Sunday, April 12, 2020

Är det fortfarande ett köpläge?Många pratar fortfarande om att vi är inne i en börskrasch och nu är det bra läge att köpa aktier. Jag håller delvis med, men man ska vara försiktig i det man köper. Vissa bolag ligger på rejäl plus i år vilket inte är en fyndläge enligt mig. När 2020 började var alla positiva till börsen och den slog rekord varje dag och nu är OMXS30 (30 mest omsatta bolag) tillsammans på -15%. Hur ser utvecklingen ut i mina aktier i år och är det verkligen ett köpläge?

+29,84% Embracer
+14,29% Fortnox
+4,84%   Billerud
+3,47%   SCA
+0,99%   Nibe
-3,07%    Axfood
-9,49%    Investor
-18,38%  Skanska
-19,06%  Volvo
-22,27%  Castellum
-23,03%  Swedbank
-30,38%  Securitas

Som jag ser det så är det dyrt att köpa mindre bolag i min portfölj och det är ett helt ok pris för stora bolag på mellan 20-30% rabatt jämfört med "all time high" som vi hade för ett par månader sedan. Många miljonärer säger dock att man ska köpa mycket när kursen halveras från "all time high". Det gäller endast när hela börsen går ner.

Det betyder att när ekonomin går dåligt under en period låt oss säga 1 eller 2 år, kan du ibland köpa aktier på 50% rea. Det är ingenting som har förändrats i vissa bolag, bara att vinsterna blir lägre under en viss period. Men det vänder i framtiden och bolaget kommer tillbaka till sin ursprungliga intjäningsförmåga om inte bättre.

När en aktie kostar 100 kr till exempel och faller varje dag på grund av dålig ekonomi eller corona virus och du ser värdet minska till 50 kr på några månader och hela börsen är orolig, solen går aldrig upp igen och tidningar skriver rädda dina pengar medan du kan det är då man ska passa på och köpa fina bolag för 50 kr och man ska köpa mycket. 

När allt vänder tillbaka låt oss säga om några år (ingen som vet när det vänder, kan vara 1 år eller 5 år men på lång sikt går börsen alltid upp) så går dina aktier upp från 50 kr till ursprungliga 100 kr. Det är en ökning på 100%! Du dubblar dina pengar på några års sikt. Ingen sparkonto eller fastighetsköp kan komma i närheten av den utvecklingen. 

Om man har lite pengar över och lär sig hur börsen fungerar kan man tjäna enormt mycket pengar och ju mer pengar man har, desto mer pengar man kan göra. Förutom lite pengar behöver man Avanza konto, logisk tänkande i det värsta av tiderna och tro på framtiden, att bolagen du äger kommer att finnas även i framtiden med bra produkter och/eller service.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment