över 10% blankat just nu. Bland mina stora favoriter är Embracer blankad med 4,94% och Castellum med 4,03%. Du kan själv se dina bolag via länken till Börskollen

fort aktiekursen sjunker snabbt så skyller många på blankare. Är det verkligen dåligt? Nej, det är faktiskt bra att det finns blankare. Dom flesta som blankar aktier är oftast kunniga och duktiga investerare, om dom blankar en aktie så betyder det oftast att dom ser något negativt i bolaget framöver som något man själv har kanske missat. Så fort blankningen ökar kraftigt i din aktie, fundera över vad har dom sett som du inte gjort? 

I mitt fall är det Securitas som många tror på fortsatt nedgång och dom kanske har rätt. Hög inflation, löner som ska kraftigt höjas, integration av Stanley Security som kanske inte går enligt plan, minskad resande inom flygbranschen där Securitas är stor och kanske företag och privatpersoner börjar spara på sina bevakningstjänster. Svårt att veta, men senaste siffror från bolaget visar fortsatt styrka. Frågan är om det håller i sig framöver?

Det som är bra är att du har tiden på din sida. Aktierna brukar stiga långsiktigt och följa bolagets vinster, jag vet att Securitas har klarat många kriser och lyckas leverera oavsett marknadsläge. Blankarna måste köpa tillbaka sina aktier någon gång och om kursen stiger så förlorar dom pengar. Då kan det bli stora köp av blankarna som höjer aktiekursen. Jag känner mig trygg i det jag äger. Även Securitas.

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Hej, har själv Securitas och tror på dom långsiktigt. NE som var nyss gjorde ju så klart stor påverkan på kursen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dom flesta är väldigt kortsiktiga. Om 5 år kommer kursen stå på det dubbla 👍

      Delete