Sunday, April 5, 2020

Hur mycket kostar en pool?Eftersom jag har nämnt en gång att vi har en pool så har en av mina läsare ställt en fråga: Hur mycket kostar en pool och underhåll? Det är en väldigt bra fråga och jag kan berätta hur mycket det kostar för oss. Värt att tänka på är att det kostar olika för alla, det beror på vart i landet man bor, hur stor den är, vilket uppvärmningssätt man har samt vilka tillbehör man har lagt till. Det fanns redan en pool när vi köpte huset, men en pool har en kostnad från 80 000 kr uppåt. Vårt pool är oval formad med 3 meter bredd på ena sida och 5,5 på andra sidan. Poolen är 8 meter lång och ungefär 1,2 meter djup.

I bilden ovan ser ni mig i mitt pool. Det är superskönt att ha egen pool och det finns många fördelar. För det första kan man bada när som, oavsett om det är sol eller regn från juni till och med augusti (maj och september är lite för kallt ute och uppvärmning är väldigt dyr). Vi sparar tid då det är bara 3 meter från huset. Vi kan spela musik när vi badar och har allt vi behöver nära till hands. Att slippa folk, köer, oljud och barn passar oss bra. Vi har även monterat utedusch som är en av de bästa investeringar som vi har gjort (den svarta stolpen i bilden). Den kostar runt 999 kr och ansluts med trädgårdsslang. Solen värmer upp vattnet i röret och det räcker gott för flera personer att duscha. Utedusch kan köpas billigare under hösten.

En vecka semester utomlands för oss två hade kostat över 10 000 kr och nu kan vi ha egen semester hemma i 3 månader istället. Speciellt nu när det är stängda gränser, reseförbud och liknande kommer vi ha det bra hemma även i år. Det som kostar mest är uppvärmningen. Kostnaden landar på 6 000 kr totalt för juni, juli och augusti. Kostnaden beror på hur varmt det är ute, vissa år lite dyrare och vissa år mindre. Poolen är uppvärmd mellan 27-30 grader. En gång hade vi 33 grader men det var för mycket. Under sommaren kontrollerar vi även klor och ph värden. Ifall något går sönder av poolens tillbehör behöver det köpas in igen. Poolsand behöver bytas ut vartannat år och pooltäcke som vi använder när poolen inte används skadas av solstrålar och håller endast i några få säsonger. Så det finns en del inköp som man gör om och om igen.

En säsong på 3 månader kostar oss ungefär 7 000 kr i snitt. Om jag hade räknat med allt, som uppblåsbara leksaker, pumpar, sand, slangar, kopplingar, utedusch, värmepump och tillbehör så tror jag att vi har spenderat i snitt 9 000 kr per säsong det senaste 5 åren vi bott här. Garanterat under 10 000 kr nivån. Är det värt det? Ja.

Finns det några nackdelar? Egentligen inte. Är man arbetslös och har ont om pengar behöver man inte öppna den. Poolen kan stå halvtom och behöver inte användas, så sparar man in dom pengarna istället. Det kräver lite jobb att rengöra, koppla in all utrustning innan säsongen och samma sak på hösten. Allt ska tömmas, rengöras och stängas. Det tar ungefär 8 timmar innan det är igång/stängd. Under sommaren är det bara att täcka över med bubbelplast så vattnet inte avdunstar när den inte används, tar 5 minuter. Sista nackdelen är att man känner sig tvingat att bada varje gång det är bra väder ute och ibland blir det för mycket badande. Är man lite snål så vill man få ut det mesta för pengarna.

Har du intresse och plats hemma, så rekommenderar jag varmt att ha en pool. Alla som kommer på besök vill hoppa i oavsett ålder. Det är roligt, billigt, skönt, bra träning, smålyxigt och bäst av allt det är så nära det kan bli.

Två Månadslöner

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete