Friday, October 21, 2022

Castellum substansvärdet 259 kr + lite faktaOkej rapport från Castellum igår (länk till rapport). Vinsten för januari - september hamnade på 19,7 kr (25,79 kr året innan). Denna kvartal -1,21 kr som tyngs av värdeminskning på fastigheter och till stor del av Entras portfölj. Substansvärdet är på 259 kr. Antalet uthyrda lokaler ligger på 93,4%. Castellum har börjat minska antalet nya projekt på grund av höga råvarupriser, antalet pågående projekt är många, men vissa av dom har blivit pausade tills man ser framåt och kan räkna på projekt på en mer vettig sätt. 

Det blir nog inga nya förvärv just nu på grund av olika anledningar, bland annat låg aktiekurs, skulder med höga räntor och för att säkerställa bolagets kassaflöde. På andra sidan diskuteras det olika försäljningar på bland annat enstaka fastigheter och fastighetsportföljer. Det behöver ske för att säkerställa stabil balansräkning.

Stabiliteten i Castellum är stark, kunderna är blandade och är från både privat och offentlig sektor. Största kunderna just nu är Afry Group, ABB, Polis, Handelsbanken och Domstolsförvaltningen. Offentlig sektor står för 24% och här kan vi vara trygga att dom klarar sig att betala räkningar och inte gå i konkurs. Kommersiella fastigheter är dom som man kan hyra ut till hyresgäster. Dom står för 21% och största kunderna är börsnoterade bolag på Large Cap. Tryggt.

Den andra hälften står för allt möjligt som bilhallar, energi och transportföretag, IT, hotell samt restauranger och lager. Kundbasen är bred och trygg. Så här ska man inte känna någon oro. Antalet fastigheter som Castellum äger just nu är 679 stycken. Lägg på 49 pågående projekt och 26 tomma tomter. Totalt 754 ytor blir det. Total uthyrningsbar yta på 5 741 000 kvadratmeter, inte illa.

Alla fastigheter har ett värde och dom fördelas på följande sätt, Sverige 78%, Norge 15%, Finland 4% och Danmark 3%. Castellum som borde kosta 259 kr kostar idag mindre än hälften. Det betyder det finns över 100% uppsida i aktien. Jag fortsätter köpa denna fina bolag och samla in hög utdelning på nära 7% per år. Om kursen faller så får man ännu mer utdelning, dom har starka kassaflöden och kunder, utdelning har inte minskats på 24 år, det kommer inte ske nästa år heller. Jag ser fram emot en höjning istället.

Två Månadslöner

6 comments:

 1. Anonymous21 October

  👌💰

  ReplyDelete
 2. Anonymous21 October

  Hej
  Bra analys.
  Tror det är framtiden som uroar.
  Ränta och energi. Lågkonjunktur.
  Att investera i Mursten har haft en uppgående trend i 25 år.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det kommer bli bra, tålamod som krävs, gör annat under kommande månader för att inte tänka på börsen för mycket

   Delete
 3. Anonymous21 October

  Castellum sin 2029 bond handlas till 8,9% yield och på 60 i kurs (ska återbetalas på 100) och kommer finansieringskostnaderna med får man positiv reprising på säg 30%-50% i tillägg till yield.

  Hela aktieägarvärdet ska till 0 innan obligationen tar haircut..

  Ser inte att aktien är attraktiv mot vad professionella investerare kan få i obligationen.

  Mvh/Jonas

  ReplyDelete
  Replies
  1. och när tror du aktien är attraktiv enligt dina beräkningar?

   Delete