Wednesday, April 1, 2020

Aktieportfölj mars 2020



Min favorit inlägg när jag går igenom månadens viktigaste händelser i portföljen och tittar på helheten. Många av oss är väldigt kortsiktiga och oroliga för det som händer just nu och jag istället köper fina bolag varje månad, ibland mer och ibland mindre. På lite längre sikt kommer pandemin bli bortglömd precis som Volkswagens utsläppsskandal mars 2017 där 230 000 bilar återkallades. Du kan även söka på nyheter om Brexit, det är inte många som pratar om det just nu. Pandemin är intressant tills nya nyheter kommer om något annat.

Största händelse under mars månad har varit försäljning av aktien Veteranpoolen så ni kan läsa mer om här. Jag hade flera anledningar att sälja och få att behålla aktier. Det har varit ett tufft beslut, men jag bestämde mig till slut när vi fick början av pandemin. Jag tänkte att Veteranpoolens (bemanningsföretag för pensionärer) personal är i riskgruppen och det kommer påverka bolaget väldigt negativt på medellång sikt. Jag tog vinsten och köpte annat.

Det har varit ett rätt beslut och som ni ser i bilden nedan har aktiekursen direkt efter min försäljning gått ner med hela -40% och är fortfarande där idag. Den höga utdelningen som bolaget lovade är nu borttagen och kommer utvärderas igen längre fram under sommaren. Vilken tur att jag sålde!



Under mars månad har jag köpt aktier för 4 gånger mer pengar än jag brukar göra per månad. Anledningen är såklart att jag sparar på lång sikt och när mina bolag säljs med 20-50% rabatt kan jag inte titta bort, då gäller det att passa på. Vem vet, kanske nästa tillfälle som denna är om 7 år?

Det som jag har köpt mest av är Castellum och nu är den största innehavet i portföljen, vilket jag är väldigt glad över. Swedbank föll till plats nummer två och har det tufft fortfarande. 4 miljarder i böter är inte roligt. Det Swedbank behöver nu är tid, på lite längre sikt är det fortfarande en kanon investering.

Har även köpt mycket av Securitas men eftersom kursen föll enormt mycket så ligger den endast på 10% av portföljvärdet. När kursen repar sig till mer normala nivåer kommer den säkert upp bland top tre innehav i min portfölj. Som mest var det en tapp på -43% i år vilket ger en riktigt bra pris för ett så fin bolag. 

Det har varit många fina tillfällen senaste veckorna att handla bra bolag till bra priser och som det ser ut just nu är många av tillfällena borta. Av det bolag jag har är det fortfarande bra priser på Securitas, Skanska, Swedbank och Volvo. Alla är knappt över hundralappen och har fin historik bakom sig. 

Kika gärna på min portfölj så ser du hur mycket jag har betalat för respektive bolag och hur har de gått för mig sedan start. Hoppas du får inspiration och börjar spara själv. Du skapar konto på Avanza via annonsen nedan.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment