Wednesday, October 19, 2022

Arbitrage i Handelsbanken BArbitrage. Det är en riskfri vinst vid försäljning av en vara. Det finns möjlighet till riskfri vinst (arbitrage) om man utnyttjar prisskillnader mellan två identiska varor genom att köpa varan för ett visst pris och sälja samma identiska vara, vid samma eller en annan tidpunkt eller plats, till ett högre pris.

Handelsbanken på börsen är nu ett perfekt exempel. Det finns A och B aktier och dom är exakt likadana, man får utdelning från båda. Den ena har en rösträtt och den andra inte, det är en enda skillnaden. Idag handlas dom till olika priser efter rapport.

A aktien handlas ungefär till 103 kr och B aktien till 119 kr. Genom att sälja B aktier och köpa A aktier får du exakt samma innehav men du får även behålla mellanskillnaden som är på 16 kr! Det är sällan dessa tillfällen dyker upp så om du har B aktier, sälj dom nu och köp A istället. 

Har man en tusenlapp investerat så syns det knappt någon skillnad på kontot, men äger du låt säga 300 aktier i Handelsbanken B så kan du tjäna 300 gånger 16 = 4 800 kr genom att byta B till A. Tar du bort avgifter för sälj och köp så behåller du ändå runt 4 650 kr! På 1 minut kan du göra det, inte illa. Tyvärr äger jag inte aktien själv men hade gjort det utan att blinka. Eller rättare sagt jag hade köpt fler aktier i samma bolag för alla pengar.

Aktien steg kraftigt efter rapport med +5% och lyfte även alla andra bankaktier, investerare tror att det blir fina vinster i sektorn nu under högre räntor. Även jag ligger nu runt +/- i Swedbank efter många negativa år, ni vet, skandaler, penningtvätt och allt sånt. Det blir nog bank år i år och troligtvis även nästa år, sen får vi se vart räntorna tar vägen. Om jag jämför Handelsbankens värdering med Swedbanks, så borde Swedbank kosta idag runt 182 kr, aktien kostar idag 160 kr. Det finns fin uppsida kvar i aktien i ett år eller två. I mars kommer även hög utdelning på 6-7%.

Två Månadslöner

1 comment:

 1. Anonymous19 October

  Tack för tipset.
  Har ökat i Handelsbanken i höst.
  Försäljning vinster ska delas ut i vår.
  7 % som du kanske som du skriver.

  ReplyDelete