Thursday, October 6, 2022

Varför rasar Embracer?Vissa av er kanske undrar om varför Embracer föll runt -10% igår? Styrelseledamot Erik Stenberg sålde aktier i Embracer för 284 mkr vilket gav mycket oro kring aktiens värdering. Annan sak är på grund av sur börs som föll runt -2% men även på grund av nedstängning av Google Stadia. Google Stadia är ett plattform där man kan spela spel utan att ladda ner dom (cloud gaming), du väljer ett spel i biblioteket och börjar spela direkt. Det fungerar på mobiltelefon, ipad, pc, tv och laptop. Riktigt bra tanke och det trodde alla att det ska fungera och växa, men nej, så blev det inte.

Tre år har gått och nu meddelades det att Google Stadia stänger ner den 18 januari 2023. Vad beror det på? Rykten går att bolaget hade svårt att leverera nya spännande spel. Dom tillverkade inget själva och litade på andra bolag att dom skulle koppla på sina spel. Nyckelperson som skulle driva hela omställningen i Stadia slutade och det blev ännu värre. Av någon anledning blev det dålig friktion mellan Google Stadia och spelare. 

Mina tankar är såklart att det är få som har så snabb uppkoppling (fiber) för att kunna spela spel. Det fanns även buggar och annat i Stadia, har provat själv några gånger. Antalet spel som fanns var inte bra heller, kanske några enstaka. Bara för någon månad provade jag ett multiplayer spel men det fanns inga spelare uppkopplade. Tyvärr har dessa nyheter drabbat spelbolag som har spel på Stadia.

Embracer har flest spel på Google Stadia som Wreckfest, Destroy all humans, Darksiders, WWZ m.m. Nu när Stadia stänger ner så kommer det påverka intäkter i Embracer, men som tur är, bara lite grann. Investerare såklart överreagerar och aktien faller kraftigt. Börsen är en konstig marknad kan man tycka. IR chefen på Embracer svarade såhär:

"Embracer vill generellt att det finns ett brett urval av konsument-plattformar som möjliggör att våra spel når så många gamers som möjligt" och tillägger: "Vi tror fortfarande det finns en framtid för stream/cloud-gaming-teknik inom gaming, där vi noterar att både Microsoft och Amazon gör fortsatta satsningar på konsument-plattformar. I övrigt har vi inga kommentarer i dag".

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Anonymous06 October

    Mycket som rasar nu, extra viktigt att vara långsiktig nu och fortsätta köpa i denna nedgången! Redan om ett år står vi förmodligen högre än idag.

    ReplyDelete