Friday, April 3, 2020

Corona analys: Securitas



Lyssna inte på analytiker och deras rekommendationer! Det har jag nämnt för några månader sedan och jag påminner er igen. Idag har det kommit upp tre rekommendationer för Securitas och alla är olika. Hur dumma tror dom att vi är? Jag har bestämt mig att göra egen analys idag!

Carnegie höjer sin rekommendation för Securitas till köp från behåll. Riktkursen sänks till 125 från 160 kronor.

Exane BNP Paribas sänker riktkursen för Securitas till 95 kronor (125), upprepar sälj.


Jefferies sänker riktkursen för Securitas till 70 kronor (85), upprepar sälj.

En säger köp, två säger sälj. Den ena tror att bolaget är värd 125 kr per aktie och dom andra tror på mellan 70-95 kr per aktie. Vad är bolaget värd egentligen? Vi kan lätt ta fram statistik från börsdata. Här kommer liten analys:


Om vi tittar på kursgrafen, går den långsiktigt uppåt? Ja. Grafen visar kursutvecklingen sedan 1997. Bolaget har även delat ut pengar varje år sedan 1999. Även under börskrascher år 2000 och 2008. Nu kan vi säga att vi hade även en krasch under 2020 och jag tror att Securitas bibehåller utdelningen precis som innan, den kanske sänks lite men att den skulle tas bort skulle kräva mer än så.


Här har vi en bild på Securitas vinster för senaste 10 åren. Är det i stigande trend? Ja. DNB har dock sänkt sin prognos för Securitas vinst per aktie för år 2020 med -24% och med -10% året efter. På andra sidan har dock Securitas själv sagt tre dagar innan DNB prognos att försäljningstillväxten för första kvartalet kommer att påverkas negativt med ett par procentenheter. Hur det blir kommande kvartal är det ingen som vet.

Enligt Securitas har det varit en minskning i försäljning inom området flygplatssäkerhet och inställda evenemang, mässor och utställningar. På andra sidan försäljning ökade inom bevakning av stängda butiker, köpcentrum och fastigheter. Även kontroll av besöksgrupper i mataffärer och sjukvården har ökat. Enligt Securitas så är den slutgiltiga resultatet svår att förutspå då myndigheter i olika länder har infört olika lättnader för bolagen. Delårsrapport för första kvartalet kommer den 7 maj.


För att ta reda på vilket pris en aktie ska ha behöver vi historisk P/E tal. Snittet för senaste 10 åren för Securitas är strax över P/E 15. Om vi sänker vinsterna för 2020 med -24% som DNB har räknat på så borde vinsten landa på 6,99 kr per aktie för 2020. Vinsten gånger P/E 15 ger en aktiekurs på 105 kr. Just nu handlas Securitas för under 100 kr. 

Enligt min teori så växer bolaget fortfarande under denna pandemi. Securitas är verksam inom 56 länder världen över. Det är långt ifrån alla länder som har stängda gränser. Det finns fortfarande stor efterfråga på deras tjänster, även om vissa delar förväntas att minska i år så växer de andra. Jag tror vinsterna kommer att falla med -10% i år till en 8,28 kr per aktie. Med P/E tal på 15 så hamnar aktiekurs på 124 kr. Jag tror inte bolaget tappar en fjärdedel av sin vinst på grund av viruset. Så illa är det inte än.

några års sikt så hamnar vi tillbaka till nya rekord och bolaget kommer att värderas närmare 180 kr nivån. Man ska inte heller glömma att Securitas har köpt ett par företag senaste månaderna som också genererar intäkter.

Både på kort sikt och på lång sikt är det en bra investering. Dagens aktiekurs på 99 kr har redan räknat in en tapp på -28% i vinsterna under 2020. Att det händer är det störst osannolikt. En annan teori är att småbolagsfonder är tvingade att sälja likvida aktier när investerare flyr. Småbolagsfond kan inte sälja småbolag då det finns inte tillräckligt många köpare. De fonder som har Securitas i sina portföljen måste sälja och det är utmärkt tillfälle för oss andra att köpa.

Under senaste 9 månader har Securitas tappat -41,48% i aktiekurs och antalet aktieägare på Avanza har ökat från knappt över 10 000 till över 17 000 aktieägare. Det är inte bara jag som tror att bolaget är nu köpvärd. Efter 3-5 år kommer vi som köper nu dubbla våra pengar. Det är precis det vi vill ha, köpa billigt och sälja dyrt. Eller som Warren Buffett skulle säga, behålla resten av sitt liv.

Två Månadslöner

6 comments:

  1. Jag delar dina tankar och analys av Securitas och köpte själv några när den gick under 100-lappen idag. Mvh. Eka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Har du mer tålamod än andra så kommer du få en fin avkastning längre fram! :)

      Delete
  2. Intressanta tankar! Jag har dålig koll på bolaget men för långsiktiga finns det många spännande köplägen när börsen handlar ner fina bolag så här mycket :)

    Trevlig helg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Man ska dock vara försiktig med vissa bolag, då en del av dom ligger redan på plus i år. Axfood till exempel +3,45% eller Embracer +32,86%, trevlig helg!

      Delete
  3. En bra analys. Jag är ägare av Securitas sedan 2012 och gillar dess förutsägbara business.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Securitas finns även i investmentbolaget Latour som är en av de bästa investmentbolagen. Klart man ska ha Securitas i sin portfölj :)

      Delete