Tuesday, April 28, 2020

Slopat karensavdrag är bullsh**När regering har bestämt ett slopat karensavdrag i mitten på mars så blev många glada, speciellt de som är sjuka ofta. På deras hemsida står det att staten betalar ut ersättning för första dagen i sjukfallet. Man ansöker hos försäkringskassan och arbetsgivaren gör avdrag som vanligt.

tänkte många att om man blir sjuk så får man tillbaka de pengarna som arbetsgivare har dragit. Så är tyvärr inte fallet. I verkligheten får man mindre än hälften tillbaka. 

Det beror på att försäkringskassan följer ett schablonbelopp på 700 kr före skatt. När skatten är dragen så får man ungefär 490 kr i handen. Det spelar ingen roll om du tjänar 25 000 i månaden eller 50 000 i månaden, alla får 700 kr före skatt. Varför skriva då rubriker som slopad karensavdrag, få pengarna tillbaka för första dagen, ingen karens med mera? 

De kunde ha sagt redan från början att det blir ett schablonbelopp så hade man inte haft så stora förhoppningar. Så på ena sidan av myntet är det riktigt dåligt och på andra är det rätt bra, 490 kr är bättre än noll. Var man sjuk nån dag i mars och april, så är det en tusenlapp in på kontot. 

Glöm inte bara att söka ersättning för karensdagar, det sker inte per automatik! Spelar ingen roll att du var sjuk i mars, de kan göra det bakåt i tiden. Själv har jag hållit mig friskt så länge, hoppas många av er är också friska. 3 dagar kvar till helg!

Två Månadslöner

4 comments:

 1. Jamen visst är det dåligt gjort av regeringen att stå där och mynta orden SLOPAD KARENSDAG. Jag höll ju på att sätta morgonkaffet i halsen när jag hade loggat in på Försäkringskassan och insåg den lilla struntsumma som jag skulle få istället för den sjukpenning som jag och många andra hade tolkat det. Inte OK!

  De allra värsta är att jag tror att summan är för liten för att folk skall stanna hemma vid minsta symtom som man blir uppmanad att göra.

  Ha en fin dag och bra att du skrev ett inlägg om det!

  Mvh, Anneli

  ReplyDelete
  Replies
  1. Den är för liten och många säkert kommer gå till jobbet med sympton tyvärr. Inte alla har möjlighet att jobba hemifrån.

   Delete
 2. Håller med, en riktig blåsning från regeringen. Visst, man ska vara glad man får något, men då ska man inte gå ut med att vi "tar bort karensavdraget", när så inte är fallet. Har noterat att regeringen gör allt för att samla på sig pluspoäng hos allmänheten, Magdalena Andersson var ju till och med lite trevlig i senaste debatten i Aktuellt jag såg. Har aldrig hänt innan. De gör allt för att bättra på sina urusla väljarsiffror, antagligen därför Stefan Löfven synts så lite under hela coronakrisen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helt galet! Men vem vet, kanske funkar för dom.

   Delete